Beste,
graag had ik wat informatie gewonnen omtrent het overnemen van een slapende vennootschap.
Het bedrijf is in 2010 opgericht door 2 mensen die voordien een bedrijf hadden voor 6 jaar(2003-2009) en failliet is verklaard door de rechtbank.
Ze hadden toen terug een nieuwe bedrijf opgericht, de slapende onder de zelfde naam, zelfde adres, echter andere BTW en handelsnummer.
Nu dit jaar is er een familielid getrouwd met iemand die buiten de EU afkomstig is. Deze persoon A wilt nu deze slapende BVBA "overnemen" samen met 2 andere vennoten B en C. A bezit wel 80% van de aandelen terwijl B en C elk 10% bezit. Echter heeft A geen enkele bewijs van bedrijfsbeheer of beroepskennis. Maar 1 van de andere vennoten heeft deze wel en zal de statuut zaakvoerder krijgen. Maar in echt zal A de bedrijf dan besturen.
Nu voor een BVBA op te richten of over te nemen moet je een kapitaal hebben van 18.550euro hebben. Bij mijn weten heeft A dit helemaal niet of toch niet 1/3 daarvan. Kan dit allemaal eigenlijk wel? Voor mij stinkt er ergens wel iets in heel deze "constructie".
Het bedrijf heeft sinds oprichting geen enkele jaarrekening ingediend, wel 4 staatsblad publicaties van intreden en uittreden van vennoten, in een bedrijf waar geen handel wordt gedreven.
Wanneer ik een opzoeking doet bij de Belgische staatsblad zie ik dat er een publicatie is in de aard van:
Mevrouw D treed uit als de enige aandeelhouder en zaakvoerder, tevens treden A, B, C in als nieuwe vennoot en B wordt zaakvoerder.
De verdeling volgt het volgde: A: 80 B: 10 C: 10
Een bijkomende vraag is de aansprakelijkheid. Wanneer men een nieuwe vennootschap opricht blijft de oprichters 3 jaar aansprakelijk tot hun privé vermogen. Geldt deze ook voor een overnamen? Het bedrijf is bij wijze van spreken gewoon een lege omhulsel....
Het koppel heeft geen huwelijkscontract opgesteld (wat niet slim is).
Ik vrees er voor dat persoon A een grote fout zal begaan waardoor de familielid in problemen komt door de daden van deze persoon... die met een tijdelijke verblijfsvergunning verblijft (geldig tot 5 jaar, wel jaarlijks te vernieuwen).