Rechten mbt ouderschap buiten huwelijk

PW
Topic Starter
Berichten: 11

Rechten mbt ouderschap buiten huwelijk

#1 , 02 jan 2007 18:25

Indien een koppel (dat overigens ook niet samenwoont) met twee kinderen besluit om niet verder samen te leven, wat dienen zij dan te doen? Zeker indien ze in ruzie uit elkaar gaan en beiden het ouderschap willen.

Moeten zij ook een afspraak maken zoals dat geldt bij een echtscheidingsprocedure?
Moeten zij dit dan laten homologeren door de vrederechter of door een bemiddelaar in familiezaken?
Wat indien er geen akkoord mogelijk is? Is het recht van de moeder nog altijd sterker dan dat van de vader? Is het doorslaggeven dwie er een vast inkomen heeft? Wat als een van hen de kinderen afschermt van de anderen?

Een enorme dank voor zij die hierop kunnen antwoorden!!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bemiddelaar
Berichten: 297
Locatie: West-Vlaanderen

#2 , 02 jan 2007 19:30

Dag PW,

Als ouders beslissen om hun partnerrelatie te verbreken kunnen zij in gezamenlijk overleg afspraken maken m.b.t. de kinderen. In tegenstelling tot gehuwden dienen zij geen formele stappen te zetten. Het is echter aan te raden om hierover met elkaar in gesprek te gaan om latere misverstanden en conflicten te vermijden.

Om dit te doen kunnen zij hiervoor een beroep doen op een bemiddelaar in familiezaken die hen in eerste instantie informeert over de verschillende mogelijkheden die er zijn om tot afspraken te komen (zelf beslissen / rechter laten beslissen) en de mogelijkheden om te onderhandelen (zelf onderhandelen al of niet met de hulp van een bemiddelaar / advocaten laten onderhandelen in hun plaats). Voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden worden bekeken.

Kiezen de ouders om zelf te onderhandelen en tot afspraken te komen dan helpt de bemiddelaar jullie om afspraken te maken mbt het ouderlijk gezag (wie neemt beslissingen over de kinderen), de verblijfsregeling (waar verblijven de kinderen wanneer) en de kostenregeling (wie betaalt wat met welk geld) en dit door na te gaan wat jullie beiden belangrijk vinden. Bekommernissen (wat je niet wil) en betrachtingen (wat je wil) worden naast elkaar gezet en er wordt gezocht naar afspraken waar alle betrokkenen zich goed bij voelen. Er wordt ook stilgestaan bij de kinderen en hoe jullie als ouders ervoor kunnen zorgen dat de kinderen niet onnodig dienen te lijden onder jullie relatiebreuk als partners.
Tijdens de bemiddeling word je ge?nformeerd omtrent de verschillende mogelijkheden die er zijn inzake de te maken afspraken. Er wordt niets opgedrongen. Jullie beslissen zelf!

De gemaakte afspraken worden in een overeenkomst genoteerd. Met dit document kan je vervolgens samen naar de vrederechter stappen om via een minnelijke schikking (gratis procedure, geen advocaat nodig) de overeenkomst te laten homologeren. Hierdoor wordt de overeenkomst afdwingbaar. Homologatie is enkel mogelijk als de afspraken tot stand kwamen via een erkend bemiddelaar. Als je werkt met een niet-erkend bemiddelaar dien je naar de rechtbank te stappen als eiser / verweerder om de overeenkomst afdwingbaar te maken.

Vanuit standpunten onderhandelen maakt het vaak moeilijk om tot een akkoord te komen waar ieder zich goed bij voelt. Als er echter onderhandeld wordt vanuit bekommernissen en betrachtingen bestaan er vaak meer mogelijkheden om tot een oplossing te komen waar beiden zich goed bij voelen. De bemiddelaar stimuleert jullie om te verwoorden wat voor ieder belangrijk is. Daarnaast helpt de bemiddelaar jullie om jullie partnerrol en jullie rol als ouders van elkaar te onderscheiden. Dit is niet evident. Bij een relatiebreuk zijn allerlei emoties aanwezig en die maken het soms moeilijk om te denken en handelen als ouder. Deze rolverwarring kan ervoor zorgen dat er conflicten zijn. Als deze rollen ontward worden, ontstaat er ruimte om jullie te focussen op jullie kinderen en wat zij nodig hebben om optimaal te kunnen ontwikkelen ...

Als jullie geen akkoord bereiken, kunnen jullie overwegen om een rechter in jullie plaats te laten beslissen. Dan geven jullie de beslissing uit handen en is het afwachten ... De manier waarop jullie advocaten dan pleiten, zal mede bepalend zijn voor het al of niet groter worden van het conflict.

PW
Topic Starter
Berichten: 11

#3 , 02 jan 2007 20:16

Dus indien een van de partijen reeds dreigt om het werk via advocaten te laten verlopen, zal er dus nood zijn aan ofwel alsnog een compromis om het zelf te doen (met eventuele hulp van een bemiddelaar) ofwel zal de zaak sowieso voor de vrederechter gebracht worden?

Indien een van de ouders de kinderen dan de facto onder zijn hoede heeft, wat zijn dan de rechten van de andere? M.a.w. moet er eerst een zitting hebben plaatsgevonden voordat daar iets over gezegd kan worden (door bijvoorbeeld het aanvragen van voorlopige maatregelen?) of zijn er andere mogelijkheden?

