Uitspraak jeugdrechtbank

Froezel
Topic Starter
Berichten: 48

Uitspraak jeugdrechtbank

#1 , 21 dec 2006 21:50

Op 2/01/2007 moeten wij (ik en mijn ex-man) naar een zitting van de Jeugdrechtbank i.v.m. onze dochters.
Mijn jongste dochter woont bij haar vader, de oudste sinds een half jaar bij mij. Het kindergeld voor de oudste heeft hij altijd bijgehouden evenals de studietoelage bij het kindergeld. Nu zou op 2 januari dus een uitspraak komen i.v.m. de kinderen en het kindergeld. In haar conclusies spreekt mijn advocate o.a. over het feit dat hij de helft van het kindergeld van een half jaar + die studietoelage aan mij moet storten (zonder bedragen). Is het niet het beste dat in deze conclusies het totaal bedrag ineens wordt vermeld of wordt dit ook door de jeugdrechter bepaalt ?
Mvg, mama

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
robert
Berichten: 146
Locatie: Limburg

#2 , 24 dec 2006 01:50

Het kindergeld van twee kinderen bij ??n persoon is groter dan de som van de twee kindergelden als ??n kind bij elke partner verblijft.

Een studietoelage omvat de periode september tot juni. Vermits de oudste bij u verbleef het laatste jaar, lijkt het mij vreemd dat uw partner de studietoelage kreeg voor iemand die niet bij hem woont. Daarenboven wordt de studietoelage voor het middelbaar onderwijs uitbetaald per eind januari 2007. Is er wel een aanvraag gebeurd ?

http://www.ond.vlaanderen.be/studietoel ... raject.htm

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 24 dec 2006 16:53

De jeugdrechtbank is niet bevoegd om te bepalen wie het kindergeld toekomt. De arbeidsrechtbank is hiervoor wel bevoegd.

RR

Reclame

robert
Berichten: 146
Locatie: Limburg

#4 , 24 dec 2006 19:37

Is het niet zo dat dit een wetsvoorstel is ?
http://www.sbo.be/wetgeving/WETSVOORSTELLEN.htm

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#5 , 02 jan 2007 17:30

Het is zelfs zo dat er al inmiddels een nieuwe wet verschenen is

Kinderbijslag kan verdeeld worden bij bilocatie

http://www.f4j.be/doc/doc07/070101_Kind ... catie.html

RR

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#6 , 02 jan 2007 18:12

Het is zelfs zo dat er al inmiddels een nieuwe wet verschenen is

Kinderbijslag kan verdeeld worden bij bilocatie

http://www.f4j.be/doc/doc07/070101_Kind ... catie.html

RR
Deze wet heeft het over de belastingvrije som voor de berekening van de inkomstenbelastingen, dat heeft niets te maken met de kinderbijslag.

scorpioen

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#7 , 02 jan 2007 18:16

De jeugdrechtbank is niet bevoegd om te bepalen wie het kindergeld toekomt. De arbeidsrechtbank is hiervoor wel bevoegd.
De rechter die uitspraak doet over de uitoefening van het ouderlijke gezag en het verblijf van de kinderen (dat is de vrederechter, of de jeugdrechtbank, of de rechtbank van eerste aanleg bij beroep tegen vrederechter of de voorzitter in kort geding) bepaalt tevens wie van de beide ouders aanspraak kan maken op de kinderbijslag.

scorpioen

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#8 , 03 jan 2007 02:51

ter info ivm het kindergeld

Wie ontvangt de betaling?
De persoon die het kind opvoedt, ontvangt de gezinsvergoedingen. Als beide ouders hiervoor instaan, dan heeft de moeder voorrang.

De vrede/kort/jeugd rechter staat niet boven deze voorrangsregels. De rechter kan wel exclusief gezag toekennen en op die mannier heeft hij/zij beslissingsrecht.

Afbeelding http://assets.gva.be/Albums/GvA/Cartoons/



Bij scheiding, gelden er specifieke regels.
bron :
http://www.kids.partena.be/content/defa ... ageID=19#d



Wat te doen bij scheiding en echtscheiding?

