Dwangsommen

Inazuma
Topic Starter
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

Dwangsommen

#1 , 28 jan 2020 10:24

Zijn er eigenlijk dwangsommen mogelijk in strafrecht :?:

bvb als de overtreder de overtreding niet doet ophouden :?:

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 28 jan 2020 11:40

Een dwangsom vereist vooreerst dat een partij door de rechter veroordeeld wordt iets te doen, of verbod opgelegd wordt iets te doen. De dwangsom moet enkel betaald worden als de veroordeling niet wordt uitgevoerd of het verbod wordt overtreden. Als het vonnis niet wordt uitgevoerd.
De strafrechter zal geen verbod opleggen om een bepaalde overtreding te begaan. Dat verbod staat al in de wet en de wet voorziet ook wat de sanctie is.
Dwangsommen worden door de strafrechter wel verbonden aan bijv. een veroordeling i.v.m. stedenbouwkundige misdrijven, wanneer de strafrechter het herstel in de oorspronkelijke toestand beveelt.

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#3 , 28 jan 2020 13:20

Bron Elfri:

Ook om een gebod of verbod van de rechter te doen nakomen kan de rechter een dwangsom opleggen per overtreding van het gebod of verbod . Aldus strekt de dwangsom niet alleen ter bescherming van de belangen van de beschermingsgerechtigden maar strekt zij tot de naleving van van een gerechtelijke beslissing, waardoor de regeling de openbare orde raakt. (Cass. 24 april 2003 A.C. 2003, 261).

Een dwangsom kan niet bij overeenkomst, noch bij akkoordvonnis worden opgelegd. (Beslagr. Luik, 30 maart 2007, JLMB, 2007,1184).

De dwangsom verjaart 6 maand na de dag van de verbeurte. Deze verjaring wordt geldig gestuit door een bevel tot betaling.

Aangezien de dwangsom een sanctie uitmaakt van private aard heeft zij geen schadevergoedend karakter. Om de dwangsom te verbeuren stelt de vraag zich derhalve niet of de schuldeisers schade heeft geleden (Luik, beslagrechter 17 november 2003 JLMB 2007,1184).

De termijn en die en de rechter oplegt bij het bepalen van een dwangsom worden niet automatisch verlengd zoals voorzien in artikel 53 van het gerechtelijk wetboek tot de eerstvolgende weekdag na een zaterdag, zondag op feestdag, ten ware de dwangsomrechter in een dergelijke verlenging heeft voorzien (cassatie 3 juni 2005, rechtskundig weekblad, 2007-2008,609)
Er kan geen dwangsom worden verbeurd verklaard zolang er geen betekening is (1385 bis gerechtelijk wetboek).

Maar de vraag stelt zich hoe deze regel dient toegepast te worden inzake hoger beroep enerzijds en cassatieberoep met schorsende werking anderzijds.

Cassatie heeft in burgerlijke zaken geen schorsende werking maar in strafzaken heeft cassatie wel schorsende werking.

Wel nu, wanneer een rechtelijke beslissing een dwangsom oplegt waartegen cassatieberoep werd aangetekend in strafzaken, dient zowel de uitspraak in hoger beroep als het cassatiearrest dat het cassatieberoep verwerpt betekend te worden opdat dwangsommen kunnen worden verbeurd.

zie ook: https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/ ... 001_AC.pdf
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”