Intellectuele eigendom en archivering chaos

Tsunami
Topic Starter
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

Intellectuele eigendom en archivering chaos

#1 , 04 sep 2014 19:34

Ik schrijf poëzie (en occasioneel ook proza en artikels) en heb tot nu toe altijd mijn werk ingediend bij de FOD Economie waar ik de prijs betaalde voor het registreren van mijn werk en bijhorende intellectuele eigendomsrechten. Men betaalt dan 25 euro/50 euro (de prijs is gewijzigd in de loop van vorig jaar) en je krijgt een kopie van je werk met datumstempel en handtekening van de medewerker van de registratiedienst, als bewijs dat je het werk hebt ingediend die dag. Zij houden zelf ook een kopie bij, die je zelf ondertekend hebt en waarop diezelfde datumstempel staat.

Nu zei men dat men de ingediende werken voor 30 jaar bewaart bij de FOD Economie waar ook de registratie is gebeurd ; ik las elders dat het 40 jaar was maar ga er van uit dat het 30 jaar is zoals het personeel me vertelde. Dus in principe is een kopie van je werk voor 30 jaar veilig beschermd bij de FOD Economie.
Nadien, indien het werk uitgegeven werd als boek, gaat het naar de Koninklijke Bibliotheek die verplicht een exemplaar moet bijhouden "voor de eeuwigheid" van elke publicatie in België.
Indien niet gepubliceerd, zo vertelde men me, belandt het werk bij het Rijksarchief na die 30 jaar. Ik nam hierover contact op met het Rijksarchief en zij bevestigden dit, en voegden er aan toe dat het werk permanent bewaard wordt ("voor de eeuwigheid" gebruikten zij als letterlijke woorden) in een archief waar vochtigheid en temperatuur zo geregeld zijn dat het werk zo lang mogelijk bewaard kan worden.

Als auteur is dat toch een geruststelling dat een kopie van je werk ergens veilig bij een overheidsdienst bewaard blijft, en niet verloren gaat. Als auteur heb je toch een band met hetgeen je geschreven hebt (zij die zelf schrijven zullen dit zeker snappen), en dan is het toch een geruststelling als een exemplaar ergens veilig wordt bewaard.



Nu kreeg ik ironisch genoeg van diezelfde mensen van het Rijksarchief te horen dat slechts een miniem % van hetgeen geregistreerd wordt bij de FOD Economie, effectief bewaard wordt. Van dat bewaren "voor de eeuwigheid" was plots geen sprake meer. Met andere woorden; wat er gebeurt na die 30 jaar bewaring bij de FOD Economie waar je je werk hebt neergelegd, is weer een vraagteken en ironisch genoeg komt deze heel contradictorische informatie van dezelfde dienst van het Rijksarchief die eerder verzekerden dat een kopie van je werk bewaard werd "voor de eeuwigheid" zoals ze dat zo mooi verwoordden...

Ik heb genoeg heen en weer gelopen om de correcte informatie te krijgen en ben het stilaan zat. De FOD Economie verwijst voor info naar het Rijksarchief, en die spreken zichzelf dus tegen. Dan verwijzen sommigen nog naar de Koninklijke Bibliotheek van België waar je vrijwillig een kopie van je werk kan deponeren voor bewaring "pour les prochaines générations" (letterlijke woorden van de medewerker van de KB aan wie ik uitleg ging vragen). Of echter elk werk zomaar aanvaard wordt als je hen zoiets schenkt, was men nogal vaag.

Dan is er nog het Benelux bureau voor Intellectuele Eigendom in Den Haag. Volgens sommigen onnodig om in Nederland verhaal te halen en zo'n dienst in te schakelen maar anderzijds lijkt in België geen dienst te bestaan die specifiek met Intellectuele Eigendom bekommerd is (en die diensten die er iets van afweten geven contradictorische info) dus dan ben ik geneigd met plezier eens een dagje naar Den Haag te gaan als ik enkel daar de correcte info heb. En daarmee bedoel ik: iemand die in deze materie gespecialiseerd is, mijn vraag correct kan beantwoorden en een kopie van de wettekst indien gewenst zodat ik bewijs heb van de reglementering.

Weet iemand bij wie ik het beste terechtkan met mijn vragen? Ik wil het systeem rond auteursrecht en het permanente archiveren van creaties graag echt kennen, wat denk ik elke persoon die zich met kunst bezighoudt (ongeacht hoe bekend of onbekend) graag weet. Ik heb al vaak genoeg naar diverse kantoren heen en weer gelopen en gebeld en gemaild, en ik blijf met vraagtekens zitten vanwege contradictorische info.
Bij wie kan ik terecht om een correcte en onbetwistbare uitleg te krijgen van hoe het nu zit betreffende de auteursrechten en permanente bewaring van het gedeponeerde werk? Indien nodig wil ik daarvoor gerust naar Den Haag gaan, of een afspraak maken met een specialist terzake in België, maar na rondvragen in meerdere overheidsdiensten en nog steeds vraagtekens wil ik nu gewoon weten hoe het zit, gewoon iemand die me de correcte informatie kan bezorgen zodat ik weet welke stappen te ondernemen om mijn creaties ook te laten bewaren in een archief.



PS: heb 3 jaar in Spanje gewoond, en daar kreeg ik nooit tegenstrijdige uitleg, meteen juist van meet af aan. De registraties verliepen vlekkeloos, men heeft daar een heel uitgebreid archief en elk geregistreerd werk wordt bewaard (ongeacht of het gepubliceerd werd of niet). Nooit kreeg ik daar tegenstrijdige info, integendeel je kreeg er nog eens een heel officiëel certificaat bij. En een bundel registreren kostte dan nog eens 10x minder dan je in België betaalt (hier 50 € bij de FOD Economie, in Spanje 4.50 euro per bundel). Let op: dit was in Catalonië en onder bevoegdheid van GenCat (de Catalaanse overheid), ik weet niet of in andere deelstaten van Spanje hetzelfde principe geldt. Maar het was in Catalunya alleszins stukken duidelijker en professioneler dan hier...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Redrum
Berichten: 574

#2 , 05 sep 2014 09:48

Ik kan geen verduidelijking geven over de exacte werking van bv Rijksarchief of Nationale Bib, maar je enkel vertellen dat juridisch gezien auteursrecht en bewaring los van elkaar staan. Auteursrecht is uitdrukkelijk automatisch en niet onderhevig aan formaliteiten. Registratie (en bewaring) kan je uiteraard helpen om de uitoefening van je recht te vergemakkelijken en te verzekeren, maar omdat het op zich niet nodig is, is er in het auteursrecht bijgevolg niets over te vinden.

Tsunami
Topic Starter
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#3 , 05 sep 2014 13:10

De link tussen beiden is dat volgens de FOD Economie, waar de registratie plaatsvindt, het werk daar 30jaar bewaard wordt en nadien door hen wordt doorgegeven aan het Rijksarchief voor permanente bewaring (dus zijzelf zouden die werken doorgeven, zonder dat de auteur zelf voor een conservatieplaats moet zorgen ; dat is de enige link tussen beiden indien deze versie van de feiten tenminste de juiste zou blijken te zijn)

Reclame

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”