Bij een feitelijke scheiding (= de ouders leven gescheiden) gaan wij ervan uit dat beide ouders samen het ouderlijk gezag uitoefenen (co-ouderschap). Dit houdt in dat beide ouders (gehuwd of ongehuwd) samen alle belangrijke beslissingen nemen in verband met het onderhoud en de opvoeding van de kinderen. De gemeente zal je kinderbijslagfonds inlichten over de wijziging van je gezinssituatie via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.

Als de rechter bij een feitelijke scheiding het ouderlijk gezag aan slechts ??n van beide ouders toekent, dan bezorg je meteen een kopie van dit vonnis aan je kinderbijslagfonds.

Bij een echtscheiding (wettelijke scheiding) zal de gemeente het kinderbijslagfonds inlichten dat de echtscheiding is uitgesproken. Stuur een kopie van het vonnis met de uitspraak over het ouderlijk gezag meteen naar je kinderbijslagfonds.

Als de rechter een nieuwe uitspraak doet over het ouderlijk gezag, bezorg dan meteen dit vonnis aan je kinderbijslagfonds.



Als beide ouders het ouderlijk gezag samen uitoefenen (co-ouderschap)

- Invloed op de kinderbijslag

Als beide ouders samen het ouderlijk gezag uitoefenen, dan heeft dit geen impact op de kinderbijslag voor minderjarige Belgische kinderen. Het kinderbijslagfonds dat de kinderbijslag al uitbetaalde v??r de scheiding, blijft verder betalen aan dezelfde persoon. Op verzoek van beide ouders kan de uitbetaling van de kinderbijslag gebeuren op een gemeenschappelijke rekening waartoe zij beiden toegang hebben.

Cfr. de voorrangsregel die dus nog van toepassing is

- Wat als het kind bij de moeder woont?

Als de vader v??r de scheiding het recht op kinderbijslag opende, dan blijft dit zo, ook al woont het kind niet meer bij hem. De moeder ontvangt de kinderbijslag.

De regels voor het fonds zijn dus bepalend, niet wat de rechter wil

De vader kan dit voorrangsrecht afstaan aan de moeder. Voorwaarde is dat het kind bij haar gedomicilieerd is. Het kinderbijslagfonds van de moeder zal dan de kinderbijslag aan de moeder uitbetalen.

- Wat als het kind bij de vader woont?

De moeder ontvangt nog steeds de kinderbijslag, ook al woont het kind niet bij haar.

Voor het vervolg of voor meer info verwijs ik naar
http://www.kids.partena.be/content/defa ... ?pageID=31

Waar overigens ook te lezen staat:
Als een van beide ouders niet akkoord gaat met de uitbetaling van de kinderbijslag aan de andere ouder, dan kan die ouder verzet aantekenen bij de rechtbank vredegerecht of arbeidsrechtbank.

***
Stel: De ouders verdienen niet evenveel. In plaats van onderhoudsgeld vordert een advocaat met specialisatie verkeer, maar nu een scheidingszaak doet voor om het kindergeld (of een deel) bij zijn client te laten toekomen ter compensatie. De rechter zal wel eens kunnen antwoorden dat dit niet mogelijk is omdat hier net als in het verkeer voorrangsregels gelden.



RR

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 04 jan 2007 13:37

Art.1138.Er staat geen herroeping van het gewijsde open maar enkel, tegen de beslissingen in laatste aanleg, voorziening in cassatie wegens overtreding van de wet :2? indien er uitspraak gedaan is over niet gevorderde zaken of er meer werd toegekend dan er gevraagd was...?(Gerechtelijk Wetboek).

Indien de rechter toekent wat gevraagd werd,namelijk dat hij de helft van het kindergeld van een half jaar + die studietoelage aan mij moet storten (zonder bedragen),dan doet de rechter geen uitspraak over niet gevorderde zaken en kent hij niet meer toe dan er gevraagd was.

Die bedragen zijn evenmin onbepaald,daar ze wettelijk vastgelegd zijn.

Wel kunnen er problemen rijzen bij uitvoerend beslag voor bedragen die niet in het vonnis staan of er kunnen uit afgeleid worden.Het is dus best die bedragen expliciet te noemen in de vordering.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#10 , 11 jan 2007 23:21

07-09-2006 ? Wetsvoorstel inzake kinderbijslag bij co-ouderschap.

