Afname baremieke anciënniteit bij IFIC verhoging/ promotie

Siele
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Afname baremieke anciënniteit bij IFIC verhoging/ promotie

#1 , 25 apr 2024 00:57

Beste,

2j geleden startte ik als kinesitherapeute bij mijn huidige werkgever (rusthuis ). Bij mijn aanwerving werd de baremieke ancienniteit overgenomen van mijn vorige werkgever (ziekenhuis ).
De lonen voor een kine liggen vast onder IFIc barema 15 , gekoppeld aan ancieniteitsjaren en de inhoud van je job.

Ik kreeg op korte tijd steeds meer en nieuwe verantwoordelijkheden toegekend die niet tot mijn functie omschrijving hoorden en een verhoging van de IFIC schaal rechtvaardigen. Om die reden vroeg ik een IFICverhoging aan die evenredig was met mijn jobinhoud.

Na overleg en argumentatie kreeg ik een soort van clausule/addendum aan mijn contract ter ondertekening: Een verhoging werd mij toegekend maar er werden 8 jaren anciënniteit afgenomen. Reden: ik verdiende voldoende als kine, zat reeds bij de zoniet top 10 hogere loonschalen en er werd letterlijk met de lat bekeken welke anciënniteit ongeveer overeenkwam met mijn huidig loon en een Bruto verschil van 110€ ( tov een 560€ ).

Te zot voor woorden maar ik heb dit addendum ondertekend, een beetje genomen in snelheid, ongeloof maar vooral drang naar erkenning voor mijn prestaties.

Ik zei dank u voor het krijgen van een dode mus die mij werd voorgeschoteld onder vorm van een zogenaamde mooie tegemoetkoming.

Naast ontgoocheling in mijn directeur maar ook in mezelf stel ik mij intussen de vraag of dit wel wettelijk is? Ik lig hier echt wakker van..
Kan ik mijn anciënniteit toch nog opeisen zonder hierbij de strijdbijl boven te halen?
Hoe pak ik dit dan aan?

Ik probeer ook een reden te vinden; verdient hij zelf minder door mij meer loon uit te betalen of heeft hij wb loonuitbetaling een budget waar hij rekening mee dient te houden? Het rusthuis is een vzw.

Alvast bedankt om mij verder te helpen,

Issued
Berichten: 1233

#2 , 25 apr 2024 06:30

Je bekijkt het anders. Jij hebt nog amper anciënniteit in je huidige loonschaal. Je hebt anciënniteit als kind en niet als bvb leidinggevende. Ze hebben ervoor gezorgd dat je genoeg anciënniteit meeneemt om een loonsverhoging te krijgen. Eigenlijk kan je starten aan 0 anciënniteit want je hebt nog niet gewerkt in die nieuwe functie.
Doordat er 8 jaar anciënniteit "af" is heb je meer marge om je loon te verhogen door terug anciënniteit op te bouwen.
Doe je de nieuwe functie voltijds? Zo niet, zou je eigenlijk een combinatieprofiel moeten krijgen. Bvb 50 % ific 15 en 50 % ific 17.

Thomas_A
Berichten: 2338
Juridisch actief: Nee

#3 , 25 apr 2024 07:54

Anciënniteit gaat wel degelijk om de anciënniteit binnen bedrijf of indien overgenomen op andere plaatsen. Niet om anciënniteit binnen een bepaalde functie.

Mijns inziens kan het dus niet. Als ze je loon hierdoor te hoog vonden, hadden ze maar de aanpassing van je IFIC-schaal moeten weigeren. Dan had je eventueel kunnen laten weten bepaalde taken niet meer uit te voeren.

Direct tekenen addendum contract zonder advies te kunnen inwinnen is not done. Heb zelfs nooit een werkgever gehad die dat ooit gevraagd heeft.

Als je gesyndiceerd bent, kan je hen de discussie laten voeren om de relatie zo gaaf mogelijk te houden.

