Email juridische waarde

Simba
Topic Starter
Berichten: 5

Email juridische waarde

#1 , 28 apr 2008 19:12

Het handelt hier over persoonlijk emailverkeer tussen 2 personen, geen e-commerce, ZONDER DIGITALE HANDTEKENING, en ZONDER EMAILBEVESTIGING.

Indien een persoon A aan persoon B via email een bepaald bedrag belooft, welk is hiervan de juridische waarde of met andere woorden: in welke zin is deze email een bewijsstuk voor de rechter dat door persoon B kan anagewend worden??

Hoe kan persoon B bewijzen dat:

1. Deze email eigenhandig op de computer geschreven werd door persoon A?
2. Deze email afkomstig is van persoon A?


Anderzijds vermoed persoon B dat zijn emails vervalsd werden door persoon A.
1. Hoe kan dit bewezen worden?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vlaamie
Berichten: 80

#2 , 29 apr 2008 08:40

Sinds de wet Bourgeois van 2000 heeft een e-mail dezelfde juridische waarde heeft als een schriftelijk document.
Het is niet nodig dat deze e-mail voorzien is van een digitale handtekening. Als de ontvanger twijfelt over de e-mail die hij ontving, dient hij de afzender 'zonder onnodig uitstel' te vragen om hem een origineel document na te sturen.
Maar: Er is enkel bepaald dat de e-mail als een schriftelijk document
beschouwd moet worden. Dus een e-mail zonder digitale handtekening is een schriftelijk document dat niet ondertekend is...
De elektronische handtekening heeft wel dezelfde waarde heeft als een gewone handtekening, voor wat betreft de bewijsvoering. Deze is dus enkel geldig in het kader van de bewijsvoering.
Wanneer in de wet echter bepaald is dat het document ondertekend
moet zijn om geldig te zijn, dan kan de elektronische handtekening niét gebruikt worden, vb: geen elektronische startbaanovereenkomst en geen elektronische C-documenten.
Een e-mail die voorzien is van een elektronische handtekening, heeft dus dezelfde bewijswaarde als een ondertekend schriftelijk document.

De wet Bourgeois kunt u vinden op http://www.ejustice.just.fgov.be/doc/rech_n.htm => typ in "Woord(en) van titel:" het volgende: wet 20 oktober 2000
Klik dan op "Opzoeking" en dan op "Lijst", scroll dan verder naar die wet en klik er op.

De wet Bourgeois moet wel samen gelezen worden met de wet van 14 juni 2001. Deze kun je op dezelfde manier vinden als hierboven omschreven.

Meer info:
http://www.contentia.be/pdf/loisitewebN ... eemail.pdf
http://www.law.kuleuven.ac.be/icri/publ ... PDF?where=

Reclame

Terug naar “Weetjes”