Nederlander wordt in België geweigerd

jokedewaard
Topic Starter
Berichten: 16

Nederlander wordt in België geweigerd

#1 , 19 jun 2012 11:59

Een vraag: een jongen van 27 jaar, afkomstig uit NL, Nederlandse nationaliteit ,zonder strafblad of iets, heeft zich aangemeld bij de gemeente. Eerder was hij al eens naar de gemeente geweest, en moest de wijkagent langskomen, om te zien of hij daar effectief woonde. Na het bezoek van de wijkagent moest hij binnen de maand naar het gemeentehuis om zijn inschrijving verder in orde te maken. Nu heeft heeft hij dat niet meer gedaan, omdat hij kort daarna bij zijn vriendin ging wonen en zich daar niet kon inschrijven. Nu enkele jaren later heeft hij zich hier bij de gemeente aangemeld, maar kon geen 3 loonfiches voorleggen, wel dat hij recent gewerkt had en via interims nog steeds werkt. Zijn verzoek tot inschrijving is naar Brussel gestuurd en hij kreeg een negatief antwoord, kon zich dus niet inschrijven. Op zich is dat niet verwonderlijk, geen vast inkomen etc. Maar wat mij nu wel verbaasde is dat hem gezegd werd, dat hij binnen 3 maanden het land moet verlaten, niet mag werken en niet verzekerd kan blijven met het ziekenfonds. Dit begrijp ik niet?? Hij is nooit met de politie in aanraking geweest, heeft geen raar verleden etc. Hoe kunnen ze een EU-burger het recht op werken en wonen in België ontzeggen? Dat hij pas ingeschreven kan worden als hij een vast contract heeft en 3 loonfiches is begrijpelijk, maar dat hij binnen 3 maanden België uit moet???

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38748

#2 , 19 jun 2012 13:07

Klopt voldoet niet aan de voorwaarden voor vestiging. Inbreuk op de vreemdelingenwetgeving. Wet 15 dec 1980
Wordt beschouwd als toerist (90 dagen verblijf).

Ook niet geweten maar een buitenlander ( dus ook Nederlanders) die het te bont maken in Antwerpen vb kunnen indien niet in bezit identiteitsdocumenten onmiddellijk worden uitgewezen.
Via bevelschrift art 7 van de wet. Indertijd kon de politie dat rechtstreeks nu via dienst vreemdelingen.
Laatst gewijzigd door Franciscus op 19 jun 2012 14:47, 1 keer totaal gewijzigd.

jokedewaard
Topic Starter
Berichten: 16

#3 , 19 jun 2012 14:31

Als Nederlander ben je lid van de EU en inwoners van EU lidstaten hebben geen werkvergunning nodig om te kunnen werken in België.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38748

#4 , 19 jun 2012 14:51

Maar hij moet WEL werk hebben anders is hij toerist en gezien niet ingeschreven ..... niet in orde.
Basis is België wil geen steun verlenen aan een niet werker.
Wetgeving is gewoon van toepassing.

U mag perfect in Nederland gaan wonen ALS u werk hebt.
Maar indien geen inkomen zal men u niet inschrijven...in België ook niet.
Of er moet iemand borg staan voor het onderhoud van die persoon in de toekomst en voor zijn eventuele repatriëring.
De Belgische staat zal hem niet ten laste nemen.
Dit heeft niets te maken met al of niet een strafblad maar wel met de voorwaarden van inschrijving ( hij stond al AACB gezien zijn vorig niet in orde zijn) en de voorwaarden van verblijf.
Laatst gewijzigd door Franciscus op 21 okt 2012 16:49, 2 keer totaal gewijzigd.

