RVA-belastingdienst

Thovereecke
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

RVA-belastingdienst

#1 , 28 nov 2019 15:41

Als ik een openstaande schuld heb bij de RVA kan dit bedrag afgetrokken worden van het bedrag dat ik terug krijg vd belastingen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 28 nov 2019 16:27

Neen.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#3 , 28 nov 2019 21:22

Als u recht heeft op een teruggave van uw belastingen maar u heeft nog schulden bij de overheid, dan krijgt u uw teruggave meestal niet (of slechts een deel ervan) terug. Wij houden het deel van uw belastingen in dat nodig is om uw schuld(en) aan te zuiveren. Wij lichten u hierover in.

en ook voor werkgevers

Een protocol regelt de samenwerking tussen de RSZ en de FOD Financiën vanaf september 2017.Als een werkgever recht heeft op een terugbetaling van de fiscus en geen fiscale schulden heeft, maar wel openstaande schulden heeft bij de RSZ, zal deze terugbetaling vanaf nu gebruikt kunnen worden om de sociale schuld aan te zuiveren (wet van 20 december 2016).

De RVA is een overheidsinstelling .


bron:https://financien.belgium.be/nl/particu ... rijgen#q18
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#4 , 30 nov 2019 12:09

Naar aanleiding van het antwoord van denlowie, wil ik mijn korte neen even verduidelijken.

Ik heb heel kort neen geantwoord omdat het hier gaat om een schuldvordering die men moet nakomen volgens de regels voorzien in de werkloosheidsreglementering. Je kan altijd vragen om een afbetalingsplan.

Ervan uitgaan dat je mag denken dat de terugvordering door de RVA automatisch wordt terugbetaald door eventuele tegoeden bij de belastingen is fout. De rva kan de schulden enkel recupereren bij de belastingen door het volgen van een strikte procedure bij "weerspannige" cliënten.

Indien er een terugbetaling aan de orde is, meen ik te mogen stellen dat het ofwel gaat om een periode die gedekt wordt door een andere uitkering of inkomen over dezelfde periode. In geval van achterstallen, hadden deze achterstallen moeten aangewend worden voor de vereffening van deze schuld bij de RVA.

Indien er sprake is van fraude mag de RVA alle mogelijkheden uitputten.

De procedure die is voorzien voor achterstallen bij de RSZ geldt m.i. niet voor de RVA(uitkeringsinstelling), gezien de RVA geen onderdeel uitmaakt van de rsz(bijdrageninstelling)

KB 25.11.1991, art. 170
Art. 170.[1 De terugvordering van de onrechtmatig betaalde sommen wordt bevolen door de directeur of door de personen bedoeld in artikel 142, § 2, eerste lid, of door de bevoegde rechtsmacht. Het bedrag van de terugvordering wordt ter kennis gebracht van de werkloze en van de uitbetalingsinstelling.]1
De directeur zorgt voor de terugvordering, eventueel in samenwerking met de uitbetalingsinstelling, in al de gevallen waarin de terugvordering bij toepassing van artikel 167 niet op de uitbetalingsinstelling zelf rust.
De directeur maakt met het oog op de terugvordering de dossiers van de weerspannige schuldenaars over aan het bestuur van de registratie en domeinen.
De uitbetalingsinstelling maakt door toedoen van het werkloosheidsbureau aan dit bestuur eveneens de dossiers over van de weerspannige schuldenaars, indien de verantwoordelijkheid van de uitbetalingsinstelling in de onverschuldigde betaling betrokken is.
De door het bestuur van de registratie en domeinen in te stellen vervolgingen gebeuren op dezelfde wijze als voor het invorderen van de registratierechten.
(Onder inhouding van de eventuele kosten worden de door het voornoemde bestuur ingevorderde bedragen overgemaakt aan het hoofdbestuur van de Rijksdienst, of, indien het een schuld betreft bedoeld in het vierde lid, aan de betreffende uitbetalingsinstelling.
In geval de werkloze, na het overmaken van het dossier overeenkomstig het vierde lid, nog terugbetalingen verricht aan de uitbetalingsinstelling, brengt deze instelling het voornoemde bestuur ervan in kennis dat de schuld dienovereenkomstig wordt verminderd.) <KB 1999-01-26/33, art. 4, 073; Inwerkingtreding : 01-01-1999>
----------
(1)<KB 2015-07-17/06, art. 17, 242; Inwerkingtreding : 01-08-2015>

Met het formulier C39.1 kan een aanvraag voor een afbetalingsplan ingediend worden.

Deze inlichtingen zijn louter informatief en onder alle voorbehoud. Er kunnen geen rechten aan verbonden worden.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Belastingen, BTW & Accijnzen”