Bijvoeglijke aangifte successierechten: passiva

Jimmy Dens
Topic Starter
Berichten: 2

Bijvoeglijke aangifte successierechten: passiva

#1 , 29 dec 2008 13:46

In augustus hebben wij via onze notaris een bijvoeglijke aangifte ingediend waarin 2 passiva blokken waren opgenomen:
- peronenbelasting
- gas en elektriciteiskosten daterende van de periode voor het overlijden

Nu blijkt dat de gas en elektriciteitskosten verworpen zijn en dat we hierop geen successierechten zullen terugkrijgen (teruggave van successierechten mbt de peronenbelasting is gebeurd).

Na telefonisch contact met het registratie-kantoor blijkt dat dit soort kosten enkel in een bijvoeglijke aangifte aanvaard worden indien dit gepaard gaat met een bijvoeglijke aangifte van activa.

Het markante is dat we wel degelijk ook een bijvoeglijke aangifte van activa hebben gedaan maar dat deze aangifte dateert van een datum die voor de bijvoegelijke aangifte van de passiva ligt (we wisten op het moment dat we de bijvoeglijke aangifte van de activa deden immers nog niet dat er nog een gas en elektriciteitsafrekening zou komen).

Is dit correct?
Kunnen we dit op een of andere manier aanvechten?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 29 dec 2008 18:35

1) Ik verbaas me er over dat een notaris zich daaraan laat vangen: dat is al 20 jaar ongewijzigd.

2) Personenbelasting

Wanneer werd die personenbelasting uitvoerbaar verklaard en wanneer is de verzendingsdatum van dat aanslagbiljet?

Wanneer was de verbeteringstermijn voor de oorspronkelijke aangifte (5 maand na overlijden indien in België overleden)?

In functie van die 2 data is er volgens mij hier nog iets mogelijk.

3) Voor de gas/elektriciteit daarentegen is het hoe dan ook te laat (is er niemand die nagegaan heeft welke facturen nog zouden komen? Daarvoor dienen die 5 maand. Ook dat kon uw notaris toch nagaan... Het volstaat meestal één jaar terug te keren in de rekeninguittreksels van een overledene om te zien welke regelmatige betalingen hij deed; bij het opzeggen of overnemen van een "contract" vraagt men best ook onmiddellijk een afrekening).

Jimmy Dens
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 30 dec 2008 11:11

Voor alle duidelijkheid: bijvoeglijke aangifte mbt peronenbelasting is aanvaard en successierechten hierop zijn reeds terug betaald.

Het ging mij dus enkel over de passiva mbt de gas en elektriciteitskosten.En uit jou antwoord besluit ik dat hieraan niet veel meer te doen valt en dat onze notaris hierop in principe had moeten anticiperen.

Toch nog een kort vraagje: is het inderdaad zo dat deze passiva (gas en elektriciteistkosten) wel aanvaard zouden worden indien deze samen ingediend waren met activa?

Reclame

wolf2
Berichten: 2071

#4 , 30 dec 2008 16:44

besluit ik dat hieraan niet veel meer te doen valt en dat onze notaris hierop in principe had moeten anticiperen.
Inderdaad.
(een ander voorbeeld: wie erft van een loontrekkende, moet zelf voorzien wat die man allemaal nog tegoed heeft aan vakantiegeld, eindejaarstoelage, weerverletzegels, de ganse rataplan; je moet het maar kunnen. Ons successierecht dat dateert van 1919 en 1936 is niet meer aangepast aan deze tijd.)


Toch nog een kort vraagje: is het inderdaad zo dat deze passiva (gas en elektriciteitskosten) wel aanvaard zouden worden indien deze samen ingediend waren met activa?
Ja, tot een maximum van het actief (dus je zou er nooit geld uit teruggekregen hebben; hoogstens op nul gebracht).

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 31 dec 2008 10:29

“Art.135.Tegen inlevering van een aangifte, die het feit aanduidt dat aanleiding geeft tot teruggave, kunnen de rechten, interesten en boeten teruggegeven worden:...4° wanneer, na het openvallen der nalatenschap, de samenstelling ervan VERMINDERD wordt, hetzij door het intreden van een voorwaarde of van enig ander VOORVAL...”(W.Succ.=Wetboek Successierechten 31 maart 1936).

Omgekeerd geldt:
“Art.37.Een nieuwe aangifte MOET ingeleverd worden: ...2° wanneer, na het openvallen van de nalatenschap, de actieve samenstelling er van VERMEERDERD wordt, hetzij door het intreden van een voorwaarde of van elk ander VOORVAL...”(W.Succ.).

[Nummer S37-2°/12-01 12. - Begrip.
01. - Het "intreden van elk ander voorval" in de zin van artikel 37, 2° , waardoor na het openvallen van de nalatenschap de samenstelling ervan vermeerderd wordt, is een begrip dat dient begrepen te worden als een juridisch feit van na het overlijden dat, op basis van de toestand zoals hij zich voordeed op dat ogenblik, wijzigingen teweeg brengt in het patrimonium van de overledene. Dit begrip doelt enkel op een juridisch feit waardoor na het overlijden de werkelijke samenstelling van de nalatenschap op het ogenblik van het overlijden wordt vastgesteld.(Arrest van het hof van beroep te Luik, van 6 februari 1985, Rec. gén., nr. 23.197, - bl. nr. E.E./82.485.)] [Fisconet,Repertorium RJ (administratieve en rechterlijke beslissingen)].

Het begrip VOORVAL uit art.135 anders interpreteren dan dit uit art.37 W.Succ. zou het gelijkheids- en non- discriminatiebeginsel uit art.10 en 11 Grondwet schenden.

Bij ontbreken van een wettelijke definitie dient ‘voorval’ begrepen zoals in de omgangstaal zijnde :
‘iets dat zich voordoet,gebeurtenis,veelal met gedachte aan het onverwachte of ongewone...’(VAN DALE,Groot Woordenboek der Nederlandse Taal,‘s Gravenhage,Martinus Nijhoff,1976,2830).

Of het opduiken van ‘gas en elektriciteitskosten daterende van de periode voor het overlijden’ en wellicht daarna gefactureerd(=juridisch feit) een VOORVAL is kan vanzelfsprekend BETWIST worden.

”Art.106.De Koning heeft geen andere macht dan die welke de Grondwet en de bijzondere wetten, krachtens de Grondwet zelf uitgevaardigd, hem uitdrukkelijk toekennen.”(17 FEBRUARI 1994. - De gecoördineerde Grondwet).

De Koning en a fortiori de Administratie kunnen dus het begrip VOORVAL niet enger interpreteren dan in de omgangstaal.

“Art.1385decies.Tegen de belastingadministratie wordt de vordering inzake de geschillen bedoeld in artikel 569, eerste lid, 32°, ingesteld bij verzoekschrift op tegenspraak...”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

WS
Berichten: 2

#6 , 23 feb 2009 16:04

Hallo

De kosten ivm gas & electriciteit worden enkel aanvaard als ze voor het overlijden werden verstuurd en na het overlijden nag betaald werden. Zoniet worden ze verworpen door de ontvanger.
De notaris moet dit zeker en vast weten.

Terug naar “Successie- & Registratierechten”