Auteur gebruikte mijn teksten

Myo
Topic Starter
Berichten: 6

Auteur gebruikte mijn teksten

#1 , 13 dec 2015 18:56

Laat me me eerst even voorstellen.
Ik schrijf al jaren poëzie, heb er voorlopig niets mee gedaan, maar in 2006 besluit ik om mijn eigen teksten te emailen naar een alternatief emailadres als een soort "bewijs", maar uiteraard ook zonder enige verwachting.
Deze middag verstuurde ik een tweet met een stukje poëzie en krijg ik de schok van mijn leven. Eén van mijn volgers citeert dit als deel van een poëzieboek dat in 2009 door een hoogleraar werd uitgebracht.
Ik heb die hoogleraar een paar keren "ontmoet" op bijeenkomsten waar hij als gast aanwezig was. Ik had toen ook wat dingen afgeprint zodat de gasten konden volgen.
Nu, ruim 6 jaar later ontdek ik geheel toevallig dat mijn eigen gedichten zijn uitgebracht door iemand die ik op geen enkele manier toestemming gaf en zonder enige bronvermelding waardoor het voor de lezer lijkt alsof hij het heeft geschreven.

Ik heb die email nog die ik naar mezelf heb gemaild, maar geen registratie bij sabam. Heb zopas de uitgeverij gemaild, maar wat kan ik doen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Weo
Berichten: 414
Juridisch actief: Ja

#2 , 15 dec 2015 10:10

Een officiële datum / registratie is niet nodig om auteursrecht te bezitten. Het is uiteraard wel handig naar bewijsredenen toe.

Als het inderdaad is zoals je zegt, gaat het hier over een duidelijke inbreuk op je auteursrechten. Uiteraard kan je hier tegen opkomen. De inbreuk lijkt me zelfs te kwader trouw gebeurd te zijn. Ik zou geneigd zijn om toch eens langs te gaan bij een advocaat om je eisen op punt te stellen en een brief te versturen. De kans is groot dat de uitgeverij en de schrijver je voorlopig zullen negeren.

Ga best bij een gespecialiseerd kantoor langs, niet elk kantoor is even vertrouwd met "intellectuele eigendom". Een kantoor dat dit wel is, heeft genoeg brieven die quasi kant-en-klaar voor dergelijke zaken gebruikt kunnen worden. De uurprijs zal misschien hoger liggen, maar ze zullen er niet lang aan bezig moeten zijn.

Myo
Topic Starter
Berichten: 6

#3 , 15 dec 2015 11:22

Dank U, enig idee van zo'n kantoor ( eventueel in PM)
Een email naar de uitgeverij heeft na enkele dagen geen enkel antwoord opgeleverd ( wie weet willen zij zelf de auteur raadplegen)
Is het versturen van een email naar alternatief adres voldoende bewijslast? Het is "onmogelijk" dat de auteur van het boek kan bewijzen in het bezit te zijn geweest van die teksten alvorens.

Je zegt: de kans is groot dat de uitgeverij en auteur je negeren? Bedoel je dan als ik zelf het recht in handen neem? Wanneer ik zelf een AS of email verstuur? Kan bv. nog enkele weken wachten om advocaat te raadplegen en dit als extra argument aanbrengen?

Uiteindelijk ben je hooguit een uurloon en kosten brief kwijt voor dit soort zaken? Eisen zij dan meteen een schadevergoeding om een rechtszaak te vermijden?

Reclame

Weo
Berichten: 414
Juridisch actief: Ja

#4 , 15 dec 2015 16:24

Dag Myo,

Ik bedoel inderdaad als je zelf brieven stuurt. Vaak wordt er op gerekend dat je de stap naar een advocaat niet durft te zetten (wat ook vaak het geval is), dus proberen ze je af te wimpelen of te negeren.

Je kan wel eerst nog een aangetekende brief sturen (onder voorbehoud van al je rechten en zonder enige nadelige erkentenis). Dat is toch nog iets dwingender dan een mail. Schrijf daarin ook dat je het dossier zal overmaken aan je raadsman indien er geen reactie komt.

Het is moeilijk om zeggen of je mails al dan niet voldoende zijn als bewijs. Het is alleszins al een degelijk vertrekpunt.

Je vraagt best vooraf eens wat de kostprijs voor zo'n brief is. Dat zullen ze redelijk exact kunnen zeggen. Deze kosten zullen ze uiteraard proberen verhalen op de andere partij. Wat wordt er meestal gevraagd in zo'n brief: de inbreuk stopzetten, de inbreuk erkennen, het doorgeven van de oplage. Daarna kan de schade begroot worden en een akkoord worden gezocht.

Myo
Topic Starter
Berichten: 6

#5 , 15 dec 2015 17:51

Heel erg veel dank, Weo. Iemand heeft me nu de raad gegeven het eerst te proberen via de juridische ombudsdienst van de universiteit waar het werk is uitgebracht ( was via uitgeverij die werken unief uitbrengt). Ik wacht de reactie hiervan af.

Ik denk dat alles valt of staat bij die mail. Het is een bewijs dat die verstuurd is en ontvangen, lang voor het werk werd uitgebracht.

Weo
Berichten: 414
Juridisch actief: Ja

#6 , 15 dec 2015 18:05

Ok, hou me gerust op de hoogte. Mocht je uiteindelijk de stap naar een advocaat zetten, laat gerust iets weten.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”