Huis met hypotheek op verkopen

De Swa
Topic Starter
Berichten: 118

Huis met hypotheek op verkopen

#1 , 25 feb 2015 11:08

Wij hebben een woning die (bij gedwongen verkoop) zo'n 500.000 EUR waard is, officieel geschat. Op die woning namen wij een hypotheek om een vakantieverblijf in het buitenland te kunnen aanschaffen ter waarde van 250.000 EUR.
[Vraag 1] Als wij nu ooit full-time in dat vakantieverblijf wensen te gaan wonen, dan kunnen wij onze woning verkopen, neem ik aan? Ongeacht of daar nog een hypotheek op rust of niet, toch?
[Vraag 2] Wellicht zullen wij bij zo'n verkoop in één keer de hypotheeklening dienen terug te betalen aan de bank? En die zal daar dan wellicht een wederbeleggingsvergoeding (of zoiets) voor eisen? Of kunnen wij ook verder blijven maandelijkse afbetalingen betalen, en het overschot ergens beleggen? En mocht dat laatste mogelijk zijn, waar haalt de bank dan zijn "terugbetalingszekerheid" vandaan?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lanox
Berichten: 3524
Juridisch actief: Nee

#2 , 25 feb 2015 11:22

1. U gaat toestemming nodig hebben van de bank voor de verkoop. Indien de opbrengst van de verkoop groter is dan het resterende saldo + wederbeleggingsvergoeding, zal de bank hier geen probleem van maken.
2. Inderdaad, zoals in 1. al gezegd, de bank zal AL haar geld in een keer opeisen en enkel toestemming tot verkoop geven indien dit geld op tafel komt.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 25 feb 2015 14:56

Je kan verkopen zonder het akkoord van de bank. Een hypotheek is een zakelijke zekerheid. Dat betekent dat ze blijft bestaan, ongeacht wie eigenaar is van de woning.

Maar gaat u een koper vinden als de hypotheek niet wordt afgelost? Want die koper riskeert hetzij dat de woning door de bank verkocht wordt als de lening niet wordt afbetaald, hetzij dat hij zelf de lening moet betalen om de woning te kunnen houden.

Maar theoretisch is het dus perfect mogelijk dat de hypotheek niet wordt afgelost, het bedrag dat nog moet betaald worden in mindering komt op de verkoopprijs en de koper dan de verplichting op zich neemt de hypotheek af te lossen.

Maar als die koper dan de lening niet afbetaalt kan de bank bij u beslag komen leggen ....

Dus praktisch gezien wordt de hypotheek afgelost en wordt de woning "vrij en onbelast", dus zonder hypotheek, verkocht.

Reclame

basejumper
Berichten: 4631
Locatie: Diest

#4 , 26 feb 2015 23:12

De bank zal nooit een eigendomsoverdracht goedkeuren zonder terugbetaling van de schuld.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 27 feb 2015 08:12

En waarom zou de bank een eigendomsoverdracht kunnen beletten?

Sirkii
Berichten: 5417

#6 , 27 feb 2015 20:11

Hypotheek moet gelicht worden (door de notaris) en de koper moet als m wil lenen een nieuwe hypotheek vestigen. Als de woning in een patrimoniumvennootschap zit kan je natuurlijk perfect de vennootschap verkopen incluis de schulden (eventuele persoonlijke borgstelling blijft natuurlijk doorlopen)

basejumper
Berichten: 4631
Locatie: Diest

#7 , 28 feb 2015 21:29

De bank heeft een kredietovereenkomst met een duidelijk geïdentificeerde tegenpartij. De bank kan en zal op basis van de algemene voorwaarden en het modelkohier van de kredietopening, het krediet opzeggen zodra er overgang van eigendom is.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

De Swa
Topic Starter
Berichten: 118

#8 , 02 mar 2015 14:48

De bank kan en zal op basis van de algemene voorwaarden en het modelkohier van de kredietopening, het krediet opzeggen zodra er overgang van eigendom is.
Bedoel je dat er een dergelijke opzegging van krediet zou kunnen komen, mocht ik onze woning onderbrengen in een patrimoniumvennootschap? En hoe zou de bank het te weten komen van zo'n onderbrenging?

basejumper
Berichten: 4631
Locatie: Diest

#9 , 02 mar 2015 18:16

Swa,

Nogal wiedes. De hypothecair begunstigde wordt altijd door de notaris gecontacteerd zodra er een overgang van eigendom is. En uiteraard zal dat krediet dan opgezegd worden. U zou immers nog fiscale attesten krijgen voor een particulier woonkrediet waarvan u niet langer de eigenaar bent.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Terug naar “Kopen”