OCMW verplicht tot noodopvang?

JanVates
Topic Starter
Berichten: 69

OCMW verplicht tot noodopvang?

#1 , 17 okt 2013 10:55

Meneer X komt op straat te staan omdat de eigenaar besloot zelf te gaan wonen in zijn eigendom. Meneer X kan geen andere woning vinden en staat dus op straat. Als meneer X vandaag aanklopt bij het OCMW zijn die dan wettelijk verplicht te zorgen voor noodopvang?

Dat ze het misschien wel willen doen is klaar, maar zijn ze het ook wettelijk verplicht? Kan de belanghebbende directe opvang eisen? Thx.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38654

#2 , 17 okt 2013 11:00

Eens lezen :
http://www.belgium.be/nl/huisvesting/so ... g/dakloos/" onclick="window.open(this.href);return false;

Bent u via vrederechter gegaan voor uitstel?

JanVates
Topic Starter
Berichten: 69

#3 , 17 okt 2013 11:07

Laat ons even van de veronderstelling uitgaan dat er uitstel was, maar inmiddels is die termijn ook verstreken. Vrederechter of niet, het gaat het erom dat er een feitelijke toestand van dakloosheid is.

Het recht op een behoorlijke huisvesting staat trouwens in de grondwet ingeschreven, lees ik, maar dat is de theorie. Meneer X klopt vandaag om 15.30 aan, zonder afspraak, bij het OCMW en wil onderdak. Direct, want hij wil niet onder een brug slapen. Moeten ze het regelen. Keyword is moeten. Ja of nee?

Reclame

Franciscus
Berichten: 38654

#4 , 17 okt 2013 11:32

Indien er effectief dakloosheid is, zo werd me net verteld, zal OCMW moeten optreden.
Zolang er andere mogelijkheden zijn niet.
Echter niet wachten op uitdrijving. Deze kosten lopen zeer hoog op.
Als u alleen bent is dat een andere situatie dan met kinderen.
Desnoods de zoekregio uitbreiden.


http://ocmw.antwerpen.be/Overig-OCMW/Ik ... ingen.html" onclick="window.open(this.href);return false;
In Antwerpen kan u op MA en Vrijdag terecht op het spreekuur Precair wonen.
Telefoonnr staat op site ... Eens bellen voor meer info kan geen kwaad.

Artis
Berichten: 184

#5 , 18 okt 2013 12:51

In eerste instantie is het je eigen verantwoordelijkheid om zo lang te wachten en je kop in het zand te steken vooraleer je beseft van "oei, ik sta vanavond op straat".

Desondanks zal het OCMW wel helpen. Wat is trouwens de definitie van "helpen"? Kom je in de late middag toe, dan zal er niet te veel poespas zijn en zal er snel gezocht worden naar een noodoplossing (bvb zelfs kortverblijf rusthuis, ...) nadat de eerste schuchtere pogingen in een daklozencentrum geen soelaas brachten. 's Nachts kan zelfs een politiecel hulp bieden. Nu niet dat dit allemaal strikt juridisch ok is, maar de praktijk zorgt soms voor spitsvondige oplossingen.
Het OCMW kan uiteraard niet permanent een vrije noodwoning hebben, zeker niet als er net iemand inzit. Als dit niet het geval is of hij voldoet niet aan de interne voorwaarden dan wordt gezocht naar een daklozencentrum in geheel België (desnoods dan de volgende dag).
Het OCMW kan ook geen huizen toveren natuurlijk. Helpen en zoeken is één ding, een onderkomen vinden dan weer wat anders. Bij echt schrijnende gevallen (woning onbewoonbaar door inrijden van auto, brand, ...) kan de lokale sociale huisvestingsmaatschappij ook wel iets doen (de volgende dag).

Nu men zal wel snel de handen aftrekken van het dossier als de cliënt in kwestie een aangeboden bed in een opvangcentrum weigert, dat spreekt voor zich. En pas op, dit gebeurt wel frequent.

Terug naar “Archief”