eylis
Berichten: 8852

#5 , 19 jun 2012 14:53

inderdeed, zoals Fransciscu zegt:
de gemeente weigert enkel om hem te domicileren in de gemeente omdat hij geen vast werkcontract kan voorleggen en Belgische ziekteverzekering ook niet in orde is.
Ik lees nergens dat hij geen werkvergunning krijgt, (dat heeft hij inderdeed zelfs niet nodig) maar ik denk dat zijn ziekteverzekering hier in Belgie niet in orde gebracht kàn worden op dit ogenblik; Hij is niet uitkeringsgerechtigd, heeft geen vaste job, en kan hier dus niet gedomicilieerd worden. conclusie van de gemeente: hij verblijft als toerist in het land en dat kan voor 3 maanden. Hij moet dus voorlopig zijn domicilie-adres in Nederland aanhouden en zelf in zijn levensonderhoud voorzien. Hij mag hier gerust een vaste job zoeken en zich hier daarna domicilieren. En dan ook zijn ziekteverzekering regulariseren.

jokedewaard
Topic Starter
Berichten: 16

#6 , 19 jun 2012 15:17

Hij is wel in orde met zijn ziekenfonds, dat kan perfect al ben je niet ingeschreven in België. De reden dat hij niet ingeschreven kan worden, is me ook duidelijk, wegens geen vast arbeidscontract en dus geen inkomsten. Maar hij mag gewoon werken in België, juist bij de dienst vreemdelingen na gevraagd.

johan V
Berichten: 174

#7 , 07 mar 2013 11:55

indien een gepensioneerde spoorwegbed wenst te verhuizen naar frankrijk,dit om er definitief te verblijven,neemt geen domicilie meer in belgie,wat moet deze persoon doen om met alles in orde te zijn? dank.

freelance
Berichten: 2615

#8 , 07 mar 2013 23:50

15 DECEMBER 1980. - Wet betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 26-07-1991 en tekstbijwerking tot 31-12-2012)

Art. 3.<W 1996-07-15/33, art. 6, 012; Inwerkingtreding : 16-12-1996> Behoudens de in een internationaal verdrag of in de wet bepaalde afwijkingen, kan door de met de grenscontrole belaste overheden worden teruggedreven, de vreemdeling die zich in een van de volgende gevallen bevindt :

4° wanneer hij niet over voldoende middelen van bestaan beschikt, zowel voor de duur van het voorgenomen verblijf als voor de terugreis naar het land van oorsprong of voor de doorreis naar een derde Staat waar zijn toelating is gewaarborgd, en hij niet in staat is die middelen wettelijk te verwerven;

---------------
Art. 3bis. <Ingevoegd bij W 1996-07-15/33, art. 7, Inwerkingtreding : 17-01-1997> Onverminderd andere bepalingen van deze wet, kan het bewijs van voldoende middelen van bestaan worden geleverd door het overleggen van een attest van tenlasteneming, waarin een natuurlijke persoon die over voldoende middelen beschikt en die de Belgische nationaliteit bezit of die gemachtigd of toegelaten is om voor onbepaalde duur in België te verblijven, zich gedurende een termijn van twee jaar ten opzichte van de vreemdeling, de Belgische Staat en elk bevoegd openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, ertoe verbindt de kosten van gezondheidszorgen, verblijf en repatriëring van de vreemdeling te zijnen laste te nemen.
De persoon die de verbintenis tot tenlasteneming ondertekend heeft, is samen met de vreemdeling hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van diens kosten van gezondheidszorgen, verblijf en repatriëring.
De burgemeester, of zijn gemachtigde, van de gemeente waar de persoon die de verbintenis tot tenlasteneming ondertekend heeft, is ingeschreven in het bevolkingsregister of vreemdelingenregister, is ertoe gehouden de handtekening onder de verbintenis tot tenlasteneming te legaliseren, indien de voorwaarden tot het bekrachtigen van de handtekening vervuld zijn.
De burgemeester of zijn gemachtigde kan in een advies gericht aan de Minister of zijn gemachtigde aangeven of de persoon die de verbintenis tot tenlasteneming ondertekend heeft, over voldoende middelen beschikt. Dit advies is niet bindend.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

freelance
Berichten: 2615

#9 , 07 mar 2013 23:53

@ Johan V
Best nieuwe topic opstarten daarover .
Volgens de forumregels mag men geen eigen vragen stellen in de topic van iemand anders . Dit leidt tot verwarring .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

johan V
Berichten: 174

#10 , 13 mar 2013 19:26

sorry,freelance en jokedewaard,was blijkkbaar nog niet wakker.

Terug naar “Europees / Internationaal recht”