Vergunde manifestaties en GAS reglement

jvl
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Vergunde manifestaties en GAS reglement

#1 , 29 aug 2016 12:11

In het GAS-reglement van onze gemeente staat volgende zin:
Worden als niet-hinderlijk beschouwd, geluiden die voortkomen van door het gemeentebestuur vergunde manifestaties, evenementen, werken of handelingen, voor zover de in de vergunning opgelegde voorwaarden worden nageleefd

Wil dat nu zeggen dat als je manifestatie vergund is door het gemeentebestuur, de vergunning dan expliciet moet vermelden dat je muziek mag spelen met vermelding van toegelaten uren, toegelaten geluidsniveau, ... vooraleer je dat mag doen, of mag je sowieso muziek spelen met een versterker zogauw je algemene vergunning hebt zonder specifieke bepalingen, en dat de buren dan eigenlijk geen recht van klagen hebben. Op het gemeentehuis zeggen ze het tweede, de advocaat van de buren zegt het eerste. Wie heeft gelijk?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38602

#2 , 29 aug 2016 20:57

En kent u de in de vergunning opgelegde voorwaarden.
Kunnen zijn stoppen om c uur - niet luider dan Y dB(A) enz enz.
Boeteregeling bij niet naleven en of niet meer mogen organiseren in de gemeente.

jvl
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 30 aug 2016 17:27

Geen voorwaarden gespecifieerd. Er is enkel generieke vergunning.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38602

#4 , 30 aug 2016 22:12

Hebt u de vergunning gezien en gelezen ?
Nergens wordt er ergens verwezen naar voorwaarden of artikels?

Lijkt me raar, kleine gemeente? en weinig ervaring....?

giserke
Berichten: 2434

#5 , 31 aug 2016 00:25

De meeste gemeenten voorzien een evenementenfiche waarin je uw activiteiten moet omschrijven.
Daarin is ook de duur van de vergunning opgenomen. Je krijgt vervolgens een vergunning volgens het door U omschreven evenement en de duur er van.
Als uw evenement als omschrijving 'fuif' heeft dan gaat uw vergunning over een fuif. Een fuif zonder muziek bestaat niet, dus tijdens een fuif mag je muziek draaien Een optreden, dan is het een optreden en mag je de muziek versterken.

Het aantal toegelaten db staat daar los van, die moeten ten allentijde gerespecteerd worden volgens wettelijke normen.

jvl
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#6 , 01 sep 2016 20:03

Het gaat over sportwedstrijden in een sporthal. Onze supporters brengen regelmatig toeters en trommels mee, en tijdens de pauze wordt wel al eens muziek gespeeld. Dat stoort de buren blijkbaar, en zij zeggen dat dit niet kan als dit niet expliciet in de vergunning staat. Maar supporters horen nu eenmaal bij een sportwedstrijd, en dat weet je als naast een sporthal komt wonen. Onze vraag is of ze hun dreigementen kunnen hardmaken, en we beter expliciet in onze vergunning laten zetten dat het wel mag.

Franciscus
Berichten: 38602

#7 , 01 sep 2016 20:30

Maakt niets uit mag zelf in de vergunning staan.
Als er een aangifte is voor (lawaai)overlast kan politie zowel gerechtelijk als bestuurlijk toch optreden .... want het storen van omwonenden is nooit toegelaten.
Het is niet dat er een vergunning tot een manifestatie is dat men de wet mag overtreden.

jvl
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#8 , 02 sep 2016 10:46

Lijkt me sterk. Dan zou er nergens nog een dorpsfeest, festival of sportwedstrijd georganiseerd kunnen worden. Vergunning is toch om GAS-reglement binnen de gestelde voorwaarden te "overrulen"?

Franciscus
Berichten: 38602

#9 , 03 sep 2016 23:44

Gas reglement en politiereglement zijn reglementen die maximaal politiestraffen kunnen opleggen.
Correctioneel vervolgbare feiten wanbedrijven gaan daar boven gezien deze in wetten en K.B. vervat zijn.
Los van een toestemming kan - zal en moet politie optreden wanneer volgens hen algemenere rechtsregels geschonden worden of de openbare orde en rust in het gedrang komt ... ook al is er een 'vergunning'.
Een vergunning kan niet iets dat onwettig is toelaten.

giserke
Berichten: 2434

#10 , 04 sep 2016 22:10

@Franciscus , nu ga je toch wel heel kort door de bocht. Alle reglementeringen waarmee we te maken hebben zoals geluidsoverlast, zijn afgedragen aan de gemeenten. Daar bestaan geen wetten over. Maw het zijn politiereglementen die door afgevaardigden van de gemeenteraad worden gestemd. Bij gevolg kan een vergunning goedgekeurd door het gemeentebestuur wel degelijk het politiereglement tijdelijk opheffen in functie van het evenement.
Er bestaat wel een max geluidsdruk voor versterkte optredens bij decreet.

