Als naakte eigenaar zelf in huis wonen

dochter1975
Topic Starter
Berichten: 3

Als naakte eigenaar zelf in huis wonen

#1 , 23 nov 2015 13:26

Ik weet niet of ik hier op het juiste adres zit maar ik ga toch proberen.
Mijn grootouders zijn beide overladen en ik ben naakte eigenaar van het woning (mijn vader is inmiddels ook overladen) en mijn moeder hefft het vruchtgebruik van de woning.
Het was mijn grootouders en mijn ouders hun wens dat ik, hun enige kleindochter en dochter, in hun huis zou gaan wonen wat we natuurlijk ook gaan doen. Er zijn echter vele renovatiewerken aan wat ook geen probleem is.
Mijn vraag is nu hoe we dit allemaal volgens de regels van de wet kunnen regelen. of maakt dit allemaal geen verschil uit?
Ik ga dus met mijn gezin in het huis wonen, wij gaan dan ook een hypotecaire lening aan voor een totaal renovatie en mijn moeder blijft vruchtgebruiker, wat voor ons en haar geen probleem is.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 23 nov 2015 13:31

Ik zie geen probleem. grote renovatiewerken zijn sowieso voor de naakte eigenaar.
Ik begrijp dat u geen huur zal moeten betalen. Dus win-win voor u.
Uw moeder zal wel als vruchtgebruiker de onroerende voorheffing aangerekend krijgen en moet ook het KI in
haar belastingsaangifte vermelden. Maar uit de toon van uw vraag leid ik af dat daar geen probleem zal worden over gemaakt door uw moeder.
Eventueel kunt u haar die belastingen vergoeden als ze dat zou wensen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 23 nov 2015 16:18

Een naakte of blote eigenaar kan geen belastingaftrek krijgen in functie van de woonbonus. Dus van die kant is deze oplossing af te raden. Ik zou moeder een vergoeding betalen voor het vruchtgebruik zodat de dochter volle eigenaar wordt van de woning.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 25 nov 2015 10:57

“Art.595.De vruchtgebruiker kan persoonlijk de vruchten genieten, hij kan verpachten, of zelfs zijn recht verkopen of afstaan om niet...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘Er zijn echter vele renovatiewerken aan’

Vooraleer u die werken uitvoert lijkt het voorzichtigst u te beschermen tegen het beëindigen van uw bewoning door de vruchtgebruiker.
“Art.628.Het recht van gebruik en het recht van bewoning worden geregeld door de titel waarbij zij werden gevestigd en zijn, overeenkomstig de bepalingen daarvan, meer of minder uitgebreid.”(B.W.). Jullie kunnen in een authentieke akte dit recht van bewoning regelen,inbegrepen beveiliging van uw investeringen,eventuele vergoeding van de vruchtgebruiker,e.d..
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

wolf2
Berichten: 2071

#5 , 25 nov 2015 15:20

Dat is geen verstandige zet. Als blote eigenaar bent U slechts een soort huurder; en dan nog.
Stel dat morgen uw moeder een beroerte krijgt en ze wordt onbekwaam; dan kan het goed zijn dat haar voorlopig bewindvoerder niet akkoord gaat met uw situatie (zeker niet als er geld nodig is voor haar rusthuis).
Ik volg Wanton: maak liever een einde aan het vruchtgebruik.

dochter1975
Topic Starter
Berichten: 3

#6 , 25 nov 2015 17:07

Mijn moeder zou kunnen afzien van haar vruchtgebruik maar hiervoor moet ik dan weer een percentage betalen op de waarde van het huis blijkbaar.
Wat Wanton zegt, daar heb ik ook al aangedacht....de aftrek? Blijkbaar zou ik dit ook dan verliezen?
Wolf2: Als mijn moeder een beroerte of onbekwaam zou worden zal ik zelf haar voorlopig bewindvoerder zijn, net zoals bij mijn schoonmoeder.

wolf2
Berichten: 2071

#7 , 25 nov 2015 19:14

1) Als uw moeder U schriftelijk meedeelt dat ze vrijwillig en onherroepelijk afziet van haar vruchtgebruik (bijvoorbeeld omdat haar gezondheidstoestand en/of haar ouderdom dat niet meer toelaten - dat moet vermeld worden en liefst nog wat nader omschreven om het idee van een schenking uit de wereld te helpen); en U laat die brief registreren (50 euro), dan is het vruchtgebruik weg.
2) Dan heeft U te maken met een welwillende vrederechter. De meeste vrederechters verkiezen de aanstelling van een advocaat.
3) Welke bank gaat een hypothecaire lening toestaan voor renovatie van een gebouw waarvan U niet de volle eigenaar bent? Die hypotheek zal gesteund zijn op drijfzand, want in de praktijk is blote eigendom onverkoopbaar.
4) Wie is "wij"? Uw levensgezel? Gaat hij meebetalen aan renovaties zonder eigenaar te zijn? Bent U getrouwd? Is er een huwelijkscontract?
5) Maar in elk geval stelt U de vragen op voorhand; dat verdient lof.

