07-09-2006 ?
Wetsvoorstel inzake kinderbijslag bij co-ouderschap.
De nieuwe wet die co-ouderschap als regel beschouwt is heden van kracht. Het is nuttig dat ook de problematiek van het kindergeld wordt geregeld. Als twee ouders elk het kind (of kinderen) opvoeden lijkt het logisch dat beiden een evenredig deel van het kindergeld krijgen. De huidige wet laat dit niet toe. Dit geeft vaak aanleiding tot problemen en betwistingen. Ook al komen de ouders goed overeen op het moment van de scheiding, later kunnen er spanningen ontstaan. De bestaande wet leidt er meestal toe dat het kindergeld aan ??n van de twee ouders wordt uitbetaald. De andere moet bepaalde uitgaven die hij of zij doet dan ?vragen? aan de ex-partner. Daardoor zit deze in een afhankelijke positie en leidt dit tot vernederende situaties als het tussen beiden niet meer goed klikt in een later stadium van de echtscheiding. Vandaar het voorstel om bij het uitspreken van de scheiding een vierde mogelijkheid tot gesplitste uitbetaling van het kindergeld over te gaan. De huidige mogelijkheden zijn: 1) De kinderbijslag wordt integraal aan de moeder uitbetaald. 2) De kinderbijslag wordt integraal aan de vader uitbetaald wanneer het kind bij hem is gedomicilieerd 3) De kinderbijslag wordt gestort op een rekening waartoe beide ouders toegang hebben (Als beide ouders niet overeenkomen aan wie de kinderbijslag toekomt, dan doet de arbeidsrechtbank hierover uitspraak en wijst ze de bijslagtrekkende aan.) Met de huidige regeling is een verdeling van de kinderbijslag, onder beide ouders, niet mogelijk. Ook als de ouders het vragen weigeren de kinderbijslagkassen omdat deze mogelijkheid wettelijk niet is voorzien. Wij vragen daarom de invoering van een vierde optie: waarbij de ouders in onderling overleg een verdeling, kunnen afspreken welke evenredig is met de geleverde inspanningen van de ouder in de opvoeding van het kind. Gelet op de huidige regeling inzake co-ouderschap dringt deze mogelijkheid zich meer en meer op. Hiernavolgend het wetsvoorstel dat ik samen met JM Dedecker heb ingediend. Een gelijkaardig voorstel bestaat ook voor zelfstandigen. Patrik Vankrunkelsven
bron + Het wetsvoorstel zelf:
http://www.vld-parlement.be/home/index. ... ers_id=174
Vankrunkelsven wil kinderbijslag verdelen onder scheidende ouders
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_25 ... anaalArt12
Bron HLN 7/9/06
Senator Patrik Vankrunkelsven wil dat het mogelijk wordt om de kinderbijslag te verdelen onder beide scheidende ouders. Dat is vandaag niet mogelijk. Gezien de nieuwe regeling over het co-ouderschap, dringt een aanpassing van de mogelijke verdeling van het kindergeld zich op, vindt de VLD'er.
Drie mogelijkheden
Bij het uitspreken van een scheiding zijn er drie mogelijkheden om het kindergeld uit te betalen. Ofwel wordt de kinderbijslag integraal aan de moeder uitbetaald, ofwel gaat het geld integraal naar de vader wanneer het kind bij hem gedomicilieerd staat, ofwel wordt het geld op een rekening gestort waar beide ouders toegang toe hebben.
Als de ouders het niet eens raken over wie de kinderbijslag toekomt, dan beslist de arbeidsrechtbank.
Een verdeling van de kinderbijslag onder beide ouders, is met de huidige regeling niet mogelijk. Ook als de ouders het vragen, weigeren de kinderbijslagkassen omdat deze mogelijkheid wettelijk niet voorzien is. "Dit geeft vaak aanleiding tot problemen en betwistingen", weet Vankrunkelsven. "Ook al komen de ouders goed overeen op het moment van de scheiding, later kunnen er spanningen ontstaan".
Omdat de bestaande wet er toe leidt dat het kindergeld meestal aan ??n van de twee ouders wordt uitbetaald, moet de andere ouder bepaalde uitgaven die hij of zij doet dan 'vragen' aan de ex-partner. Daardoor zit deze in een afhankelijke positie en leidt dit tot vernederende situaties als het tussen beiden niet meer klikt in een later stadium van de echtscheiding, weet de senator.
Vierde optie
Vankrunkelsven en zijn partijgenoot Jean-Marie Dedecker vragen daarom de invoering van een vierde optie. Die moet het mogelijk maken dat scheidende ouders in onderling overleg een verdeling afspreken. Die moet overeenstemmen met de geleverde inspanning van de ouder in de opvoeding van het kind.
Beide senatoren motiveren hun pleidooi ook door de recente goedkeuring van de wet die co-ouderschap als regel beschouwt. Die houdt in dat, wanneer ouders die scheiden het met elkaar eens zijn om hun kind(eren) afwisselend onderdak te geven, de rechter daar voortaan rekening mee moet houden. "Als twee ouders elk het kind opvoeden, lijkt het logisch dat beiden een evenredig deel van het kindergeld krijgen", redeneren ze. (belga)
***
De Jeugdrechter heeft geen rechtsmacht wie het kindergeld toekomt
(m.u.v. lepe truccen zoals exclusief ouderlijk gezag toekennen of hoofdverblijfplaatsen om die reden omdraaien )
RR