uitvoering arrest

Jules
Topic Starter
Berichten: 39

uitvoering arrest

#1 , 12 nov 2014 21:46

In aan arrest van het Hof van Beroep worden in "Het beschikkend gedeelte" 2 partijen veroordeeld tot het betalen "in solidum" van een schadevergoeding aan een derde partij.
Voorafgaandelijk in haar motivatie van dit arrest, heeft het Hof reeds expliciet het aandeel van iedere partij in de betaling van de schadevergoeding bepaald. Maar over deze regeling wordt er naderhand in "het beschikkend gedeelte"
met geen woord meer gesproken.
Vraag is dus of bij de uitvoering van dit arrest met deze schikking ( de verdeling van de schadevergoeding zoals voorzien in 'de motivatie') al of niet moet worden rekening gehouden of dat alleen het 'beschikkend gedeelte' verplicht moet worden nageleefd .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
ddanck
Berichten: 1517
Locatie: Antwerpen
Contacteer: Website

#2 , 13 nov 2014 09:34

In principe is het beschikkende gedeelte bindend. Gaat het evenwel om een overduidelijke vergissing van de rechter, dan zijn er twee mogelijkheden.

Of je komt met de tegenpartij overeen dat er sprake is van een duidelijke vergissing van de rechter en besluit onderling de ware bedoeling van het arrest na te leven.
Of je vraagt dezelfde rechter om een verbeterend vonnis.

Handelt het vonnis over buitencontractuele aansprakelijkheid (strafrecht, verkeersrecht, ...)
Gratis je verkeersboete berekenen - www.overtreding.be
Verzoekschrift eerherstel - www.eerherstel.be
Hoeveel loonbeslag kan er bij jou gelegd worden? www.beslagcalculator.be

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 13 nov 2014 11:48

Waarom wordt in het arrest in het motiverend gedeelte ingegaan op het aandeel van iedere partij in de te betalen schadevergoeding? Is dit omdat er geen in solidum aansprakelijkheid is, en het de bedoeling is iedere aansprakelijke slechts te veroordelen tot zijn deel van de schadevergoeding? Of is er wel sprake van een in solidum aansprakelijkheid en werd er door de ene aansprakelijke een tussenvordering in vrijwaring ingesteld tegen de andere aansprakelijke?

Reclame

Terug naar “Procedure, Spelers & Instellingen”