Laattijdig melden lekkage door mede-eigenaar

EllieTS
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Laattijdig melden lekkage door mede-eigenaar

#1 , 15 mei 2024 05:11

Hallo,

Wij zitten met volgend probleem in ons appartementsgebouw:

Wij kregen een schadeclaim van onze buren die in het huis naast ons wonen, over waterschade die van bij ons appartementsgebouw zou komen.
Ons gebouw bestaat uit 4 appartementen, wij zijn de enige eigenaars die hier wonen, de andere appartementen worden verhuurd.
Wij sturen deze klacht door naar de andere eigenaars en vragen om een algemene vergadering. Hierop wordt gereageerd door de eigenaar van het appartement van de gelijkvloers dat er al voor lange tijd vochtproblemen zijn, waar dus nooit iets aan gedaan is. Onze vraag tot algemene vergadering werd genegeerd. Dit was voor ons de eerste maal dat wij over deze vochtproblemen op de hoogte werden gebracht.
Wij contacteerden vervolgens de verzekering. Bij de analyse door de expert bleek dat er serieuze lekkages aan de afvoer van het sanitair zijn, Dat deze er al lange tijd zijn en al voor enorme schade gezorgd hebben. Doordat deze niet tijdig zijn gemeld lijkt de verzekering niet geneigd tussen te komen. De huurder vertelde ons dat het water soms door de vloer binnen sijpelt en dat er al jaren vochtproblemen zijn die worden genegeerd door de eigenaar. Hij veegt dagelijks schimmel van zijn muren. Blijkbaar was dit ook de reden dat de vorige huurder vertrokken was. Wij wonen hier nog maar twee jaar en de problemen dateren dus al van ver voordat wij hier wonen. Ik weet niet van wanneer de lekkage dateert, maar de vochtproblemen zijn er in ieder geval al vele jaren.

Ook nu neemt de eigenaar geen enkel initiatief en zijn wij dan maar in actie geschoten om iemand te vinden voor de werken, wat niet van een leien dakje loopt, omdat de werken zo dringend en groot zijn.
Ondertussen escaleert de situatie nog steeds, dit weekend zijn er gaten in de muur ontstaan door het vocht en het staat regelmatig blank in het appartement beneden. Wij zijn zo kwaad dat dit probleem zo lang genegeerd is geweest en daardoor zo uit de hand gelopen. We maken ons grote zorgen over de schade en de kosten voor het herstel.

Wij vragen ons af in welke mate wij mee verantwoordelijkheid dragen voor de schade en herstelkosten, aangezien wij niet op de hoogte waren van het probleem en de eigenaar geen enkel initiatief heeft genomen de problemen tijdig op te lossen of tijdig aan te kaarten bij de andere eigenaars.

Er is geen syndicus in ons gebouw en tot hier toe hebben we alle problemen onderling kunnen oplossen.
We gaan nu wel vragen een syndicus aan te stellen in de hoop dat dit soort problemen beter aangepakt kunnen worden.

Kan iemand ons meer informatie geven over in welke mate wij mee verantwoordelijkheid dragen voor de schade? Speelt de nalatigheid van de eigenaar van de benedenverdieping hierbij een rol? Of zijn wij sowieso mee verantwoordelijk omdat het over gemeenschappelijke leidingen gaat?

Bedankt voor het lezen!

Vriendelijke groet

Franciscus
Berichten: 38712

#2 , 23 mei 2024 13:03

Wat doet uw blokpolis?

LYNX XX
Berichten: 2568
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 mei 2024 13:52

Wat doet uw blokpolis?
Franciscus, dit kan een zwaar twistpunt opleveren met de verzekering. De eigenaars ( weet niet of het een VME is ) hebben nagelaten om te handelen als een goede huisvader. De waterellende is niet occasioneel maar al langdurig.
TS kan best ook zijn eigen verzekering + makelaar inschakelen : wie weet. Kan misschien een compromis gevonden worden voor gedeelte schadevergoeding.
Indien de verzekering niet tussenkomt, zijn de eigenaars verantwoordelijk voor de nodige herstellingen en schadevergoeding aan buur.

Reclame

mava105
Berichten: 22324
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 23 mei 2024 16:30

Je kan altijd naar de VR stappen, maar dan zal het waarschijnlijk nog meer gaan kosten. Het lek moet natuurlijk dringend gemaakt worden, en wel op kosten van de mede-eigenaar van het betreffende appartement. Is hij niet gewillig, zal het wel een rechtszaak worden.
Hoe komt het dat er geen VME en syndicus is? besparingen???

lebragard
Berichten: 237
Juridisch actief: Nee

#5 , 23 mei 2024 19:03

#1 u geeft aan :
Wij contacteerden vervolgens de verzekering. Bij de analyse door de expert bleek dat er serieuze lekkages aan de afvoer van het sanitair zijn, Dat deze er al lange tijd zijn en al voor enorme schade gezorgd hebben.

Vraag is dan ook zijn deze leidingen volgens de statuten , privé of gemeenschappelijk.
Feit blijft er is schade aan derden , de blokpolis verzekering dient deze te vergoeden behoudens ......lees de polis.
U bent ter goeder trouw na de melding van de buren heeft u het nodige gedaan en de verzekering in kennis gesteld en ingeschakeld , neemt niet weg dat uw VME waar u lid van bent verantwoordelijk is voor eventuele schade , al dan niet gedekt door de verzekering.

Ook uw VME , indien onderworpen aan de gedwongen mede-eigendom , weeral hetzelfde , waar u lid van bent , is niet in regel met de wetgeving...een syndicus is verplicht , kan een mede-eigenaar zijn (vrijwillige syndicus) dan een prof syndicus.

to do :
zijn de lekkages afvoer sanitair privé ?kost herstelling is dan ook privé
franchise verzekering is voor de schadeveroorzaker hetzij de VME of indien de sanitaire afvoer privé is , privé.
contacteer de andere mede-eigenaars en zorg voor een syndicus , indien géén medewerking stapt u naar de vrederechter en met een eenvoudig verzoek vraagt u de aanstelling van een syndicus .
kan het lek hersteld worden via de gemene delen , zo niet medewerking mede-eigenaar dringend vereist !

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”