De nieuwe wet die co-ouderschap als regel beschouwt is heden van kracht. Het is nuttig dat ook de problematiek van het kindergeld wordt geregeld. Als twee ouders elk het kind (of kinderen) opvoeden lijkt het logisch dat beiden een evenredig deel van het kindergeld krijgen. De huidige wet laat dit niet toe. Dit geeft vaak aanleiding tot problemen en betwistingen. Ook al komen de ouders goed overeen op het moment van de scheiding, later kunnen er spanningen ontstaan. De bestaande wet leidt er meestal toe dat het kindergeld aan ??n van de twee ouders wordt uitbetaald. De andere moet bepaalde uitgaven die hij of zij doet dan ?vragen? aan de ex-partner. Daardoor zit deze in een afhankelijke positie en leidt dit tot vernederende situaties als het tussen beiden niet meer goed klikt in een later stadium van de echtscheiding. Vandaar het voorstel om bij het uitspreken van de scheiding een vierde mogelijkheid tot gesplitste uitbetaling van het kindergeld over te gaan. De huidige mogelijkheden zijn: 1) De kinderbijslag wordt integraal aan de moeder uitbetaald. 2) De kinderbijslag wordt integraal aan de vader uitbetaald wanneer het kind bij hem is gedomicilieerd 3) De kinderbijslag wordt gestort op een rekening waartoe beide ouders toegang hebben (Als beide ouders niet overeenkomen aan wie de kinderbijslag toekomt, dan doet de arbeidsrechtbank hierover uitspraak en wijst ze de bijslagtrekkende aan.) Met de huidige regeling is een verdeling van de kinderbijslag, onder beide ouders, niet mogelijk. Ook als de ouders het vragen weigeren de kinderbijslagkassen omdat deze mogelijkheid wettelijk niet is voorzien. Wij vragen daarom de invoering van een vierde optie: waarbij de ouders in onderling overleg een verdeling, kunnen afspreken welke evenredig is met de geleverde inspanningen van de ouder in de opvoeding van het kind. Gelet op de huidige regeling inzake co-ouderschap dringt deze mogelijkheid zich meer en meer op. Hiernavolgend het wetsvoorstel dat ik samen met JM Dedecker heb ingediend. Een gelijkaardig voorstel bestaat ook voor zelfstandigen. Patrik Vankrunkelsven
bron + Het wetsvoorstel zelf:
http://www.vld-parlement.be/home/index. ... ers_id=174



Vankrunkelsven wil kinderbijslag verdelen onder scheidende ouders
http://www.hln.be/hlns/cache/det/art_25 ... anaalArt12
Bron HLN 7/9/06
Senator Patrik Vankrunkelsven wil dat het mogelijk wordt om de kinderbijslag te verdelen onder beide scheidende ouders. Dat is vandaag niet mogelijk. Gezien de nieuwe regeling over het co-ouderschap, dringt een aanpassing van de mogelijke verdeling van het kindergeld zich op, vindt de VLD'er.

Drie mogelijkheden
Bij het uitspreken van een scheiding zijn er drie mogelijkheden om het kindergeld uit te betalen. Ofwel wordt de kinderbijslag integraal aan de moeder uitbetaald, ofwel gaat het geld integraal naar de vader wanneer het kind bij hem gedomicilieerd staat, ofwel wordt het geld op een rekening gestort waar beide ouders toegang toe hebben. Als de ouders het niet eens raken over wie de kinderbijslag toekomt, dan beslist de arbeidsrechtbank.
Een verdeling van de kinderbijslag onder beide ouders, is met de huidige regeling niet mogelijk. Ook als de ouders het vragen, weigeren de kinderbijslagkassen omdat deze mogelijkheid wettelijk niet voorzien is. "Dit geeft vaak aanleiding tot problemen en betwistingen", weet Vankrunkelsven. "Ook al komen de ouders goed overeen op het moment van de scheiding, later kunnen er spanningen ontstaan".

Omdat de bestaande wet er toe leidt dat het kindergeld meestal aan ??n van de twee ouders wordt uitbetaald, moet de andere ouder bepaalde uitgaven die hij of zij doet dan 'vragen' aan de ex-partner. Daardoor zit deze in een afhankelijke positie en leidt dit tot vernederende situaties als het tussen beiden niet meer klikt in een later stadium van de echtscheiding, weet de senator.

