Aanrekening van een UITVOERINGSERELOON DOOR EEN NOTARIS bij overlijden, na een SCHENKING TUSSEN ECHTGENOTEN.

duivenliefhebber
Topic Starter
Berichten: 68
Juridisch actief: Nee

Aanrekening van een UITVOERINGSERELOON DOOR EEN NOTARIS bij overlijden, na een SCHENKING TUSSEN ECHTGENOTEN.

#1 , 30 apr 2019 08:00

Uitvoeringsereloon

1. Een notaris die een authentieke akte opmaakt met betrekking tot een SCHENKING tussen echtgenoten van alle roerende en onroerende goederen ten belope van het maximum wettelijk toelaatbaar beschikbaar gedeelte van een nalatenschap heeft recht op een vast ereloon, maar zou daarenboven vele jaren later bij OVERLIJDEN BLIJKBAAR ook nog eens extra recht hebben op een zogenaamd “UITVOERINGSERELOON”, afhankelijk van het bruto of netto actief van de totale nalatenschap.

Die notariële schenkingsakte moet, naar verluidt, binnen de vier maanden na overlijden worden geregistreerd door het notariskantoor (of diens rechtsopvolger) dat de schenkingsakte destijds had opgesteld.


2. De erfgenamen hebben evenwel zeker absoluut het recht om zelf de aangifte van nalatenschap bij Vlabel in te dienen zonder de tussenkomst van die instrumenterende notaris of zijn rechtsvoorganger

Kloppen beide bovenstaande stellingen op vandaag nog altijd en stroken die met de reglementaire bepalingen (Koninklijke Besluiten) met betrekking tot de honoraria van de notarissen ?

In bevestigend geval (= zie punt 2 hierboven, waarbij de indiening van de successieaangifte volledig door de erfgenamen zelf wordt gedaan).

1.
a) Hoe mag of moet desgevallend dat zogeheten “uitvoeringsereloon“ precies worden berekend ?

Op basis van welk officieel “vast tarief” of tegen welk een of ander “reglementair bepaald percentage” wetende dat de tussenkomst van het notariaat bij overlijden zich in wezen strikt beperkt tot de REGISTRATIE van de schenkingsakte én dat een ander vreemd notariaat de akte van erfopvolging heeft opgesteld of zal opstellen op verzoek van een van de wettige of reservataire erfgenamen ?

b) Op welk precies deel van het bruto of van het netto-actief van de GANSE nalatenschap mag dit uitvoeringsereloon reglementair evenwel wel worden bepaald ?

2. Of, mag er in zo’n geval zonder meer géén enkel uitvoeringsereloon worden aangerekend omdat de erfgenamen zelf persoonlijk instaan voor het vervullen van alle fiscale formaliteiten bij VLABEL ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Esja
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 mei 2019 15:06

Ik heb exact dezelfde vraag, kan hierop een antwoord worden geformuleerd aub?

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 14 mei 2019 15:13

Notaris heeft recht op dat ereloon ingevolge schenking ten belope van max deel. van nalatenschap. Is ook zo als er een testament is (1).
Maar dit staat los van de successieaangifte zelf, die kun je nog altijd zelf doen. En daar moet de notaris dan ook niet voor betaald worden.
De juiste tarieven voor (1) ken ik niet, maar liggen wel wettelijk vast.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

duivenliefhebber
Topic Starter
Berichten: 68
Juridisch actief: Nee

#4 , 23 mei 2019 23:02

BEDANKT aan Asperger voor zijn/haar professionele inbreng in verband met deze ingewikkelde materie !

Ik vond nog geen mensen uit de notariële wereld die weten hoe dat maximum deel van de nalatenschap of het netto surplus cijfermatig precies moet berekend worden, omdat naar het schijnt dat op de waarde van het "vruchtgebruik" de langstlevende partner geen zogenaamd uitvoeringsereloon zou verschuldigd zijn.....

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”