Zijn er omstandigheden in de tussenperiode die de eventueel latere beslissing van de rechter negatief kunnen be?nvloeden? Ik denk bijvoorbeeld aan het aandringen om de kinderen te zien waarop de andere partij de politie belt wegens lastigvallen.

Veel dank alvast!!

Reclame

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#4 , 03 jan 2007 00:37

pff... veel vragen in ??n keer.

Indien een koppel (dat overigens ook niet samenwoont) met twee kinderen besluit om niet verder samen te leven, wat dienen zij dan te doen?
cfr. het antwoord van bemiddelaar

Moeten zij ook een afspraak maken zoals dat geldt bij een echtscheidingsprocedure?
Ofwel kortgeding (dringende zaak)
ofwel Jeugdrechter: Dit is de rechter ten gronde

Moeten zij dit dan laten homologeren door de vrederechter of door een bemiddelaar in familiezaken?
Laten honoreren door een bemiddelaar in familezaken of laten honoreren door de schoenmaker om de hoek = juridisch hetzelfde (het heeft bij mijn weten juridisch geen waarde)

Wat indien er geen akkoord mogelijk is?
Wat als er geen akkoord is wie met het kind naar kapper gaat?
Wat als er wel een akkoord is dat je met de kinderen op weekend gaat naar de ardennen? Het zijn de zelfde regels als je getrouwd of samenwonend bent omdat er simpelweg geen verblijfsregeling voor de kinderen is.

Is het recht van de moeder nog altijd sterker dan dat van de vader?
Ja

Is het doorslaggeven dwie er een vast inkomen heeft?
Elke magistraat denk daar anders over (Tot mijn spijt kan ik de interactieve site van justitie (Nederland) niet meer vinden.
Je zat zelf op de stoel v/d rechter. Een moeder met laag inkomen en een deeltijdse job, een vader welke ingenieur was had een voltijdse betrekking. Na kennisname van het dossier had je meerkeuze mogelijkheid. Wel was er een mogelijkheid voorzien dat moeder het hoofdverblijf kreeg, maar niet de vader (was simpelweg geen mogelijkheid om te selecteren).


Wat als een van hen de kinderen afschermt van de anderen?
Nadat er een verblijfsregeling is hangt het in sterke mate van af wie dit doet, de vader of de moeder. Een voorbeeld uit een citaat van de laatste BGMK nieuwsflash (en ik kan de discriminatie van politie & parket wel degelijk bevestigen met andere voorbeelden)

In onze vorige nieuwsbrief hebben we melding gemaakt van de duizenden klachten van gescheiden vaders wegens boycot van het omgangsrecht: die klachten worden door het parket zonder gevolg geklasseerd. Maar als een gescheiden moeder klacht indient treedt het gerecht w?l op, en snel zelfs. Dat ondervond ons Brussels lid K, vader van I, vorige week:

K heeft omgangsrecht met zijn achtjarige dochter gedurende het eerste en derde weekend van de maand, van vrijdagavond tot maandagmorgen. Op maandag 18 december moest hij I dus om 08u30 aan de school afzetten. Maar omdat ze ziek was hield hij I bij zich, liet hij een dokter komen en bracht een familielid het doktersbriefje naar school. De school verwittigde de moeder, en die diende klacht in bij de politie. Op het parket van Brussel liggen er op dat ogenblik tientallen zware dossiers over overvallen, verkrachtingen, hold-ups, carjackings e.d. Maar wat doet de dienstdoende substitute ? Ze geeft absolute voorrang aan dit dossier en ze maakt er ?parentale ontvoering? van. Ze stuurt twee politiepatrouilles naar K: de eerste patrouille neemt de huilende I mee en brengt ze naar haar moeder, en de tweede neemt K met loeiende sirenes mee naar het politiebureau van Schaarbeek voor ondervraging. En de substitute zet een streepje bij achter ?gescheiden vaders pesten?.

Op vrijdag 17 november 2006 heeft diezelfde substitute niet gereageerd op een klacht van K wegens boycot van zijn omgangsrecht: toen weigerde zijn ex namelijk om I mee te geven voor zijn tweewekelijks omgangsrecht. Volgens de substitute had de moeder toen een geldig excuus: I zat namelijk in bad. En dus heeft het parket van Brussel de klacht van K geseponeerd.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 04 jan 2007 13:36

Indien het geen echtgenoten betreft dan geldt evenmin een echtscheidingsprocedure.

Indien de ouders een overeenkomst sluiten over de uitoefening van het ouderlijk gezag over hun gemeenschappelijke kinderen,dan kunnen zij die overeenkomst laten bekrachtigen door de Jeugdrechtbank.

Bij ontbreken van zulke overeenkomst geldt:
?Art.374.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen en geldt het in artikel 373, tweede lid, bepaalde vermoeden.Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde rechter(=de Jeugdrechtbank) de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan ??n van beide ouders.Hij kan eveneens bepalen welke beslissingen met betrekking tot de opvoeding alleen met instemming van beide ouders kunnen worden genomen.Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, persoonlijk contact met het kind onderhoudt. Dat persoonlijk contact kan enkel om bijzonder ernstige redenen worden geweigerd. De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij derden alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden.In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf.?(Burgerlijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be

Terug naar “Andere”