nalatenschap - huwelijkscontract - latere gift

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

nalatenschap - huwelijkscontract - latere gift

#1 , 30 okt 2016 13:48

Vader is overleden. Moeder en twee kinderen zijn erfgenamen. Ouders waren gehuwd met huwelijkscontract met scheiding van goederen. Enkele jaren later wordt er een gift onder levenden geakteerd voor een notaris waarin vader verklaart aan de overlevende te geven
"de volle eigendom van al zijn goederen, zo roerende als onroerende, zonder uitzondering noch voorbehouding die zijne nalatenschap zullen uitmaken. Ingeval van bestaan ten dage des overlijden van den gever van één of meer kinderen uit zijn huwelijk gesproten of wettige afstammelingen dezer, zal deze gift verminderd worden tot op het grootst beschikbare gedeelte tussen echtgenoten door de wet voorzien. Ingeval bij gebrek aan kinderen ... En in ieder geval zal de begiftigde haar leven lang genieten van het gedeelte haar in vruchtgebruik geschonken, vanaf het overlijden van de gever, met ontslag van borgstelling of aanleg te moeten doen der roerende waarden, maar op last van getrouwen inventaris te doen opmaken der goederen door de gever na te laten. "
Wil graag zelf de aangifte van nalatenschap invullen. Ik veronderstel dat dit in de aangifte van nalatenschap bij de burgerlijke staat van de overleden dient ingevuld. Maar waar en hoe dient dit geformuleerd te worden. Eerst het huwelijkscontract en dan de gift of is dit apart en welk deel van de tekst dient dan opgenomen te worden? Heeft dit ook nog impact op een andere rubriek van de aangifte?
Kan er iemand licht laten schijnen in de duisternis ? Alvast bij voorbaat bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#2 , 30 okt 2016 21:09

Eerst de devolutie:
- moeder erft 1/3 volle eigendom en 2/3 vruchtgebruik
- kind 1 erft 1/3 blote eigendom
- kind 2 erft 1/3 blote eigendom

Waar vul je de gegevens van het huwelijkscontract in?
P 2-3: bij "huwelijkscontract" => gegevens contract invullen en het stelsel beschrijven

Waar vul je gegevens van de gifte tussen echtgenoten (dat ding dat je citeerde)?
P 6: bij "gift tussen echtgenoten, opgemaakt door notaris:"

Zoals je ziet, moet deze gifte geregistreerd worden. Je zal de notaris die de gifte opgemaakt heeft (of zijn opvolger, als die notaris met pensioen is) moeten contacteren en vragen dat hij die akte laat registreren. Dit zal je een bedrag kosten.

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

#3 , 31 okt 2016 15:48

Bedankt Poene voor je reactie.
Ondertussen heb ik wel gevonden dat de wet van 14 mei 1981 het erfrecht van de langstlevende echtgenoot grondig wijzigt. De langstlevende echtgenoot wordt een volwaardige erfgenaam. Zijn aandeel varieert naargelang de andere erfgenamen waarmee hij moet delen. Hij krijgt een reserve toebedeeld zoals de kinderen, wat betekent dat zijn voorbehouden deel hem in principe (tenzij bij onterving) niet meer kan worden ontnomen.
M.a.w. heeft de gift (voorheen geciteerd) die dateert van 1970 nog zin ? En kan op die manier de registratiekost niet ontlopen worden ?

Reclame

Poene
Berichten: 484
Juridisch actief: Nee

#4 , 31 okt 2016 18:14

De langstlevende echtgenoot krijt inderdaad een groter aandeel sinds de wet van 1981. Vroeger kreeg die maximaal 1/4 volle eigendom en 1/4 vruchtgebruik. Nu is dit een stuk meer.

Het voorbehouden erfdeel kan, ook bij onterving, niet worden ontnomen. Dat is juist de essentie van de reserve: dat het bestand is tegen een onterving.

De gift van 1970 heeft zeker en vast nog zin. Zonder deze gift erft de vrouw 1/1 vruchtgebruik. Door de gift erft ze 1/3 volle eigendom en 2/3 vruchtgebruik. De gift geeft haar 1/3 blote eigendom extra.

De gifte moet zeker geregistreerd worden. De wettelijke devolutie wordt immers gewijzigd. De registratiekost kan je niet ontlopen.
De gifte verzwijgen heeft geen zin. De Vlaamse Belastingdienst zal het bestaan ervan te weten komen via het registratiekantoor.

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

#5 , 01 nov 2016 19:06

Poene@ Bedankt voor je uitgebreide uitleg.

