contract poetsbureau

bennyf
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

contract poetsbureau

#1 , 12 dec 2019 11:24

Beste,
ik het contract tussen klant en poetsbureau (dienstencheques) staat volgend punt:

11 Overstap beperkingen
Partijen erkennen dat het klantenbestand van het dienstenbedrijf, waarvan de gebruiker deelt uitmaakt, bijzonder waardevol is voor het dienstenbedrijf en dat het verlies/de afwering van klanten een aanzienlijke destabilisering van het dienstenbedrijf tot gevolg heeft.
De gebruiker verbindt zich er dus toe, gedurende een periode van 12 maanden na beëindiging van de huidige overeenkomst, geen personeel in dienst te nemen dat in het kader van huidige overeenkomst arbeidsprestaties heeft verricht voor de gebruiker. Dit houdt in dat de gebruiker zich er toe verbindt om geen personeel van het dienstenbedrijf, ook niet na verbreking van de overeenkomst tussen het dienstenbedrijf en de werknemer in dienst te nemen voor een periode van 12 maanden.
De gebruiker verbindt zich bij overtreding tot betaling van een forfaitaire schadevergoeding aan het dienstenbedrijf ten bedrage van 1.000 euro per overtreding, onverminderd het recht van het dienstenbedrijf om de werkelijke schade te vorderen indien deze groter zou zijn.


Is dit toegelaten? Kan dit worden hard gemaakt door het poetsbureau?

Alvast bedankt,
Benny

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
LennieK
Berichten: 1858
Juridisch actief: Nee

#2 , 16 dec 2019 09:33

ze willen vermijden dat de poetsvrouwen inclusief hun klanten weglopen naar een andere poetsfirma zeker. Geen idee of dat wettelijk is eigenlijk. Goeie vraag wel!

D0gD0g

#3 , 16 dec 2019 09:57

Dat dit niet mag vermeld worden in uw contract laat ik voor wat het is.
Grond van de vraag is of het rechtsgeldig is.
Neen,
Het dienstenbedrijf eigent zich hier het recht toe voorwaarden te stellen buiten de contract duur.
Het dienstenbedrijf eigent zich het recht toe zelf een financiele sanctie op te leggen.
Het dienstenbedrijft verwijst naar geen enkele rechtsregel, of enige bevoegdheid van rechtbank waar eventueel verhaal of geschil kan beslecht worden.
Volgens mij is deze clausule dus ongeldig en gaat zelfs het dienstenbedrijf haar boekje te buiten.

Reclame

Ghentian
Berichten: 859
Juridisch actief: Ja

#4 , 16 dec 2019 15:08

Het is geen sanctie maar een schadebeding. Dat is perfect geldig. Indien excessief - quod non - kan dit gematigd worden.

Een contract of beding hoeft geen rechtbank aan te wijzen om geldig te zijn.

Een afwervingsverbod komt in de praktijk vaak voor, dat is niet problematisch. U kan zich daartoe verbinden - partijen zijn vrij door middel van een overeenkomst verbintenissen in het leven te roepen. Het bedrijf 'eigent zich dus geen recht toe', maar jullie komen een contractueel recht ten bate van het bedrijf overeen. Zuivere toepassing van de contractvrijheid en 1134 BW.

Of dit beding een onrechtmatig beding is conform het consumentenrecht kan niet worden beoordeeld: hiervoor hebben we het hele contract nodig.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.

Terug naar “Andere”