gebruik illustraties Britse tekenaar voor tentoonstelling

jan66
Topic Starter
Berichten: 9

gebruik illustraties Britse tekenaar voor tentoonstelling

#1 , 28 jun 2013 18:41

Voor een tentoonstelling zouden we oa graag enkele illustraties van een Britse tekenaar gebruiken (nog geen 70 jaar overleden). Er bestaat in de UK een trust waar we (mogelijk tegen fikse betaling) toestemming kunnen bekomen. Stel dat men 30 pond vraagt per afbeelding op A4 en we bv. 10 afbeeldingen zouden wensen te gebruiken, kost ons dat 300 pond.
Bestaat er een mogelijkheid om dat te omzeilen?
Mogen we bv. een origineel boek kopen met kunst van de man , daarvan de afbeeldingen mooi uitknippen ,inkaderen en uithangen op de tentoonstelling?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding

jan66
Topic Starter
Berichten: 9

#3 , 29 jun 2013 12:47

Op welke grond is dat dan? We maken in zo'n geval toch geen kopies?
Ik veronderstel dat we dan wel het origele boek mogen tentoonstellen? (bv. openleggen op een bepaalde bladzijde in een kijkkast?)

Reclame

jan66
Topic Starter
Berichten: 9

#4 , 29 jun 2013 12:49

Op welke grond is dat dan? We maken in zo'n geval toch geen kopies?
Ik veronderstel dat we dan wel het origele boek mogen tentoonstellen? (bv. openleggen op een bepaalde bladzijde in een kijkkast?)
Mag je een poster / postkaart kopen van de kunstenaar en deze tentoonstellen in een kader?

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 29 jun 2013 12:58

Op grond van het feit dat u een vergoeding (inkom, verkoop drankjes, verkoop andere werken, commissie op verkoop) opstrijkt waarbij er zonder vergoeding of toestemming gebruik wordt gemaakt van de werken van een derde.

Het openleggen van het boek op een bepaalde pagina en als dusdanig het werk tentoonstellen is in se hetzelfde.

Ik vraag een specialist Intellectuele Eigendom hier even zijn licht op te werpen.

Sirius_Legal
Berichten: 120
Contacteer: Website

#6 , 29 jun 2013 14:21

Beste,

Zeer kort samengevat advies van "een specialist":

Het auteursrecht verbiedt niet enkel het maken van een kopie, maar ook "de mededeling aan het publiek" van beschermde werken. Zo mag je bvb geen publieke vertoning van een film organiseren zonder voorafgaande toestemming of mag je inderdaad geen tentoonstelling van (kopies van) beschermde kunstwerken organiseren. Ook bewerken (bvb uitknippen en inkaderen) van (een kopie van) een werk is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming.

Het boek tentoonstellen is zo mogelijk nog erger. Je begaat een inbreuk op niet enkel het auteursrecht van de kunstenaar, maar mogelijks ook op dat van de auteur van het boek...

Met het opzetten van een tentoonstelling zonder akkoord of medewerking, schend je mogelijks niet alleen de vermogensrechten van de auteurs (zijn recht om een vergoeding te krijgen), maar mogelijks ook zijn zogenaamde "morele rechten", ttz zijn recht op respect voor zijn werk, zijn recht om zelf te bepalen waar zijn werk publiek gemaakt wordt, etc...).

Check overigens even of de kunstenaar in kwestie in België door Sabam vertegenwoordigd wordt voor je rechtstreeks contact opneemt met de Britse rechthebbenden.

Mvg,

Sirius Legal
"It's not what you look at that matters, it's what you see" (Henri D. Thoreau)

Tsunami
Berichten: 178
Locatie: Brussel, België

#7 , 06 jul 2013 17:05

Klopt als een bus, maar er moet wel bijgezegd worden dat er constant inbreuk op deze regels worden door de vingers gezien, vaak zonder dat de artiest zelfs van de overtreding weet.

Enkele voorbeelden: in hoeveel interviews of verborgen camera video's op TV toont men al eens geen persoon die de krant of een boek leest en waarbij de krant of boek in kwestie zeer duidelijk herkenbaar is?

Er is de website pinterest.com : mensen kunnen er een soort "muur" bouwen met inspirerende foto's. Veel gebruikers doen dit met foto's die ze tegenkwamen online en leuk vonden, en dus kopieerden naar hun pinterest account. In principe ook niet volledig legaal denk ik, zelfs al verwijst pinterest.com als je de foto aanklikt wel naar de website vanaf dewelke ze is weergegeven (of "gepinned" zoals ze dat noemen). In theorie echter toon je een tekening of foto van iemand in je Pinterest profiel, weliswaar met verwijzing naar de bron-website, maar dat betekent niet dat de eigenaar van de afbeelding daarmee zijn akkoord geeft. Echter, ik heb geen weet dat iemand al ooit aangeklaagd werd vanwege afbeeldingen op Pinterest (en die site groeit in bekendheid en staat vol met gebruikers die lukraak foto's en afbeeldingen "pinnen" die ze niet zelf gecreëerd hebben en gewoon ergens online tegenkwamen)

En in educatieve context wordt tijdens een lezing ook al eens een boek bovengehaald waaruit bepaalde passages worden geciteerd, soms met kopies van die pagina's die aan de studenten worden uitgedeeld.

Om maar te zeggen dat zulke overtredingen doorgaans gewoon onopgemerkt blijven. Echter, ik zou de mede-forumgebruiker desondanks aan te raden geen risico's te nemen en inderdaad de nodige toestemmingen te gaan vragen vooraleer iets van het boek te gebruiken. Better safe than sorry, en het is niet omdat inbreuken op deze wetten vaak genegeerd worden dat je niet net de pechvogel kan zijn die wel een klacht krijgt. Bovendien is de kans op een tentoonstelling waarvoor mensen betalen groter dat men een oogje in het zeil houdt.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”