Huwelijksgemeenschap wettelijk stelsel

wanderer78
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Huwelijksgemeenschap wettelijk stelsel

#1 , 19 sep 2019 10:22

Ik heb begrepen dat de bezittingen die elk van beide partners hebben op het moment van een huwelijk onder het wettelijk stelsel, deel blijven uitmaken van het eigen vermogen van elk van beide partners. Zowel voor roerende als onroerende goederen.

Hoe zit het nu als 1 van beide partners een geldsom bezit voor het huwelijk onder het wettelijk stelsel, maar dit geld later na het huwelijk, gebruikt om de aankoop van de gezamelijke gezinswoning te financieren?

Blijft er dan een fictief bedrag in het eigen vermogen van die partner? Als er later een scheiding komt, heeft de partner die deze geldsom bezat voor het huwelijk dan recht op dat bedrag extra dan de andere partner bij de verdeling van alle bezittingen? Of wordt dit geacht gebruikt te zijn in de gezinswoning en dus overgegaan in het gemeenschappelijk vermogen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Thomas Morus
Berichten: 5928
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 19 sep 2019 13:12

Als dat in de akte is opgenomen heeft men recht van voorafname bij verkoop woning.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

wanderer78
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 19 sep 2019 14:17

En als er niets in de aankoopakte is opgenomen?

Reclame

Thomas Morus
Berichten: 5928
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#4 , 19 sep 2019 15:28

Dan wordt het een stuk moeilijker.
Men moet de herkomst van het geld kunnen aantonen en dat kan moeilijk tot onmogelijk zijn.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

wanderer78
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 23 sep 2019 10:39

Volstaan rekeninguittreksels als bewijs? Met een rekening op naam en saldo op datum voor het huwelijk?
Het geld was in bezit voor het huwelijk, is later gebruikt om mee de gezinswoning te financieren. Intussen zijn er terug roerende middelen op de spaarrekening, meer dan het oorspronkelijke bedrag, valt het dan te verdedigen dat daar een stuk van terugvloeit naar de oorspronkelijke partner?
Is dit een juridisch duidelijke situatie? Valt er iets voor te zeggen of helemaal niets?
Want anders hadden we beter extra geleend, en de oorspronkelijke roerende goederen niet gebruikt.
En het lijkt ook beter dan om roerende goederen te investeren voor het huwelijk dan in bvb vastgoed of kunst, net om dit te vermijden, ergens toch vreemd.

nicky54
Berichten: 218

#6 , 30 sep 2019 17:53

ART.1434
Het gemeenschappelijk vermogen is vergoeding verschuldigd ten belope van de eigen of uit vervreemding van een eigen goed voortkomende gelden die in dat vermogen zijn gevallen en niet zijn belegd of wederbelegd, alsook, in het algemeen, telkens als het voordeel heeft getrokken uit de eigen goederen van een der echtgenoten.

ART.1435
De vergoeding mag niet kleiner zijn dan de verarming van het vergoedingsgerechtigde vermogen. Hebben de in het vergoedingsplichtige vermogen gevallen bedragen en gelden echter gediend tot het verkrijgen, instandhouden of verbeteren van een goed, dan zal de vergoeding gelijk zijn aan de waarde of waardevermeerdering van dat goed, hetzij bij de ontbinding van het stelsel indien het zich op dat tijdstip bevindt in het vergoedingsplichtige vermogen, hetzij op de dag van de vervreemding indien het voordien vervreemd is; is het vervreemde goed vervangen door een ander goed, dan wordt de vergoeding geschat op de grondslag van dat nieuwe goed.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”