giftige schimmel in huis

socrates
Topic Starter
Berichten: 2

giftige schimmel in huis

#1 , 16 okt 2012 13:39

Hallo,

Mijn situatie is als volgt:
Sinds maart 2010 woon ik in een huurhuis dat is ingedeeld in 2 woongedeeltes, ik huur het achterste gedeelte van het huis, alleen begane grond. In het voorste gedeelte en boven wonen andere mensen. Ik hen een huurcontract van 9 jaar.

Nu heb ik sinds ruim 9 maanden last van schimmel in de badkamer en de slaapkamer. Ik ben naar de huurbaas gegaan en heb hem hierop gewezen, hij reageerde erg nonchalant met "dan moet je goed luchten meisje". Ik zei hem dat ik dat regelmatig doe (iedere dag op de slaapkamer en na iedere douchebeurt op de badkamer) maar dat de schimmel niet weggaat. Na een aantal weken heb ik hem weer gebeld en toen zei hij dat ik de schimmel moet weghalen met speciaal middel. Dat heb ik geprobeerd maar het komt steeds (erger) terug. Mijn huurbaas zegt dat ik de schimmel er maar bij moet nemen omdat het een oud huis is. Het huis is inderdaad oud maar dat wil niet zeggen dat er automatisch schimmel is dan lijkt me. Helaas is het wel enkel glas overal.
Tenslotte heb ik een bedrijf gecontacteerd dat een gratis vochtdiagnose doet en zij hebben vastgesteld dat de schimmel in de badkamer en de slaapkamer erg giftig is. Vooral voor oude mensen, kleine kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij de laatste categorie hoor ik helaas want ik heb een auto-imuumziekte. Door langdurige blootstelling aan de schimmel kunnen er longblaasjes kapot gaan die nooit meer terugkomen. Hier ben ik nogal van geschrokken.
Vervolgens heb ik mijn huurbaas het verslag van de vochtdiagnose opgestuurd met een brtief erbij, aangetekend!
In de brief heb ik vermeld dat de schimmel erg giftig is en dat ik me grote zorgen maak over mijn gezondheid. Ik vraag hem om erover na te denken en contact met mij op te nemen.
De brief is op 27/08/2012 verstuurd en tot op heden heb ik niks van hem gehoord.

Wat kan ik nu het beste doen? Nog een aangetekende brief schrijven met een deadline erin?
Mijn vriend is bang dat we uit huis zorden gezet als ik dat doe.


Alvast dank voor de reacties

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38602

#2 , 16 okt 2012 14:56

Eens contact nemen met gemeentelijke milieudienst/ milieupolitie
Deze hebben ( zeker in grote gemeenten) experten in dienst die dit direct of op korte termijn kunnen uitmaken.
Kans bestaat dat pand onbewoonbaar wordt verklaard.

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#3 , 17 okt 2012 09:15

Hij kan u onmogelijk een huuropzeg geven voor 2016 daar het reeds te laat is voor de opzeg 6 maand bij het verstrijken van u eerste 3 jaar. Enlel voor eigen bewoning.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Reclame

Mariette
Berichten: 2507

#4 , 17 okt 2012 12:49

Vlaams woningfonds inlichten.

Ik ken iemand die overleden is aan een schimmelinfectie door de schimmel in zijn woning. Net zoals U beschrijft: longblaasjes die afsterven en grote gaten maken.
Aspergillose bestaat uit een spectrum van ziekten veroorzaakt door schimmels uit het geslacht Aspergillus.

De drie voornaamste vormen zijn:

1.bronchopulmonale allergische aspergillose, meestal door Aspergillus fumigatus, maar kan ook door Aspergillus flavus, Aspergillus niger, Aspergillus terreus en Aspergillus nidulans veroorzaakt worden,
2.aspergilloom van de long door Aspergillus fumigatus en
3.invasieve aspergillose, waarbij de schimmel in het bloed of in lichaamsweefsels binnendringt.
Vrij vaak zijn ook de luchtwegen gekoloniseerd door het organisme.

