HUIS BOUWEN OP GROND VRIEND

jacobus
Topic Starter
Berichten: 1

HUIS BOUWEN OP GROND VRIEND

#1 , 30 sep 2008 09:11

Mijn dochter woont momenteel samen met haar vriend, maar ze zijn van plan om een nieuwe woning te bouwen op bouwgrond van haar vriend. [/b]Voor de bouw van deze woning zouden ze elk een gedeelte financieren ( hyp.lening )
Ze zijn wettelijk samenwonend.

Wat indien ( hopelijk gebeurt dit niet ) er problemen komen en ze uit elkaar gaan ? Hoe gebeurt dan de verdeling , bij verkoop van de woning ?
Of wat bij overlijden van 1 van beiden ( met of zonder kinderen ) ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 01 okt 2008 10:34

“Art.552.De eigendom van de grond bevat in zich de eigendom van hetgeen op en onder de grond is...”(Burgerlijk Wetboek).

De eigenaar van de grond wordt aldus ook eigenaar van de erop gebouwde woning.

‘Wanneer door één der echtgenoten een gebouw wordt opgericht op een grond die in onverdeeldheid toebehoort aan de echtgenoten gehuwd onder het stelsel van scheiding van goederen, vindt artikel 555, B.W., in geval van verdeling geen toepassing voor de bepaling van de verschuldigde vergoeding, maar wel de regels inzake vermogensverschuiving zonder oorzaak.Zulks heeft voor gevolg dat de echtgenoot die het gebouw heeft opgericht, recht heeft op een vergoeding gelijk aan de meerwaarde die het goed heeft verkregen als gevolg van de door hem gedane uitgaven, met als maximum zijn verarming.Indien deze uitgaven evenwel belangrijker zijn dan de door het onroerend goed bekomen meerwaarde, heeft de echtgenoot recht op een vergoeding gelijk aan het bedrag van de op regelmatige wijze op zijn naam gefactureerde uitgaven‘(Gent 27 oktober 1988,Pas. 1989,II,85).

Hieruit kan afgeleid worden dat ook bij beëindiging van het wettelijk samenwonen uw dochter zich kan beroepen op voornoemde vermogensverschuiving zonder oorzaak.

‘Door afstand te doen van de natrekking doet de eigenaar,ten voordele van die derde een recht van opstal ontstaan en blijft alleen eigenaar van de grond waarop die gebouwen staan‘(Cass. 19 mei 1988,R.W. 1988-89,572-573,noot).

De vriend van uw dochter kan dus ook bij authentieke akte afstand doen van natrekking.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”