Gemeenschappelijke gracht

Sonjaatje
Topic Starter
Berichten: 2

Gemeenschappelijke gracht

#1 , 28 mei 2012 18:41

Bij ons en mijn 2 geburen (links en rechts) ligt er achteraan ons perceel een gemeenschappelijke gracht die grenst aan één achterbuur.
De woning van die achterbuur is een paar weken geleden veranderd van eigenaar en we hebben uit betrouwbare bron vernomen dat die nieuwe buur van plan is om die gemeenschappelijke gracht van riolering te voorzien op eigen kosten weliswaar.
Ons afvalwater en regenwater en die van de buren komt terecht in die gemeenschappelijke gracht, omdat er geen riolering is voorzien.
Het afval en regenwater van de achterbuur komt daar niet in terecht omdat hij wel is aangesloten op de riolering ( vooraan zijn woning uiteraard)
Kan die persoon zo maar éénzijdig beslissen om werkzaamheden uit te voeren aan die gemeenschappelijke gracht, zonder ons daar over in te lichten?
We hebben nog nooit geen problemen gehad met onze lozing maar daar zou wel verandering in kunnen komen als die gracht dichtgaat en de aanleg van de riolering niet volgens de regels van de kunst zou worden uitgevoerd.
Eigenlijk zijn we alle drie niet te spreken om de gracht toe te dempen en dat om bovenstaande reden.
Hoe zouden we dit het beste aanpakken om hem op andere gedachten te brengen?
Ik had gedacht om hem een aangetekende brief te sturen met de mededeling dat we niet akkoord gaan dat er werkzaamheden aan die gracht worden uitgevoerd en dat door ons drie ondertekend.

Alvast bedankt
Sonja

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 mei 2012 19:43

Op wiens grond (eigendom) ligt de gracht? Je spreekt van een gemeenschappelijke gracht. Is deze zo bij de gemeente bekend of in de akte opgenomen? Indien op zijn eigendom, mag hij ze voorzien van gesloten buizen, na weliswaar een bouwtoelating hiervoor bekomen te hebben bij de gemeente.
Jullie eigen riolering voor afvalwater kan toch perfekt aangesloten worden op die rioleringsbuis?
Staat er in jullie akte een erfdienstbaarheid voor deze afwatering? Indien niet zou dit nog problemen kunnen geven indien geen 30 jaar.

Sonjaatje
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 29 mei 2012 07:54

Met gemeenschappelijke gracht wordt bedoeld dat de grens tussen de percelen zich in het midden van de gracht bevindt.
Van erfdienstbaarheid hebben we niks teruggevonden, maar deze gracht ligt er al meer dan 50 jaar.
We hebben ondertussen contact met de nieuwe eigenaar opgenomen en volgens hem worden de werken deze week aangevat.
Hij zegt dat hij de toestemming heeft gekregen van de gemeente, zonder een bewijs te kunnen voorleggen.
Indien de werkzaamheden deze week zouden worden aangevat zou het dan een goed idee zijn de politie op te bellen om een proces verbaal te laten opstellen en onze standpunten duidelijk te maken? Kan de politie eventueel de werkzaamheden laten stopzetten?

Reclame

Oude Belg
Berichten: 3192

#4 , 29 mei 2012 08:04

Even Franciscus citeren :

Alle officieren van (gerechtelijke) politie zijn bevoegd. De term gerechtelijke politie is een bevoegdheid in het kort bij heterdaad hebben dragers van die bevoegdheid dezelfde bevoegdheid als een onderzoeksrechter. Dus zijn ze bevoegd bij heterdaad iemand te arresteren, werken stil te leggen, beslag te leggen en binnen te dringen op bepaalde plaatsen ZONDER in bezit te zijn van een bevelschrift.
Zorg dat de politie komt samen met de stedenbouwkundige dienst van de gemeente.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

mava105
Berichten: 22255
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 29 mei 2012 12:26

Bel eerst eens even met de bevoegde dient op de gemeente. Je zou er belachelijk bijstaan als politie daar is en er blijkt een schriftelijke vergunning van de gemeente te zijn.
Indien de werken toch doorgaan, neem dan foto's van de aansluiting van uw eigen riool, en zie erop toe dat dit degelijk gebeurd. Het gat in de grote buis waar us eigen kleionere rioolbuis in komt moet worden geboord en niet gekapt. anders komen er barsten in deze buis met latere problmemen tot gevolg.
Ook moet deze buis op een degelijke, vlakke en voldoende afwaterende fundering geplaatst worden om verzakkingen te voorkomen. Het oude slib in de beek, zeker als het nat is, moet worden verwijderd.

Mariette
Berichten: 2507

#6 , 29 mei 2012 17:09

Is het ondertussen geen standaard politiek om bestaande grachten en andere voorzieningen voor het afvoeren van het hemelwater te behouden en zelfs het grachtenstelsel uit te breiden om wateroverlast te bekampen?

Of is dit verschillend van gemeente tot gemeente?

Vandebos
Berichten: 16087

#7 , 29 mei 2012 22:11

Dichten van beken en grachten wordt inderdaad steeds meer en meer fronsend bekeken door provincie en gewest.

Terug naar “Andere”