De klinische manifestaties hangen vooral af van de toestand van het immuunsysteem van de patiënt. Bij een verlaagde weerstand door ernstige onderliggende ziekten (zoals taaislijmziekte), neutropenie door chemotherapie, verstoring van de normale flora, en een ontstekingsreactie door gebruik van antimicrobiële middelen en corticosteroïden kan de patiënt makkelijk gekoloniseerd raken en invasieve (dat is het binnendringen in bloed of lichaamsweefsels) ziekte ontwikkelen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aspergillose" onclick="window.open(this.href);return false;
Huis onbewoonbaar laten verklaren en maken dat je wegkomt.

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 17 okt 2012 12:58

Neem contact met de dienst stedenbouw van de gemeente met een kopie van het verslag betreffende de schimmel en dringend een inspectie van de woningdienst aanvragen.

Wat is het belangrijkste? Een huisjesmelker blijven ondersteunen of uw eigen gezondheid?

Uit de beschrijving twijfel ik er trouwens ernstig aan of het pand wel als twee woningeenheid mag gebruikt worden.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 18 okt 2012 08:33

“Art.15.§ 1. Onverminderd de toepassing van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, kan de burgemeester, op eigen initiatief of op verzoek, een woning die niet beantwoordt aan de in artikel 5 bedoelde normen bij besluit ongeschikt of onbewoonbaar verklaren, op voorwaarde dat de gewestelijk ambtenaar de ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring heeft geadviseerd en na de eigenaar en de bewoner te hebben gehoord. De burgemeester neemt in dat geval alle maatregelen die hij noodzakelijk acht ter uitvoering van het besluit...Het verzoek om een woning ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren, kan worden ingediend door...of elkeen die blijk geeft van een belang...”(15 JULI 1997. - Decreet houdende de Vlaamse Wooncode).

‘zij hebben vastgesteld dat de schimmel in de badkamer en de slaapkamer erg giftig is‘

De enkele aanwezigheid van schimmel houdt niet in dat een woning niet beantwoordt aan de in artikel 5 bedoelde normen. De verhuurder is niet verplicht een woning te leveren die geschikt is voor auto-immuunzieken tenzij dat bedongen werd.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Kingfisher
Berichten: 483

#7 , 18 okt 2012 10:43

Geen enkel bedrijf doet iets "gratis". Een bedrijf dat "gratis" vochtdiagnoses doet, zal waarschijnlijk ook een behandeling voorstellen. Uiteraard is het dan in hun belang dat ze een zwaar vochtprobleem vaststelllen en levensbedreigende schimmels.

Nu goed, schimmelsporen zijn nooit gezond, en niets is zo slecht voor een huis als vochtproblemen. Maar hou er rekenening mee dat die vochtdiagnose niet 100% objectief is.

socrates
Topic Starter
Berichten: 2

#8 , 21 okt 2012 12:05

Heel erg bedankt allemaal voor de reacties!!!
Ik besef dat de analyse inderdaad niet 100% objectief zal zijn geweest.
Maar het feit dat mijn huurbaas na 2 maanden nog steeds niet reageert, vind ik echt onbegrijpelijk.
De volgende stap die ik ga zetten, is hem nog een aangetekende brief sturen met daarin een deadline van te reageren.
Als hij dan weer niet reageert, dan ga ik verdere stappen zetten (naar de milieudienst van de gemeente). Dat zal ik ook in de brief vermelden.

Nogmaals bedankt voor het advies

Vandebos
Berichten: 16087

#9 , 21 okt 2012 15:56

woningdienst Vlaanderen zal meer gewicht dragen dan milieudienst...

Franciscus
Berichten: 38602

#10 , 21 okt 2012 16:21

Meestal gaat milieudienst indien nuttig/nodig over naar het bijhalen van inspectie Vlaanderen.
Nu mogelijk een verschil bij grote steden met een milieudienst/inspectiedienst met specialisten.

Terug naar “Huren”