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

#6 , 02 nov 2016 10:58

Toch wel niet allemaal verwarrend deze gifte na dat huwelijkscontract. Nog enkele vraagjes:
1. De gifte moet dus geregistreerd worden; nakijken of dit misschien gebeurd is kan je dat zelf of moet dat via de opvolger van de oorspronkelijke notaris of hoe kan je dit te weten komen ?
2. Enig idee van de kostprijs van die registratie ? Vermoedelijk afhankelijk van het gemeenschappelijk actief ?
3. Op de aangifte van nalatenschap vul ik op p3 het aandeel van de erfenis van de echtgenote in; als ik het goed begrijp moet daar dus vermeld worden 1/1 VE en 2/3 VG ?
4. Wordt dit dan bij de 2 respectievelijke kinderen 1/3 BE ?
5. Klopt het dat op p14 (beschrijving en raming onroerende goederen) waar ik het huis (dat door hen beiden werd aangekocht) declareer bij het aandeel in het onroerend goed 1/2 VE dient vermeld te worden ?

wolf2
Berichten: 2071

#7 , 02 nov 2016 18:50

5. Waarom zou je op p. 14 iets invullen? Uw ouders waren getrouwd met een zuivere scheiding van goederen. Er bestaat dus geen gemeenschappelijk vermogen. Je moet alles invullen bij het eigen vermogen.
Wat je moet invullen voor het huis, kan niemand weten als je niet eerst zegt van wie het huis was.
Als het onverdeeld was tussen beiden, moet je invullen
raming volle eigendom = 300 (fictief cijfer)
aandeel in het onroerend goed = 1/2 VE
raming van het aandeel = 150.

4. Ja

3. Als je bedoelt 1/3 VE + 2/3 VG, ja. Maar dan heb je je mistypt in vraag 3.

2. de registratie zal 50 euro kosten, maar wat je aan de notaris moet weet ik niet. Ik heb ooit eens horen zeggen dat er geregistreerd mag worden op een kopie; dus zonder tussenkomst van een notaris. Maar dat zal iemand anders moeten bevestigen.

1. Als het geregistreerd is, staat er een stempel op van het registratiekantoor (naam kantoor, datum, naam ontvanger, handtekening).

0. Vergeet de levensverzekeringen niet. Heeft uw vader iets geërfd of verkocht in de laatste 3 jaar voor overlijden? Heeft hij iets geërfd in het laatste jaar voor overlijden? Verwacht je nog afrekeningen van de Personenbelasting? Staat het huis en tuin op één kadastraal perceel of op meerdere percelen?

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

#8 , 03 nov 2016 17:28

Bedankt wolf2 voor je reactie. Het huis werd door hen samen gekocht.
Wat punt 5 betreft. Ze zijn inderdaad gehuwd met een huwelijkscontract met scheiding van goederen in de jaren 50. Maar anno 1964 werd er een gift geakteerd bij een notaris (zie pt 1). Dat maakt het zo ingewikkeld. Wordt hierdoor de clausule "scheiding van goederen" uit het huwelijkscontract teniet gedaan?
Bovendien hebben zij sinds ze getrouwd zijn alles gemeenschappelijk geregeld. Hoe kan er dan uitgemaakt worden wat er aan de overledene toebehoort ? Gewoon alles in twee delen, toch ?

wolf2
Berichten: 2071

#9 , 03 nov 2016 18:50

Er is huwelijksvermogenrecht en erfrecht.

Eerst moet je je vragen stellen over het huwelijksvermogen. Dat is voor U eenvoudig, want er is geen gemeenschappelijk vermogen. Als ze samen iets bezitten, dan is dat onverdeeld bezit (geen gemeenschappelijk bezit).
Sla dus de bladzijden over het gemeenschappelijk vermogen maar helemaal over.
Alleen vooraan schrijf je bij het huwelijksvermogenstelsel: "zuivere scheiding van goederen"

Dan komt het erfrecht.
Als er geen specifieke eigendomsverhoudingen bestaan voor een onverdeelde zaak, is elk eigenaar van de helft.
Een onverdeelde rekening geef je dus aan voor de helft.
Idem voor het huis.
En voor het passief, als je de forfaits niet zou gebruiken.
De Gifte heeft betrekking op de nalatenschap. Die doet dus niets aan het huwelijksvermogenstelsel.
Ook vooraan schrijf je bij de erfdelen van elk:
1/3 VE + 2/3 VG voor de langstlevende
1/3 BE bij elk kind
Pas daarna moet je de gifte vermelden bij de testamenten en dergelijke.

Vergeet de vermindering voor de gezinswoning niet aan te vragen.

Vergeet ook niet te onderzoeken wat ik in mijn vraag "0" heb geschreven.

En hou uw kalender in de gaten.

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

#10 , 04 nov 2016 09:42

Bedankt wolf2 voor je uitgebreide toelichting. Maakt de aanvraag voor vermindering voor de gezinswonig deel uit van de aangifte van nalatenschap of is dit een aparte aanvraag ?

wolf2
Berichten: 2071

#11 , 04 nov 2016 18:37

Zit in de aangifte zelf; de tweede in de lijst van verminderingen en vrijstellingen.
Aanvinken en een paar lijntjes invullen.
Ik had in de vorige post beter aanvinken geschreven ipv aanvragen.

Sokke92
Topic Starter
Berichten: 22

#12 , 06 nov 2016 12:26

Bedankt wolf2.

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”