EOT en toch samen huis afbetalen?

rebelsje
Topic Starter
Berichten: 1

EOT en toch samen huis afbetalen?

#1 , 24 nov 2008 12:54

hallo,
mijn vrouw en ik willen een EOT. Alles gebeurt in de beste verstandhouding. Omdat geen van beide de financiële middelen heeft om de ander uit te kopen en omdat we de kinderen in hun ouderlijke huis willen laten wonen, willen we na de scheiding toch nog steeds het huis samen afbetalen en beide voor de helft eigenaar blijven.
Kan dat?
Of moeten werkelijk alle eigendommen verdeeld worden?
Als het wel kan, moet dat dan via de notaris? En wat zou dat kunnen kosten?
alvast bedankt voor de hulp!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 nov 2008 11:20

“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd, niettegenstaande enige hiermee strijdige verbodsbepaling of overeenkomst. Men mag echter overeenkomen de verdeling voor een bepaalde tijd uit te stellen; zodanige overeenkomst kan voor niet langer dan vijf jaren verbindend zijn; maar zij kan vernieuwd worden. Die overeenkomst kan aan derden worden tegengeworpen. Zij moet in de registers van de hypotheekbewaarder worden overgeschreven, indien zij op een of meer onroerende goederen slaat.”(Burgerlijk Wetboek).

U kan dus na de scheiding toch nog steeds het huis samen afbetalen en beide voor de helft eigenaar blijven.

Overschrijving in de registers van de hypotheekbewaarder vereist een notariële akte. U kan hieraan verzaken,waardoor echter de onverdeeldheid niet tegenwerpbaar wordt aan derden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”