Verkoop onroerend goed door notaris-vereffenaar in gerechtelijke vereffening-verdeling

RonnyJD
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

Verkoop onroerend goed door notaris-vereffenaar in gerechtelijke vereffening-verdeling

#1 , 05 okt 2023 17:26

Enkele vraagjes rond de verplichtingen bij en de voortgang van de verkoop van een onroerend goed door een notaris-vereffenaar in een gerechtelijke procedure:

KB van 14 november 2006 - Koninklijk besluit tot goedkeuring van regels inzake de bemiddeling door de notarissen betreffende de minnelijke of gerechtelijke verkoop van onroerende goederen / Regels inzake de bemiddeling door de notarissen betreffende de minnelijke of gerechtelijke verkoop van onroerende goederen
(hier gaan de vragen over een gerechtelijke verkoop)

- Art. 2.§ 1. De notaris moet zich door de eigenaar van het te verkopen goed of door diens vertegenwoordiger schriftelijk laten mandateren.
Wanneer de rechtbank een notaris aanstelt in een procedure uitonverdeeldheidtreding, met als opdracht de ontbonden huwgemeenschap en de nalatenschap te vereffenen en te verdelen, waartoe ook een onroerend goed behoort, moeten de partijen (erfgenamen) de notaris nog mandateren?
Of is de door de rechtbank toegewezen opdracht al een mandaat op zich?

- Art. 3.De notaris kan maar belast worden met een bemiddelingsopdracht voor een maximum duur van 6 maanden, zonder stilzwijgende verlenging. Na deze termijn zal, in voorkomend geval, de opdracht opnieuw schriftelijk bevestigd moeten worden. De opdracht kan op elk ogenblik door de notaris of door de eigenaar beëindigd worden bij een ter post aangetekend schrijven, en met inachtneming van een opzegtermijn van vijftien dagen.
Ik vermoed dat zeker dat laatste niet van toepassing is in een gerechtelijke procedure uitonverdeeldheidtreding (hoewel volgens dit KB deze regels ook gelden voor gerechtelijke verkoop), maar wat met het voorgaande?
Heeft een notaris binnen diezelfde opdracht dan max. 6 maanden om de woning te koop aan te bieden / te verkopen?
En wat na die 6 maanden?

Nog dit:
In verband met zo'n procedure uitonverdeeldheidtreding, schrijft een vonnis van een rechtbank:
"Verklaart de vordering ontvankelijk en gegrond als volgt: Beveelt de vereffening en verdeling van alle goederen die deel uitmaken van de huwgemeenschap die heeft bestaan … en van de nalatenschap van de overledene, die o.m. volgende onroerend goed omvat (beschrijving woning). Stelt notaris aan als notaris-vereffenaar om tot voormelde verrichtingen over te gaan volgens de rechten van ieder der partijen."
Art. 1214 § 1 GW schrijft dan: …
In elke stand van de rechtspleging maakt de notaris-vereffenaar, op verzoek van de partijen, een proces-verbaal op van het tussen hen bereikte globale of gedeeltelijke akkoord over de vereffening of de verdeling. Het aldus vastgestelde akkoord dat door de partijen is ondertekend bindt hen definitief en machtigt de notaris-vereffenaar, wanneer het betrekking heeft op de verkoop, openbaar of uit de hand, van alle of een deel van de goederen, ertoe over te gaan tot deze verkoop, indien hij daartoe door ten minste een partij wordt verzocht.
[2 In geval van openbare verkoop, heeft deze plaats op de wijze die gebruikelijk is inzake gewone openbare verkoping van onroerende goederen en overeenkomstig artikel 1193, tweede tot achtste lid, alsmede, in voorkomend geval, overeenkomstig de artikelen 1186 tot 1192.]2


Wat als er wel een PV werd opgemaakt, waarin de woningverkoop vermeld staat, ook voorzien van een overeengekomen verkoopperiode (maand en jaar, geen dag), maar het PV werd niet voorgelegd ter ondertekening (wel overhandigd aan alle partijen). Heeft het overeengekomen akkoord in het PV wel of geen bindend karakter?
Indien het wel 'n bindend karakter heeft, moet een partij dan nadien bij de notaris nog eens expliciet verzoeken om die verkoop?
Wanneer geen partij dat doet, wat dan met de verkoop?

Reclame