#6 , 27 mar 2013 21:19
Mogelijks is het te laat om daar nu nog op door te gaan ( geleden van 2011 ) .
j.demoor heeft hierboven al voldoende de wetsartikelen aangehaald .
Indien werkelijk ( ?! ) gemeenschappelijk , is dit een eenvoudige zaak voor de vrederechter . Men mag een gemeenschappelijk muur of afsluiting niet afbreken zonder toestemming van de nabuur .
Maar als deze afsluiting na 30 jaar versleten is , is het ook aan beide partijen om de kosten te delen .
Als u vindt dat buur op uw grond bezig is , is dit evengoed een zaak voor de vrederechter , op basis van volgend artikel :
Veldwetboek :
HOOFDSTUK 6. Grondbepaling en afpaling.
Art. 38. De in het Burgerlijk Wetboek bedoelde afpaling wordt op het terrein aangegeven op de wijze en met behulp van de uiterlijke tekens, tussen de betrokken partijen overeengekomen, en moet bovendien blijken uit een proces-verbaal en een plan, die in twee genummerde exemplaren door partijen ondertekend worden en in hun bezit blijven om hun tot titel te dienen.
(...) <W 08-04-1969, art. 1>
Art. 39. Ingeval de eigenaar van een goed dat grenst aan het goed van een eigenaar die de afpaling heeft gevraagd overeenkomstig artikel 38, weigert binnen de door de vrederechter gestelde termijn aan de afpalingsverrichtingen deel te nemen, kan de rechter een deskundige aanstellen, die bij de verrichtingen aanwezig zal zijn en in de plaats van de onwillige eigenaar het proces-verbaal zal ondertekenen.
Deze regel is mede van toepassing op de eisen tot afpaling van eigendommen die grenzen aan eigendommen van een gemeente, een provincie, de Staat of een openbare instelling.
Burgerlijk Wetboek :
Art. 646. Ieder eigenaar kan zijn nabuur verplichten tot het afpalen van hun aan elkaar grenzende eigendommen. De afpaling geschiedt op gemene kosten.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .