Forumoverzicht » FISCAAL & FINANCIEEL RECHT » Successie- & Registratierechten

Opgepast !

waarschuwing Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.

Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 


Auteur
Zoek naar:


Geregistreerd: 20 aug 2007 10:00
Berichten: 2
Woonplaats: belgie

Bericht Geplaatst: 20 aug 2007 10:14 
Omhoog  
Vader en moeder zijn sedert 1956 getrouwd. Vader is gestorven op 23 mei 2007. Alle eigendommen waren verkregen door vader uit erfenis+ een deel van de gelden komt uit opbrengst van vaders erfenis. Tot in 2002 waren mijn ouders getrouwd onder het wettelijk stelsel, bij gebrek aan huwelijkscontract. In 2002 zijn ze zonder medeweten van de 5 kinderen naar de notaris gestapt. Daar hebben ze een middelgrote wijziging laten doorvoeren (met behoud van stelsel). Wel zo dat het keuzebeding geschrapt is, dit zijn wij, de 5 kinderen, te weten gekomen na het overlijden van vader. Moeder(79 jaar) is erg gesteld op eigendom en geld. Dit was een dure bedoening? Registratierechten van de eigendommen = 2 huizen tw van ? 450 000+ nu successierechten(roerende goederen ? 750 0000) voor de langstlevende. Kunnen de kinderen nog iets ondernemen?

Dank bij voorbaat

  Profiel  


Geregistreerd: 28 nov 2005 16:25
Berichten: 6823
Woonplaats: HEIST , bij-den-berg

Bericht Geplaatst: 20 aug 2007 18:05 
Omhoog  
Neen , de kinderen kunnen niets meer ondernemen. De bepalingen in een huwelijkscontract hebben voorrang op een testament of het wettelijk stelsel. Moeder heeft zodus alles ontvangen en betaalt de nodige successierechten. Vermist deze op ??n hoofd worden berekend , -zelfs met vrijstelling van de gezinswoning- is dit een serieus bedrag en veel meer dan binnen het wettelijk stelsel (zelfs na 2 overlijdens) zou moeten betaald worden. Het praktisch voordeel hiervan is zeer weinig. Bij de formule ' langst leeft , al heeft' wordt ahw. 150 % van de aanwezige goederen belast , aan een hoger gemiddeld tarief dan bij het wettelijk stelsel.
Het is idd. moeilijk te begrijpen dat oudere mensen dergelijke maatregelen nemen en dat er notarissen zijn die hierin meespelen.
Nogmaals : een (getrouwd) koppel met kinderen maakt nooit een contract 'langst leeft ,al heeft' , eventueel wel met keuzebeding.

_________________
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

  Profiel  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast
© 2005-2013 JuridischForum.be. Alle rechten voorbehouden.

Powered by phpBB © 2001-2013 phpBB Group
phpBB.nl Vertaling