huren / medehuur / domicilie

krisbe
Topic Starter
Berichten: 35

huren / medehuur / domicilie

#1 , 08 sep 2019 18:15

Beste forum,

Volgende situatie : een persoon heeft haar hoofdverblijfplaats/domicilie in het buitenland (buiten de EU). De vader van deze persoon verblijft in een woonzorgcentrum in België en de persoon uit het buitenland zou af en toe (enkele weken per jaar) naar België komen om haar vader te bezoeken. De vader beschikt over een (leegstaand en vrij groot bemeubeld) huis dat verhuurd kan worden.

Vraag : wanneer deze persoon een van de huurders zou zijn in een huurovereenkomst "medehuur" volgens de woninghuurwet, impliceert dit dan dat haar domicilie automatisch terug gewijzigd wordt naar België ? Of is dit uitsluitend afhankelijk van de aanmelding bij de gemeente door deze persoon. Anders gezegd, is het mogelijk medehuurder te zijn (in een huurcontract "medehuur" volgens de woninghuurwet) en de domicilie in het buitenland te behouden, omdat men daar toch het meeste van de tijd verblijft.

Dank bij voorbaat.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
krisbe
Topic Starter
Berichten: 35

#2 , 12 sep 2019 10:13

Iemand die me kan helpen ?

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#3 , 12 sep 2019 10:47

je kan perfect iets huren als tweede verblijf. Maar, het gaat over het leegstaande pand van haar vader? Geef dat dan gewoon aan als tweede verblijf van de dochter. Dan betaal je de taks voor tweede verblijf, en vermijd je de leegstandsheffing die meestal veel pittiger is. Dan heb je ook geen huurcontract nodig (tenzij de vader dat wil natuurlijk, of een bezettingsvergoeding of zo)
Haar domicilie moet steeds staan op haar hoofdverblijfplaats. Daar zal een huurcontract niets aan veranderen.

Reclame

bosprocureur
Berichten: 6853

#4 , 12 sep 2019 11:12

Eigenlijk is er m.i. niets dat belet dat TS , het huis haars vaders te huren, in een contract van medehuur, zoals ze het noemt, waarbij zijzelf dus ook een deel van de totale huur en de kosten op zich neemt. Domicilie (van haar kant dan) heeft daar weinig of niets mee te maken.

Twee vliegen in één slag : het huis is bewoond, en leegstandsheffing of belasting op tweede verblijf wordt vermeden. Anderzijds, door het feit dat het huis bewoond is , wordt het ook verwarmd en dergelijke, en brengt het nog iets op (woonzorgcentrum kost ook geld).

Onderling kan zij met de medehuurder(s) afspraken maken over het gebruik van de ruimtes, zodat iedereen zijn privacy heeft. Win win voor alle partijen.

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 sep 2019 11:54

Een tweedeverblijftaks zal je niet vermijden met een contract voor huren zonder hoofdverblijfplaats, integendeel. Het zou wel kunnen dat de vader van TS nu geen leegstandsheffing betaalt, omdat veel gemeentebesturen een vrijstelling hebben voor de heffing als de laatste eigenaar en tevens laatste bewoner in een woonzorgcentrum verblijft. Zodra deze persoon zou komen te overlijden, stopt deze vrijstelling uiteraard. Wellicht is het dan het moment om het aan te geven als tweede verblijf.

bosprocureur
Berichten: 6853

#6 , 12 sep 2019 13:41

Uiteraard is de medehuurder iemand die daar woont, en dus gedomicilieerd is.

Ik dacht dat ik duidelijk gezegd had dat domicilie van haar kant niet nodig is... :D

krisbe
Topic Starter
Berichten: 35

#7 , 12 sep 2019 17:41

Dank u, forum : Bosprocureur en LennieK.

Nog ter aanvulling :
De vader heeft inderdaad, hoewel hij in het woonzorgcentrum verblijft, zijn domicilie op het adres van het (momenteel leegstaand) huis. Momenteel geen leegstandheffing. Dat zal veranderen bij overlijden van de vader, als er niets met het huis ondernomen wordt.

Ik begrijp dus goed dat er geen verplichting, administratieve procedure of automatisme bestaat wanneer men een huurcontract volgens de woninghuurwet (medehuur met andere huurders) sluit om daar verplicht je domicilie te hebben (bvb. naar aanleiding van de registratie van het huurcontract). De dochter zou er ook slechts enkele weken per jaar verblijven (op dat ogenblik samen met de andere medehuurders). De hoofdwoonplaats heeft zij in een ander land.

Inderdaad een interessante situatie : woning bewoond, geen domicilie nodig voor de dochter (andere medehuurders nemen dat wel), geen huur elders nodig (voor bezoek aan vader), geen leegstandheffing, kosten gespreid over de groep van medehuurders (incl. dochter).

LennieK
Berichten: 1862
Juridisch actief: Nee

#8 , 13 sep 2019 11:40

om het helemaal legaal te maken zou de domicilie van de vader daar eigenlijk weg moeten volgens mij. Maar verder inderdaad geen opmerkingen op uw laatste post.

Franciscus
Berichten: 38592

#9 , 12 okt 2019 11:45

Raar, meestal wordt men ingeschreven in WZC...

bosprocureur
Berichten: 6853

#10 , 12 okt 2019 12:11

Kan dat dan bij deze ook meteen in orde gebracht worden?

Terug naar “Administratief recht”