werkgever dreigt met ontslag wegens niet presteren overuren

boself
Topic Starter
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

werkgever dreigt met ontslag wegens niet presteren overuren

#1 , 17 dec 2019 19:02

Mijn man werkt voor een onderaanneming van Proximus als technieker. Reeds weken aan een stuk moet hij om zijn orderportefeuille af te werken massa's overuren doen, alsook met momenten ver uit eigen regio gaan werken. Hij maakt hier op zich niet zoveel probleem van, want dat is natuurlijk wel mooi betaald op het einde van de maand. Maar soms, zoals vandaag, wil hij op een redelijk uur thuis zijn om andere afspraken te kunnen nakomen. Maar wat blijkt nu, wanneer hij vraagt aan zijn overste om zijn orders aan te passen zodat dit mogelijk wordt, krijgt hij het deksel op de neus, meer nog hij wordt dan afgedreigd dat als hij zijn portefeuille niet afwerkt zijn C4 wel eens zou klaarliggen. Dit kan toch niet zomaar?
Het is ook een bepaalde overste (het is een team van) die hem steeds het leven op deze manier zuur maakt en het was ook deze bij uitstek die dit dreigement uitte deze avond.

Om even de situatie te schetsen: mijn man zijn normale werkuren zijn van 7u30 tot 16u30. Afhankelijk van naar waar hij wordt uitgestuurd, is hij dan thuis tussen 17u of 18u30. Op dit moment moet hij echter orderportefeuilles afwerken die duren tot 19u of later. wat betekend dat hij soms 11 à 12u aan één stuk werkt.
Er is helaas ook geen vakbond binnen het bedrijf. Ik heb hem al aangemaand de lokale vakbond op te zoeken, maar weet niet of dat veel kan helpen.
Ik wil eigenlijk weten of deze praktijken nog wettelijk zijn en wat hij kan doen om zijn situatie te versterken. Hij doet zijn werk best graag, en wil het dus ook niet kwijt. Maar teveel is teveel natuurlijk.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 17 dec 2019 19:59

Overuren mag in beperkte mate , in de meeste sectoren tot max 50 uren par week, er zijn bedrijven waar 65 uren per week zelfs mogen dus 11 uren per dag dit kan . veel beroeps chauffeurs is 11 uren per dag de regel, zelfs bij de lijn !gebeurt dit .

Maar er is een tendens dat veel werknemers het gevoel hebben dt men te weinig werkt, vb het groot aantal flexi jobers nu 3 kw bijna 70.000 flexi jobers bijna alle maal in Vlaanderen .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#3 , 17 dec 2019 23:25

soms 11 à 12u aan één stuk werkt.
zonder pauze is dit een inbreuk op art 38quater arbeidswet 16/3/1971
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Reclame

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 dec 2019 07:53

Bij de lijn is er soms zelfs geen pauze voorzien men moet maar eten tussen twee ritten door, bij het vrachtvervoer zijn de pauzes wettelijk geregeld en bij de andere firma's zoals weekend werkers die werken altijd 12 uren die hebben ook pauzes om te eten .
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

de reden
Berichten: 2938
Juridisch actief: Nee

#5 , 18 dec 2019 09:45

arbeidswet 16/3/1971
Art. 38quater. <Ingevoegd bij W 1998-12-04/31, art. 9; Inwerkingtreding : 27-12-1998> § 1. De werknemers mogen niet zonder onderbreking werken gedurende meer dan zes uren.
De bepalingen van dit artikel doen geen afbreuk aan de toepassing van artikel 34.
§ 2. Wanneer de arbeidstijd zes uren overschrijdt, wordt aan de werknemer een pauze toegekend. De duur en de nadere regelen voor toekenning van deze pauze worden vastgesteld bij collectieve arbeidsovereenkomst gesloten overeenkomstig de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités of door de Koning voor de werkgevers die niet onder het toepassingsgebied vallen van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités.
§ 3. Bij ontstentenis van een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in toepassing van § 2 of van een koninklijk besluit, wordt aan de werknemer minstens een kwartier pauze toegekend ten laatste op het ogenblik waarop de duur der prestaties 6 uren bereikt.
§ 4. Er kan worden afgeweken van de verplichtingen opgelegd door de bepalingen van dit artikel in geval van arbeid om het hoofd te bieden aan een voorgekomen of dreigend ongeval.
Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden

Jo23
Berichten: 381
Juridisch actief: Nee

#6 , 18 dec 2019 10:34

Beste

Sommige leidinggevenden zijn jammer genoeg pas bereid om correcte werkuren en een correcte werkplanning te organiseren als er druk van buiten / bovenaf is. Op termijn wordt dit kortzichtig beleid altijd afgestraft.
Bij een Vlaamse universiteit gelegen in het Oosten van het land heeft een leidinggevende een aantal jaren geleden sommige praktijkassistenten verplicht om non stop zonder enige pauze 8 uur praktijk onderwijs te geven. Er was geen middagpauze en men kon bij wijze van spreken niet eens naar het toilet gaan. Na 8u les aan vrij grote groepen ben je fysiek vaak uitgeput, daar is voldoende onderzoek over beschikbaar. Zelfs 6 u non stop les geven zonder pauze (wat inderdaad theoretisch mag van de wetgever) is vanuit menselijk en didactisch oogpunt niet aan te raden.

Dit was duidelijk een geval van pesten en de praktijk werd pas gestopt na een officiële klacht van de vakbonden bij de beheerder met de droge mededeling dat de instelling een bezoek van toezicht welzijn op het werk (= de vroegere arbeidsinspectie) mocht verwachten indien de betrokken leidinggevende hiermee niet onmiddellijk zou stoppen (hij bepaalde zelf deze onmenselijke werkuren en was niet voor rede vatbaar).
De man is inmiddels verwijderd uit de betrokken faculteit en sinds dien loopt de roostering beter met meer respect voor pauzes en werkbare werkuren. http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=6550

De ambtenaren van toezicht welzijn op het werk openen altijd een dossier, ook na een anonieme klacht. Meestal komt men ter plaatse voor een zogenaamd routinebezoek, men vraagt eerst de gewone standaarddocumenten op en daarna gaat men over tot meer gerichte inspectie waarna onregelmatigheden die men terecht heeft gemeld snel worden ontdekt (de inspecteur weet dan natuurlijk op voorhand welke data men moet opvragen, werkroosters, overuren...) Instellingen en firma's die betrapt worden op onregelmatigheden worden nadien opgevolgd om na te gaan of ze op het rechte pad blijven.

Er zijn nog veel overtredingen van de arbeidswetgeving, de keerzijde is dat firma's die zich hier aan bezondigen meestal ook een vrij groot verloop van personeel hebben. Dat is een objectieve indicator dat de arbeidsomstandigheden niet goed zijn.

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”