erfbelasting

erna.engelen
Topic Starter
Berichten: 9
Juridisch actief: Nee

erfbelasting

#1 , 25 apr 2019 13:16

Mijn ouders verbleven samen met dementie in een RVT aan 4.000 per maand. Ik had een notariele lastgeving om hun eigendommen te beheren. Toen hun geld opraakte verkocht ik een appartement van hen om de RVT kosten en herstellingskosten aan hun onroerend goed te kunnen betalen. Bij de verkoop heb ik de fout gemaakt om het geld op mijn rekening te laten overschrijven. Enkel gemakshalve om te kunnen internetbankieren en omdat ik bij hun eigen rekening altijd zever had met de bank die betalingen altijd moeilijk moesten maken en telkens weer administratieve rompsomp. Binnen de termijn komen ze beiden te overlijden en word ik ook erfbelast op het verkochte appartement. Ik ga daarvoor in beroep en bewijs dat alle geld van de verkoop is teruggevloeid naar mijn ouders en het onderhoud van hun goederen. Ik kreeg daarop volgend antwoord.
" Uit de bepalingen van de bijvoeglijke aangifte blijkt dat bij de verkoop op 21/12/2015 een gift gedaan werd aan dochter van 96.697 euro. Betaling van kosten RVT kunnen niet in mindering gebracht worden aangezien bijstand bij het levensonderhoud van de ouders een verplichting van de kinderen is."
Ik heb op 5/6/2018 de rekening betaald. Ik was de fiscus en hun diefstal en het notaris lopen en alle administratie zo beu dat ik het toen niet zag zitten om naar de rechtbank te stappen binnen de gestelde termijn en geen geld meer had voor een advocaat en gerechtskosten. Ik betaalde en liet het zitten. Nu heb ik daar heel veel spijt van. Ik heb betaald op een som dat ik beheerd heb en enkel heb gebruikt voor hen. Een gift ? Ik heb daar geen cent voor mezelf van gebruikt.
Nu is mijn vraag of ik er nu nog op de één of andere manier op kan terugkomen want alle mogelijkheden met hun termijnen zijn al lang voorbij.
Kan ik nog iets proberen en wat en hoe dan eventueel;
Mvg Erna

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 25 apr 2019 14:27

Neen. Het kalf is verdronken.
Eigenlijk al vanaf ogenblik dat u de rekeningen bent gaan betalen met geld van uzelf. Daardoor is de nalatenschap (fiscaal) groter geworden.

U kunt ook de vrijstelling van wettelijke terugkeer van de schenking aan uw ouders (wegens betalen van al hun rekeningen) niet inroepen aangezien dat enkel geldt voor schenkingen in dalende lijn.

Lijkt me dus hopeloos. Ook als termijnen niet voorbij zouden zijn geweest.
Ik begrijp uw wanhoop en goede trouw. Maar dit is het prototype van een "slecht voorbeeld" dat volgens mijn onderschrift zijn eigen nut heeft....
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Mathieu Rutten

#3 , 26 apr 2019 13:58

Mevrouw,

het lijkt me best dat u een notaris raadpleegt of een raadsman met specialiteit fiscaliteit. Het gaat erom om een correcte aangifte successierechten in te leiden of te laten rechtzetten.

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 26 apr 2019 14:07

Ook een advocaat kan niets meer verhelpen als de wettelijke voorziene beroepstermijnen voorbij zijn.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Mathieu Rutten

#5 , 26 apr 2019 14:49

Beste,

Ik heb niet gesproken van een advocaat, maar wel van een raadsman. Een raadsman met specialisme fiscaal recht of een notaris kunnen betrokkene bijstaan om na te gaan of een wijziging van de aangifte successie nog mogelijk is. Successierechten zijn mijn inzien nog altijd verschuldigd op erfenis, dit is het bedrag zoals voorzien op het ogenblik van overlijden. Kosten gemaakt in een woonzorgcentrum worden sowieso betaald met het geld dat de residenten bezitten, dus ook inkomsten uit verkoop van roerende en onroerende goederen.

erna.engelen
Topic Starter
Berichten: 9
Juridisch actief: Nee

#6 , 27 apr 2019 10:17

Dank aan iedereen voor de reacties. De aangifte is door de notaris gedaan en nadien ook het bezwaar gebeurde door de notaris. Helaas dus. Merci

Terug naar “Successie- & Registratierechten”