Franciscus
Berichten: 38602

#11 , 04 sep 2016 23:00

Raar neem een ander voorbeeld. Een voetbalmatch en dat moet niet op hoogste niveau zijn.
Die hebben ook een vergunning om te spelen .... wel ik heb kennis van verschillende voetbalwedstrijden die zijn stilgelegd door politie.
Van het ogenblik dat er maatschappelijk aanwijzingen zijn dat de algemene rechtsregels overtreden worden.
Of een betoging, is niet verboden, maar nochtans zijn er meerdere betogingen ook al zijn ze toegelaten die toch worden 'stopgezet'.

giserke
Berichten: 2434

#12 , 04 sep 2016 23:56

Niet de politie beslist om een voetbalmatch of betoging stil te leggen of te verbieden, wel de politiek verantwoordelijke van de lokale politie, in dit geval is dit de burgemeester van de betrokken stad.
Een organisatie krijgt van het stadsbestuur een vergunning voor een bepaald evenement. Zolang dit evenement binnen het kader van de toelating valt kan de politie eigenhandig niet beslissen om in te grijpen. Als de politie ingrijpt is dit omdat het een risicomatch is en ze ook toelating van de burgemeester hebben om in te grijpen.
Politie kan natuurlijk wel altijd ingrijpen wanneer het evenement niet beantwoord aan de vergunning.

Franciscus
Berichten: 38602

#13 , 05 sep 2016 00:52

U denkt toch niet dat de politie eerst met de burgemeester gaat bellen ... een commissaris van politie heeft die bestuurlijke bevoegdheid om op te treden.
Net zoals een commissaris een bevel geeft om een woning te ontruimen wegens onbewoonbaar.
Maar uiteraard als er een vergunning is en de houder doet niets verkeerd... Als in de vergunning zoals er wordt gesteld verwezen word naar een reglement fuiven dan zal daar vermoedelijk ook een artikel instaan geen overlast berokken ...indien wel kan politie ingrijpen.
Indien er niets voorzien is dus gewoon u mag een fuif houden dan gelden de gewone rechtsregels ... en kan de politie dus ook ingrijpen.

jvl
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#14 , 06 sep 2016 14:02

In vergunning staat niks gespecifieerd waaraan we ons zouden moeten houden. Onze matchen staan op de lijst van "vergunde manifestaties", zonder verder opgelegde voorwaarden, die we dus ook niet niet kunnen naleven, dus het lawaai mag niet als hinderlijk ervaren worden. De buren hebben dus geen recht van klagen.

Franciscus
Berichten: 38602

#15 , 06 sep 2016 14:15

U mag dus een manifestatie houden ...in onze stad zijn dat dikwijls meerdere per dag zeker in week-end.
Dat wil nog niet zeggen dat u de wetgeving mag overtreden.
Ik heb hierboven al genoeg verschillende voorbeelden gegeven .... Ook met uw manifestatie dient u zich daar aan te houden.
Als laatste voorbeeld meerdere jaren na elkaar speelde er in de zomer een doedelzakspeler in een park in onze stad. De man in kwestie had zelfs geen vergunning. Maar er kwamen geen klachten van omwonenden of van andere parkgebruikers dus werd er ook niet opgetreden. Was wel voor de G.A.S. regelgeving maar die doet geen afbreuk aan de bevoegdheden van politie om op te treden tgo overlast.
Op een hele grote foor die vergund was en ook de verschillende standhouders vergund werden toch elk jaar verschillende 'kramen' in overtreding genomen wegens inbreuken vastgesteld door de aanwezige politieambtenaren - sommige moesten zelfs per onmiddellijk sluiten van bestuurlijk politieofficier wegens niet naleven wetgeving.

Terug naar “Misdrijven tegen personen of goederen”