dochter1975
Topic Starter
Berichten: 3

#8 , 26 nov 2015 11:25

Wat betreft het afzien van het vruchtgebruik zou het volgens de notaris veranderd zijn. Ze zei in het begin dat dit idd 50€ zou kosten maar dat het nu veranderd is naar een percentage op de waarde van het huis. In ons geval zou dit ons dan +/- 3300€ kosten.
Enkele weken geleden ben ik naar de bank geweest voor informatie voor de hypothecaire lenning. Op zich geen probleem met moeder als vruchtgebruiker maar mijn moeder kan ons wel uit het huis zetten. Ze zal dit wel niet doen maar het kan. Ik ben ook nog eigenaar van 2 andere huizen die ik verhuur en kan die eventueel wel als borg geven.
Blote eigendom kan wel verkocht worden maar dan moet zowel de blote eigenaar als de vruchtgebruiker akkoord gaan.
"Wij" zijn gehuwd met 2 kinderen zonder huwelijkscontract wat overeenstemt met het wettelijk stelsel. Het huis blijft van mij en dit om familiale redenen en zal nadien overgaan naar de kinderen. Mijn man stemt daarin toe maar zal natuurlijk mee moeten betalen voor de lening.

wolf2
Berichten: 2071

#9 , 27 nov 2015 12:43

Wat het verzaken aan het vruchtgebruik betreft, heb ik nog eens rondgeneusd. De enige wijziging die ik vind daarover is een recente anti-misbruikbepaling als volgt: als men eerst verzaakt aan het vruchtgebruik op de 1/2 van een huis (klassieke erfenis man-vrouw-kinderen) en nadien dan een schenking doet van de andere helft, dan mag de fiscus die verzaking (ook) als een schenking aanzien. Mocht er iemand andere wijzigingen kennen, vernam ik ze (heel) graag.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#10 , 27 nov 2015 12:46

De afwijkende "interpretaties" van de Vlaamse Belastingsdienst worden meer en meer schering en inslag.
Rechtszekerheid is blijkbaar geen echte prioriteit meer.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#11 , 27 nov 2015 14:44

Ik heb altijd begrepen dat elke wijziging aan de eigendomsverhouding van een onroerend goed gebeurde via een akte die ingediend moest worden bij het Kantoor van Registratie. Met betaling van de nodige rechten. Dit geldt mi. ook voor afstand van vruchtgebruik , zelfs bij gratis afstand. Ik wil nog wel meegaan dat dit niet via een notariële akte geschiedt en dat zelfs een onderhands brief voldoende is. Maar dus steeds bij Registratie.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#12 , 27 nov 2015 19:32

Inderdaad, in België is dat zo geregeld. De Registratie moet ALLE akten zien passeren over zakelijke rechten op onroerende goederen. Als er bijvoorbeeld iets onteigend wordt, is dat via een administratieve akte (die burgemeester moet dat laten registreren). Ook een vonnis kan de eigendomsverhoudingen wijzigen (de griffier staat in voor de registratie). Men kan ook zijn "compromis" laten registreren; dat is dan een onderhandse akte (de koper doet het dus zelf). Het grootste deel van akten over onroerende goederen laat men opstellen door een notaris, maar voor de Registratie hoeft dat niet. Hét voorbeeld van akten over onroerende goederen op basis waarvan de kadastrale legger wordt aangepast, zijn de aangiftes van nalatenschap. Eenzijdige, onderhandse verklaringen getekend door de erfopvolgers (en NIET door een notaris).
Enkel op deze manier kan de kadastrale legger worden bijgewerkt (die de basis is voor de onroerende voorheffing).

Afhankelijk van het soort handeling zijn dan registratierechten verschuldigd, meestal procentueel, soms een vast recht (50 euro), soms niets.

Katjabor
Berichten: 4

#13 , 26 dec 2015 10:32

Ik bevind me in ongeveer dezelfde situatie. Ik woon in een lange hoeve, waarvan slechts het achterste gedeelte gerenoveerd is. Mijn dochter zou graag met haar gezin in het voorste gedeelte komen wonen en dit renoveren. Door de ligging van het huis, het ligt met de smalste kant aan de weg, krijgen we geen vergunning om het huis in 2 te splitsen. De enige optie is dat ik het volledige huis schenk aan mijn enige dochter en er zelf ook in blijf wonen als vruchtgebruiker. Ik ben slechts 52 jaar en weet niet of dit een verstandige optie is voor alle partijen. Ik heb hier al een een aantal nadelen en voordelen ontdekt, maar graag zou ik me willen informeren bij iemand die echt gespecialiseerd is in deze materie, zodat we achteraf niet voor verassingen komen te staan.

wanton
Berichten: 9894
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#14 , 26 dec 2015 19:52

Is een 'kangoeroewoning' niet een mogelijke oplossing?

De blote eigendom aan je dochter schenken, is namelijk ook geen goed idee!
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Katjabor
Berichten: 4

#15 , 11 jan 2016 19:10

neen, daarvoor ben ik te jong, kan maar vanaf 65

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”