2e huwelijk en erven van kinderen uit 1e huwelijk.

Rene
Topic Starter
Berichten: 378
Locatie: Oost Vlaanderen

2e huwelijk en erven van kinderen uit 1e huwelijk.

#1 , 05 dec 2008 17:28

Situatie:

Een man die gescheiden is en 2 kinderen heeft hertrouwd met iemand die ook al 2 kinderen heeft zonder huwelijkscontrakt.
De man verkoopt zijn huis (voor het huwelijk) en met de opbrengst betaald hij sommige kosten vb huwelijkfeest en aankoop nieuwe wagen.

Nu komt de man te sterven na +/- 1.5 jaar huwelijk. Zijn huis was dus nog geen 3 jaar verkocht.

Hebben de kinderen van de man recht op de opbrengst van dat huis?
Of enkel op het saldo (huis-kosten)?

De man heeft een tijd gratis ingewoond bij de 2e vrouw. Mag die die kosten ook inbrengen?

Kinderen (van de man) hebben alle rekeningen laten blokkeren. (Wat normaal is) maar wat met de rekening op naam van de vrouw, daar kwam haar vakantiegeld op en haar wedde. En nu heeft ze niets meer om de huishuur, begrafenis, ... te betalen. Rekeningen zijn na 1,5 jaar nog steeds geblokkeerd. En kinderen vragen ook van haar rekening 50% is dat normaal?

NB kinderen nooit gezien tijdens de man zijn laatste levensjaren. Na zijn dood plots wel.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 06 dec 2008 11:29

In dat nieuwe huwelijk zal er nog niet veel in de gemeenschap zitten: enkel wat ze overgespaard hebben van hun inkomsten of daarmee gekocht hebben.

Als de man bepaalde zaken alléén betaalde terwijl ze nu in de gemeenschap zitten, dan moet de vrouw de helft terugbetalen aan de gemeenschap in vereffening. Kosten voor een trouwfeest zijn dan wel nog speciaal; ik weet niet zeker of men daarvoor wel moet "vergoeden".

De ontvangen prijs van het huis is van hem alleen; de interesten die hij sidnsdien echter ontving zijn van de gemeenschap.

Die 3 jaar is een begrip uit het fiscaal recht ("art. 108 WS") maar betekent burgerlijk niets.

Hebben de kinderen van de man recht op de opbrengst van dat huis?
Ja, ze hebben als kinderen recht op de blote eigendom van hetgeen op zijn bankrekening staat (van waar het ook komt - als er echter iets op zijn rekening staat dat eigenlijk van de gemeenschap is, moet dat wel verrekend worden).

Gehuwden zijn elkaar geen "huishuur" verschuldigd omdat ze in het huis van één van hen wonen.

De 2de vrouw moet zo snel mogelijk een nieuwe rekening openen en haar ontvangsten daarop laten storten.

De bank zal hoe dan ook de begrafeniskosten betalen van die bevroren rekening op voorlegging van een factuur: dergelijke kosten gaan voor op bijna alles (staat in het burgerlijk wetboek).

Wat op haar rekening staat, kan inderdaad van de gemeenschap zijn of toch voor een gedeelte (de interesten sinds het huwelijk bvb.).

Rene
Topic Starter
Berichten: 378
Locatie: Oost Vlaanderen

#3 , 06 dec 2008 15:43

Dino alvast bedankt.

De vrouw had een rekening op haar naam waar haar wedde opkwam. Nu vragen de kinderen (v/d man) ook hiervan 50%. (Van haar loon)

Ook vroegen ze alle bankuitreksels (zowel vrouw als man) op om de saldo's te bekijken ook de prive rekening van mevrouw.

De verleden man heeft verschillende bewezen kosten gemaakt (voor het huwelijk) maar waarom moet de vrouw deze nu terugbetalen. Zij heeft er nooit geniet van gehad.

Ze eisen dat, maar is dat wettelijk?

Het huis is verkocht. Het ontvangen geld is deels op. Heb ik het mis als ik stel dat de kinderen 50% van het saldo van de man krijgen.

vb als de man zijn geld opdronk (wat hier niet het geval is) kan de 2e vrouw dat toch niet moeten terugbetalen ? Of wel?


Is dit juist?

Bankrekening van de man.
Zijn saldo is 50% voor de 2e vrouw (huwelijk) en voor 50% kinderen v/d man.

Wagen aangekocht na het huwelijk is idem 50% vrouw en 50% man
Zij heeft wel het vruchtgebruik ervan.

Wagen in bezit v/d man voor het huwelijk is 100% kinderen maar vrouw heeft het vruchtgebruik.

Als de man de trouwkosten betaalde met het geld dan dat huis. hoe zit dat dan? Begrafenis kosten gaan van het saldo af.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 07 dec 2008 12:53

Ik ga ervan uit dat de man geen testament naliet.

‘De man verkoopt zijn huis (voor het huwelijk)’ houdt in dat de koopsom ook zijn eigen vermogen is. In de MATE waarin het voortbestaan van dit eigen vermogen op zijn overlijdensmoment kan aangetoond worden erft zijn echtgenote er enkel het vruchtgebruik van en DIENS kinderen de blote eigendom,krachtens art.745bis B.W.(=Burgerlijk Wetboek).

‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak. Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming. Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).

‘De man heeft een tijd gratis ingewoond bij de 2e vrouw’ heeft haar vrijwel zeker niet verarmd zodat die kosten niet vergoedbaar zijn.

‘betaald hij sommige kosten vb huwelijkfeest’ kon een verrijking van het gemeenschappelijk vermogen inhouden,tenzij de man het als vrijgevigheid bedoelde.

‘met de opbrengst betaald hij...aankoop nieuwe wagen’ : tenzij bewijs van wederbelegging behoort die auto tot het gemeenschappelijk vermogen krachtens “Art.2279.Met betrekking tot roerende goederen geldt het bezit als titel.”(B.W.).

“Art.1405.Gemeenschappelijk zijn :1. de inkomsten uit de beroepsbezigheden van elk der echtgenoten, alle inkomsten of vergoedingen die ze vervangen of aanvullen, evenals de inkomsten uit openbare of particuliere mandaten...”(B.W.).

‘de rekening op naam van de vrouw, daar kwam haar vakantiegeld op en haar wedde‘ behoort dus tot het gemeenschappelijk vermogen. Hiervan behoudt de vrouw haar helft en erft het vruchtgebruik van haar mans helft,terwijl DIENS kinderen de blote eigendom ervan erven.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 07 dec 2008 18:13

De vrouw had een rekening op haar naam waar haar wedde opkwam. Nu vragen de kinderen (v/d man) ook hiervan 50%. (Van haar loon)
Ja, inkomsten van gehuwden zonder huwelijkscontract zijn onmiddellijk gemeenschappelijk en bij de verdeling van de gemeencshap komt de 1/2 tot aan de nalatenschap van de overledene.

Ook vroegen ze alle bankuitreksels (zowel vrouw als man) op om de saldo's te bekijken ook de prive rekening van mevrouw.
Ja, dat zou ik ook doen.

De verleden man heeft verschillende bewezen kosten gemaakt (voor het huwelijk) maar waarom moet de vrouw deze nu terugbetalen. Zij heeft er nooit geniet van gehad.
De vrouw moet alleen maar terugbetalen ("vergoeden") ALS de man iets betaald heeft dat de gemeenschap moest betalen.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”