Vierde optie
Vankrunkelsven en zijn partijgenoot Jean-Marie Dedecker vragen daarom de invoering van een vierde optie. Die moet het mogelijk maken dat scheidende ouders in onderling overleg een verdeling afspreken. Die moet overeenstemmen met de geleverde inspanning van de ouder in de opvoeding van het kind.

Beide senatoren motiveren hun pleidooi ook door de recente goedkeuring van de wet die co-ouderschap als regel beschouwt. Die houdt in dat, wanneer ouders die scheiden het met elkaar eens zijn om hun kind(eren) afwisselend onderdak te geven, de rechter daar voortaan rekening mee moet houden. "Als twee ouders elk het kind opvoeden, lijkt het logisch dat beiden een evenredig deel van het kindergeld krijgen", redeneren ze. (belga)

***

De Jeugdrechter heeft geen rechtsmacht wie het kindergeld toekomt
(m.u.v. lepe truccen zoals exclusief ouderlijk gezag toekennen of hoofdverblijfplaatsen om die reden omdraaien )

RR

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#11 , 12 jan 2007 09:42

Rode Ridder,

Ik begrijp niet hoe je uit de door jou aangehaalde teksten tot de conclusie kan komen dat de jeugdrechter geen rechtsmacht heeft om te bepalen wie recht heeft op de kinderbijslag.

Wat je inhoudelijk vertelt is: de wet bepaalt aan wie de kinderbijslag toekomt.

Dat houdt niet in dat de jeugdrechter geen rechtsmacht heeft. De conclusie daarvan is dat de jeugdrechter de wet moet toepassen en, als er tussen de ouders betwisting is wie aanspraak kan maken op de kinderbijslag, hierover wel degelijk een beslissing kan vellen, kan zeggen aan wie de kinderbijslag toekomt, maar hierbij de wet moet toepassen.

Ik denk dat je de begrippen rechtsmacht en bevoegdheid verwart.

Rechtsmacht heeft betrekking op de macht die aan "de rechters", dus in het algemeen aan de rechterlijke macht, is gegeven om geschillen te beslechten. Bijvoorbeeld: de rechter heeft geen rechtsmacht om een administratief geschil dat tot de bevoegdheid van de Raad van State behoort te beslechten. Als de rechter geen rechtsmacht heeft betekent dit dus dat geen enkele rechter van de rechterlijke orde zich over het geschil kan uitspreken.

Bevoegdheid is de vraag welke rechter van de rechterlijke orde zich over het geschil kan uitspreken. Bijvoorbeeld: is de jeugdrechter bevoegd of is de arbeidsrechtbank bevoegd. Een bevoegdheidsgeschil impliceert echter dat de rechtbank wel rechtsmacht heeft.

Welke rechter bevoegd is wordt bepaald door de regels inzake bevoegdheid opgenomen in het Gerechtelijk Wetboek.

Als je dus bedoelt dat de jeugdrechtbank niet bevoegd is, maar wel de arbeidsrechtbank, moet je aanhalen op grond van welke bevoegdheidsregel uit het Gerechtelijk Wetboek dit is.

scorpioen

Froezel
Topic Starter
Berichten: 48

#12 , 30 jan 2007 09:05

Gisteren heb ik eindelijk het vonnis van de Jeugdrechtbank mogen ontvangen. Hierin werd beslist dat mijn oudste dochter op mijn adres ingeschreven mag worden en dat mijn ex de helft van het kindergeld, ontvangen vanaf de maand dat mijn dochter bij mij woont, en de helft van de studietoelage aan mij moet storten. Van bedragen is er echter geen sprake en ook niet van geen uiterste datum van storting ... ik verwacht dus weer problemen. Ik versta deze beslissing niet goed, op de zitting heeft hij duidelijk laten verstaan dat hij niet akkoord gaat met het storten van het kindergeld ........

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#13 , 01 feb 2007 04:22

Nu is recht niet mijn domein. Mij hebben ze op school geleerd hoe men banden moet oppompen, lampen repareren en welke soort vijzen er allemaal bestaan.

