Kappen van bomen

JohnnySteele
Topic Starter
Berichten: 6

Kappen van bomen

#1 , 26 jul 2015 14:46

We hebben eind 2014 een stukje bouwgrond gekocht. Op de achterzijde van de bouwgrond staan 3 bomen. De stamomtrek op 1 meter boven het maaiveld zijn respectievelijk: 97cm, 92cm en 66cm.

Vermits het perceel niet erg groot is, hadden we deze bomen willen kappen. Onze stedenbouwkundige vergunning voor de woning was al ingediend, dus hebben we een nieuwe stedenbouwkundige vergunning ingediend, specifiek voor het kappen van deze bomen.

We hebben vorige week vernomen dat het college van schepenen en de burgemeester onze aanvraag geweigerd hebben. We hebben nog geen schriftelijke motivatie gezien, al zou de reden tot weigering liggen in het feit dat "de bomen waardevol zouden zijn voor de streek".

Tussentijds wees iemand me op het feit dat onze bomen niet geclassificeerd kunnen worden als hoogstammige bomen, vermits de stamomtrek op 1 meter boven het maaiveld kleiner is dan 1m.

Volgens de stedenbouwkundige voorschriften:
"Het groene karakter dient optimaal gevrijwaard te worden. De bestaande hoogstammige bomen en houtwallen moeten zoveel mogelijk worden bewaard. Bij bebouwing en terreininrichting moeten deze elementen dan ook maximaal geïntegreerd worden. Al deze groenelementen moeten gesitueerd worden op het inplantingsplan en bij eventuele kapping uitdrukkelijk en afzonderlijk worden opgegeven bij de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning."

Alleen, op het inplantingsplan staan geen bomen getekend of aangeduid op ons perceel.
Voor de volledigheid: ons perceel valt niet onder de bepalingen van het bosdecreet van 06/'90 en valt niet in een gebied van natuurbehoud en natuurlijk milieu.

Ga ik kort door de bocht door aan te nemen dat het kappen van onze bomen niet vergunningsplichtig is?
Wat zijn de consequenties mocht ik toch overgaan tot het kappen en wat met de huidige weigering?
Kunnen ze de stedenbouwkundige vergunning van de woning door deze actie laten komen te vervallen (wegens bouwmisdrijf)?

Graag jullie mening...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
willyboy
Berichten: 897

#2 , 26 jul 2015 18:31

De boete voor kappen zonder vergunning hangt af van de boomsoort welke het leven laat .Van 2500 euro tot 100.000 euro.Bezin eer je begint !!

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 26 jul 2015 19:15

Volgens de codex RO is een bouwvergunning pas nodig indien de omtrek van de boom 1m is op 1m hoogte.

Daarnaast is er een vrijstelling voor bomen die:
-niet behoren tot een bos;
-staan in woongebied, agrarisch gebied, of industriegebied;
-niet staan in woonparkgebied;
-op minder dan 15m van de woning staan.

Meer info:
https://www.ruimtevlaanderen.be/NL/Bele ... fscheiding" onclick="window.open(this.href);return false;

Reclame

JohnnySteele
Topic Starter
Berichten: 6

#4 , 26 jul 2015 19:54

Het gaat om 3 eikenbomen.

Bijkomend:
- behoren ze niet tot een bos
- ze staan in een woongebied
- geen woonparkgebied
- als ik het juist bereken, liggen twee van de drie bomen binnen 15 meter van de (toekomstige) woning

Het lijkt me dat aan de voorwaarden voldaan werd.

Ben benieuwd wat hun concrete motivatie is. Want eerlijk gezegd leek er "niet veel volk thuis te zijn" toen ik met de milieuambtenaar sprak...

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 26 jul 2015 20:32

Als je zeker bent van de afmetingen van de bomen en de rest, gewoon kappen. Je had beter geen vergunning aangevraagd.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 28 jul 2015 10:44

“Art.4.2.1.Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning :...3° bomen die op een hoogte van één meter boven het maaiveld een stamomtrek van één meter hebben, en geen deel uitmaken van de oppervlakten, vermeld in 2°, vellen...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).

‘De stamomtrek op 1 meter boven het maaiveld zijn respectievelijk: 97cm, 92cm en 66cm.’

Die bomen vallen dus niet onder toepassing van voornoemd art.4.2.1.,3°

“Art.4.2.5.Provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen kunnen : 1° de vergunningsplichtige handelingen aanvullen...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).
Dit dient onderzocht.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

JohnnySteele
Topic Starter
Berichten: 6

#7 , 28 jul 2015 13:04

“Art.4.2.5.Provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen kunnen : 1° de vergunningsplichtige handelingen aanvullen...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).
Dit dient onderzocht.
Wat wil dit dan concreet zeggen? Kan een gemeentebestuur danig afwijken van hetgeen staat in art.4.2.1.3?
Wat zijn onze opties om dit correct op te lossen?

JohnnySteele
Topic Starter
Berichten: 6

#8 , 30 jul 2015 14:49

We hebben ondertussen de motivatie ontvangen...
De aanvraag betreft het rooien van drie bomen op een perceel (lot x) in een nieuwe verkaveling. Op dit moment is nog geen enkel lot bebouwd. De aanvragers verkregen evenwel eens stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van een eengezinswoning.

Het betreft twee inlandse eiken en één Amerikaanse eik met een stamomtrek van 70 tot 100 cm, alle in goede staat. Ze staan op voldoende afstand van de bebouwbare zone. Twee ervan staan dicht bij de scheiding met aangrenzende percelen, met name lot y van de verkaveling en het achterliggende perceel z.

De 3 te kappen bomen moeten behouden blijven. Het groene karakter van de verkaveling dient gevrijwaard te worden. deze bestaande hoogstammige bomen, in totaal 12, spelen daar een belangrijk rol in. Deze bomen kunnen bijgevolg als waardevol beschouwd worden binnen deze verkaveling. De bomen staan ingeplant op voldoende afstand van de toekomstige woning, waardoor de hinder van schaduw nihil is.

Derhalve wordt de aanvraag ongunstig geadviseerd.

Terug naar “Milieurecht”