Wat indien plaatsbeschrijving niet tegenstelbaar

Peterprovoost
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Wat indien plaatsbeschrijving niet tegenstelbaar

#1 , 5 maand 6 dagen geleden (11 sep 2019 22:19)

Beste forumleden,

Men gaat riolerings en straatwerken uitvoeren voor onze deur.
Omdat wij net hebben gerenoveerd (nieuwe voorgevel etc) wil ik mij indekken tegen eventuele schade veroorzaakt door deze werken door bv trillingen.

Na wat opzoekwerk blijkt het laten opmaken van een plaatsbeschrijving door bv een expertisebureau een gesuggereerde piste.

Ik zou de aannemer als aansprakelijke tegenpartij per AS vragen om aanwezig te zijn gedurende deze plaatsbeschrijving in de hoop dat deze wil meewerken en het rapport ter goedkeuring zal aanvaarden/tekenen.

Ik stel mij echter de vraag wat indien de aannemer weigert mee te werken aan de plaatsbeschrijving?
Ik meen te begrijpen dat die plaatsbeschrijving in voorkomend geval niet tegenstelbaar is...
Heeft deze plaatsbeschrijving dan nog enige waarde?

Zijn er eventueel ook andere manieren om mij in te dekken of te handelen?

Ik dank jullie voor jullie commentaar, suggesties...

Mvg

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Blaatpraat
Berichten: 3060

#2 , 5 maand 6 dagen geleden (12 sep 2019 07:42)

Indien ze niet aanwezig zijn, stuurt u een afschrift van de PB op per aangetekend schrijven naar de aannemer.
Vermeld erbij dat ze binnen de 14 dagen aantekenen mogen doorsturen als ze niet akkoord zouden zijn met iets.

Dit wordt voor huurwoonsten alvast aanvaard om een PB tegenstelbaar te maken in de rechtspraak, dus ik ga ervan uit dat dit in deze situatie ook wel aanvaard zal worden.

mava105
Berichten: 18797
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 5 maand 6 dagen geleden (12 sep 2019 09:27)

Hoor eerst eens bij de gemeente of er in het lastenboek van de werken, geen PB is voorzien tlv de aannemer. Bij grote werken is dat dikwijls voorzien.
Als jij die zelf laat opmaken is die niet tegenstelbaar aan de aannemer, zeker als hij ze niet wil tekenen.. Hij is daartoe niet verplicht Je zou dan al verplicht zijn een deurwaarder, samen met uw expert op pad te sturen voor een gezamenlijke opmaak van de PB, en dan later, indien schade, naar de rechtbank te stappen om die schade te vorderden .
Vraag dus best eerst vriendelijk aan de aannemer of hij een PB wil

Reclame

Peterprovoost
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 5 maand 4 dagen geleden (14 sep 2019 12:43)

Er was inderdaad een plaatsbeschrijving opgenomen in het lastenboek van de aannemer, deze werd ruim 2 maanden geleden eenzijdig opgemaakt met als inhoud enkel de staat van de voorgevels in de straat.

Omdat ondertussen wijzigingen zijn aangebracht aan onze voorgevel en de beperking van de PB van de aannemer tot enkel de staat van de buitengevels heb ik zelf een plaatsbeschrijving georganiseerd; deze werd gisteren uitgevoerd door een onafhankelijk beëdigd expert. Deze PB bevat dan meteen ook de staat van de binnenkant van de woning.
De werfleider was aanwezig gedurende deze PB en krijgt het rapport per AS toegestuurd met de mogelijkheid bemerkingen te geven gedurende 14 dagen na ontvangst van het rapport. (naar tegenstelbaarheid toe)

De kost van deze PB was €500,00- incl. BTW (ik heb offertes ontvangen beginnend vanaf €300,00- excl. BTW).

Onze rechtsbijstand verzekering (EUROMEX PRIVELEVEN module BEZIT EN VERMOGEN) bevat een dekking "tegensprekelijke plaatsbeschrijving" die de kosten voor een dergelijke PB op zich neemt tot een bedrag van €500,00 incl. BTW. (meer info zie link: https://www.euromex.be/particulier/mijn ... schrijving)

Terug naar “Andere”