Kopen van ouders hun woning

Kevinisch
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Kopen van ouders hun woning

#1 , 25 mar 2024 00:04

Hallo allemaal,

Ik ben een alleenstaande man van 29j, die graag de woning van zijn ouders wilt kopen. Ik zit met enkele vragen omtrent dit proces. Mijn excuses indien mijn topic hier niet thuis hoort.

3 jaar geleden is het huis van mijn ouders geschat op 325 000 euro door een makelaar. Ik zou deze woning willen kopen voor hetzelfde bedrag (ik weet dat vastgoed enorm gestegen is de laatste jaren).

Ik zit momenteel nog op school tot september 2025, dus kan dan pas een lening aangaan. Ik heb wel een gewaarborgd inkomen van 1620 euro netto (vergoedingspensioen wat ik levenslang ontvang indien ik geen andere job uitoefen). Ik heb contact opgenomen met de bank maar kan geen 225k lenen met dit pensioen (100k eigen inleg).

Vragen:
-Mogen mijn ouders zomaar hun woning verkopen voor 325k aan mij? Kunnen ze een boete krijgen indien ze te weinig vragen?

-Mag ik mijn ouders zomaar 100k overschrijven zodat ik dit deel al betaal van de woning? (dan hebben zij meer budget om hun nieuwbouw af te werken)

-Zou er geen bank zijn die mij toch een lening wilt geven? Wetend dat ik naast die 100k eigen inbreng nog 150k spaargeld heb staan? Ik wil deze 150k niet in een woning investeren.

Alvast mijn dank,
Kevin

calendomatic
Berichten: 90

#2 , 07 mei 2024 09:37

Is een koop op lijfrente geen optie of koop de woning in breukdelen? Raadpleeg uw notaris voor gratis advies.

mbbs1024
Berichten: 478

#3 , 07 mei 2024 23:08

Miisschien kan je een leningsovereenkomst aangaan met je ouders, hen bij aankoop die 100K betalen, en dan maandelijks aan hen afbetalen ipv bij een bank te gaan lenen.

Reclame

basejumper
Berichten: 4654
Locatie: Diest

#4 , 08 mei 2024 08:24

Beste

Er zijn veel variabelen in dit dossier. Ik weet niet wat een vergoedingspensioen is dat een 29 jarige krijgt. En op je 29 nog een jaar moeten studeren is atypisch (tenzij geneeskunde en specialisatie)
Wat fiscale konsekwenties betreft : de overheid zal voor de registratierechten altijd vertrekken vanuit de marktwaarde van de woning. Niet noodzakelijk van de verkoopprijs. Te bekijken met je notaris wat hier de risico’s zijn.
Je hebt al heel wat eigen vermogen en daar zijn wel wat mogelijkheden. De 150.000 die je hebt maar niet onmiddellijk wil besteden zou je bvb als onderpand voor een ‘billet krediet’ kunnen gebruiken. Bij een bullet krediet betaal je enkel intrest en wordt kapitaal op einddatum in 1 keer terug betaald hetzij geherfinancierd naar een gewoon woonkrediet. (Binnen 2of 3 jaar zal je werken en hoger inkomen hebben.
Een alternatief kan zijn dat je woning na aankoop verhuurt. Die huurinkomsten tellen dan mee als inkomsten waardoor je le capaciteit hoger wordt. Indien je nog bij je ouders blijft wonen kan dat in die eerste fase ook een stuk oplossing zijn. Of een combi actie van bovenstaande.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

WP002
Berichten: 1480

#5 , 08 mei 2024 12:38

Is het geen alternatief dat je ouders de woonst schenken, en jij hen in termijnen betaalt wat je anders aan de bank zou betalen? Zo hebben wij dat eertijds gedaan. Je moet dan wel een goede verstandhouding met je ouders hebben, en uiteraard helpt het als je enig kind bent, dan kunnen broers of zussen niet moeilijk doen.

Terug naar “Andere”