Toch ff de moeite gedaan, of toch een poging om eens op te zoeken welk wetsartikkel (ooit) hier als regel dient of heeft gedient (mogelijk is dit fout, maar zolang nu hier niemand anders beweert, neem ik dit aan als juiste)


31 MAART 2006. - TWEEDE BESTUURSOVEREENKOMST 2006-2007-2008 tussen de Belgische Staat en de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers.

Bron : SOCIALE ZEKERHEID
Publicatie : 22-09-2006
Inwerkingtreding : 01-01-2006

****

Art. 8. Toekennen en betalen van het bedrag.
1. Beleidsdoelstelling.
De RKW bepaalt op eigen initiatief het bedrag waarop de gezinnen rechtmatig aanspraak kunnen maken en betaalt de kinderbijslag snel aan de <bijslagtrekkende>.
2. Operationele doelstellingen.
De RKW bepaalt de persoon (<bijslagtrekkende>) aan wie de gezinsbijslag moet worden verleend.
...
Omgevingsfactoren.
In hoofde van de rechthebbende.
Om de legitimiteit van een sociale toeslag te kunnen bepalen moet de RKW beschikken over de prestaties van de rechthebbende, de gezinssamenstelling en het gezinsinkomen. Voor de twee eerste voorwaarden maakt de RKW gebruik van de gekwalificeerde elektronische gegevens uit de professionele databanken en het rijksregister. Het gezinsinkomen en de gegevens die niet elektronisch beschikbaar zijn, moeten bij de sociaal verzekerde op papieren drager worden opgevraagd.

De voorrangsgerechtigde rechthebbende moet uitdrukkelijk toestemmen met de afstand van zijn voorrang wat uitsluitend per papieren drager kan gebeuren, wat de doorlooptijd verlengt.
In hoofde van de <bijslagtrekkende>.

Ook dank aan scorpioen die mij het verschil tussen de begrippen rechtsmacht en bevoegdheid op een heldere manier heeft uitgelegd, zo leer je toch altijd wat bij :-)

Nu is het zo als de wet bepaald wie rechthebbende is, moet de jeugdrechter toch niet gaan zeggen dat er iemand anders rechtshebbend is dan dat de wet bepaald.

RR
Laatst gewijzigd door roderidder op 09 feb 2007 21:22, 1 keer totaal gewijzigd.

belle1970
Berichten: 47

#14 , 01 feb 2007 21:05

wat gebeurd er eigenlijk na verloop van het vonnis bij een uitspraak van de vrederechter ?

Ik bedoel ... ik ben alleen gaan wonen in augustus . De vrederechter besliste voor co ouderschap . MIjn man krijgt al het kindergeld en de kinderen blijven ten laste van hem !

Dit vonnis van de vrederechter telt voor 2 jaar . Stel dat ik ondertussen gescheiden geraak ... want nu wil hij dat niet ! Maar door die nieuwe wet zou ik zelf de echtscheiding kunnen inzetten ...

Wat gebeurd er eigenlijk met dat kindergeld ?? BLijft hij dat krijgen zolang de kinderen nog thuis wonen ?? OOk de domicliering ? Op termijn zal hij moeten verhuizen want hij kan het huis niet inkopen . kan ik daar dan niets aan doen dat ik de kinderen ten laste kan nemen ?? Of toch ten minste 1 van de kinderen .Wie beslist dat na verloop van het vonnis ???

En dan heb ik nog een vraagje

Kan ik zonder advocaat en zonder tegenpartij naar de vrederechter gaan om dit met haar te bespreken eventueel ?

Groetjes

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#15 , 02 feb 2007 15:28

... ?
Stel dat ...
... ??
...??
... ?
... ??
... ???

En dan heb ik nog een vraagje

Kan ik zonder advocaat en zonder tegenpartij naar de vrederechter gaan om dit met haar te bespreken eventueel ?
ik geef bijna op.
Reden: Hoe meer vragen beantwoord zullen worden, hoe meer vragen er nog gaan komen

Nee, mevrouw je mag de rechter niet bij jou thuis uitnodigen voor een gezellig etentje met daar nog een glaasje wijn erbij om bij U de zaak tot in de late uurtjes te bespreken.

RR

Terug naar “Andere”