Reclame

Sirkii
Berichten: 5425

#4 , 25 apr 2024 12:22

Je kan vanzelfsprekend werken om je salaris op te trekken. Lukt dit niet dan zoek je ander werk die je wel naar waarde honoreerden.

Siele
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#5 , 25 apr 2024 18:19

Dank allen voor jullie reactie.

Ik kom even terug op jullie vragen/ opmerkingen:
Ik werk voltijds en ben intussen bijna 52 dus zoveel meer anciënniteit dan mij is ontnomen kan ik niet opnieuw “opbouwen”.
Van werkgever veranderen is altijd een optie maar op deze leeftijd minder aantrekkelijk.

Voor alle duidelijkheid: De baremieke anciënniteit die binnen het IFIC systeem wordt toegekend is gebaseerd op de tewerkstelling binnen een bepaalde discipline van de gezondheidssector. Het zijn enkel de “IFIC doelbarema’s/ categorieën” die worden toegekend op basis van de specifieke functie of jobinhoud.
https://www.if-ic.org/src/Frontend/File ... 1-2023.pdf
Mijn verloning staat dus volledig los van ervaring binnen mijn nieuwe functie.

Dank Tomas voor je advies. Ik ben momenteel nog niet gesyndiceerd maar ik ga hier zeker werk van maken.

Jo23
Berichten: 385
Juridisch actief: Nee

#6 , 26 apr 2024 18:45

Kan je uw nieuwe verantwoordelijkheden eens toelichten? Vergelijk eventueel zelf eens wat er specifiek in de IFIC schalen wordt aangegeven in de schaal voor dienstverantwoordelijke met uw takenpakket. In IFIC is de schaal voor dienstverantwoordelijke kinesitherapie IFIC 16 is, terwijl je als lid van het team in IFIC 15 wordt ingeschaald.

Kinesitherapeuten (met specialisatie opleidingen) worden tegenwoordig overal gevraagd, er zijn veel vacatures en de volgende jaren gaan steeds meer collega's met pensioen. De meerderheid van die gepensioneerden had destijds maar een driejarige A1 basis opleiding aan de hogeschool gevolgd. Dat komt overeen met IFIC 14.

Sinds de bachelor / master hervorming na de Bologna akkoorden is ongeveer 25 jaar geleden een extra jaar in de opleiding bijgekomen: dus 5 jaar unief is de nieuwe norm, met een meer wetenschappelijk onderbouwde opleiding en met een specifieke afstudeerrichting (MSK, neuro, pediatrie, geriatrie, PMT).

Men verwacht tegenwoordig ook in de zorgsector dat men regelmatig bijscholingen volgt. Die extra opleidingen spelen mee bij het bepalen van de IFIC loonschaal waar men je inschaalt. IFIC is vooral gebaseerd op competenties die men beheerst op basis van opleiding, levenslang leren en ervaring.

Uiteraard zou het beter zijn om eerst te benchmarken en dan pas een nieuw contract te ondertekenen maar de IFIC schalen worden algemeen gebruikt in de zorgsector sinds 2021, dus jouw werkgever zou je anciënniteit in principe niet willekeurig mogen verminderen. Anderzijds is het zo dat veel instellingen een aantal dienstverantwoordelijken inschalen met een combinatieprofiel (50% de hogere schaal en 50% de normale schaal). Wie goed kan onderhandelen en een sterk profiel heeft kan meestal betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden bekomen.

Tenslotte vergeet niet dat je tegenwoordig ook in de zorgsector via een cafetariamodel extra zaken kan verkrijgen via onderhandelen met je werkgever: er zijn oudere collega's met veel verantwoordelijkheden die liever een smartphone met abonnement op kosten van de WG, een laptop voor thuisgebruik en eventueel een lease (e-) bike verkiezen vermits van het hogere loon de fiscus een groot deel afroomt bij werknemers met veel anciënniteit.
https://zorgmagazine.be/medewerkers-in- ... -kapitaal/

Terug naar “Aanwerving & Ontslag”