Wat te doen met het huis?

SimonVE
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Wat te doen met het huis?

#1 , 24 feb 2020 16:43

Ik schets even de situatie:

Mijn vriendin kocht in 2018 een huis met haar toenmalige vriend dat ze samen zouden verbouwen.

Na een aantal maanden heeft zij hem verlaten voor allerlei redenen. Via de notaris probeerde zij te regelen dat hij haar zou uitkopen, maar hij wou hier absoluut niet van weten, de letterlijke woorden waren: "Ik kan dat niet betalen. Als ik ten onder ga, pak ik u mee". Na een stilte, probeeren we na 3 maanden nogmaals een poging te ondernemen en kregen we te horen dat de notaris van mijn vriendin het voorstel gewoonweg niet genoteerd had en dus ook nooit aan de notaris van haar ex-vriend had gestuurd. Hij reageerde hier op door te zeggen dat hij niks tekent en het haar niet gunt om het huis te verkopen.

Na enkele pogingen besloot mijn vriendin om info in te winnen bij de bank. Zij vertelden haar dat hij gerust het bedrag dat nodig was om haar uit te kopen, opnieuw kon opnemen. Mijn vriendin gaf dit door aan haar ex-vriend, maar hij wou hier ook opnieuw niet van weten.

Mijn vriendin betaalt niet meer voor het huis sinds oktober/november 2018. In ruil vraagt zij op haar beurt geen huurgeld voor haar 'deel' van de woning. Hij heeft echter al allerlei zaken uitgebroken & verbouwd (keuken/badkamer) zonder haar toestemming (iets wat volgens mij niet mag?).

Kan zij -indien ze hiervoor naar de rechtbank trekt- deze zaak "winnen"? Winnaars zijn er hier sowieso niet... Welke specialisatie van advocaat neemt ze hier het beste voor?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
nicky54
Berichten: 218

#2 , 25 feb 2020 17:14

Voor de "uitonverdeeldheidtreding" met betrekking tot de samen aangekochte woning zullen feitelijk samenwonenden zich moeten wenden tot de Familie- en Jeugdrechtbank.

Voor een regeling van het voorlopig gebruik van de gezinswoning, de voorlopige afbetaling van de hypothecaire kredieten, en andere dringende maatregelen, moeten zij zich wenden tot de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg.

Feitelijk samenwonenden kunnen dus geen dringende voorlopige maatregelen afdwingen voor de Familierechtbank.
Zij kunnen zich uitsluitend richten tot de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg, maar zullen spoedeisendheid moeten aantonen.
Men zal dus moeten aantonen dat men een dreigend en ernstig nadeel zou lijden indien er geen beslissing tussenkomt.
Men kan bijvoorbeeld aanvoeren dat er sprake is van partnergeweld, waardoor de ene partner de woning dient te verlaten in het voordeel van zijn (voormalig) feitelijk samenwonende partner.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”