Verzekeringscontract(en).

Leo peeters
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

Verzekeringscontract(en).

#1 , 22 aug 2023 16:21

Destijds werd een blokpolis afgesloten voor een garagecomplex ( met eigen basisakte ) genaamd deel één. Later werd er een tweede deel aangebouwd (eveneens met eigen basisakte) genaamd deel twee. Samen vormen ze één geheel. Maar volgens de basisaktes twee verschillende gebouwen, met slechts één blokpolis voor de twee gedeeltes. Mijn vraag kan/mag dit of moeten er ook twee blokpolissen opgemaakt worden?

basejumper
Berichten: 4654
Locatie: Diest

#2 , 22 aug 2023 21:07

Beste

Het is 1 geheel en 1 gebouw. 1 blok polis en maar best ook. Bij schade anders discussie welke polis moet betalen en waar de oorzaak ligt.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Leo peeters
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

#3 , 24 aug 2023 13:28

Beste basejumper, bedankt voor je reactie. Hoewel het garagecomplex één geheel vormt is het tweede gedeelte wel in een latere fase gebouwd. Hiervoor werd toen een aparte basisakte door notaris opgemaakt. De reeds bestaande brandverzekeringspolis van het eerste gedeelte werd waarschijnlijk nadien verhoogd door het uitbreiden van het aantal garages. dus volgens het aantal basisakten zijn het twee aparte delen. Er ontstond onenigheid van betaling door een ME van het eerste gedeelte toen er kosten waren aan deel twee omdat volgens hem het twee aparte gebouwen waren. (twee basisaktes) Maar wat nu met de verzekering?

Reclame

lebragard
Berichten: 231
Juridisch actief: Nee

#4 , 26 aug 2023 09:23

Zoals # 2 , Indien het gebouwencomplex één VME vormt....dan kan elk gebouw samen verzekerd worden in één blokpolis.
Afzonderlijke basisakten .... wel nakijken het is 1 VME.

Leo peeters
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

#5 , 26 aug 2023 23:16

Beste, bedankt voor je reactie. Naar mijn mening zijn het twee VME's daar er voor de twee delen jaarlijks een afzonderlijke AV wordt gehouden. Zoals je ziet is de situatie niet zo eenvoudig. Er werd voorgesteld een nieuwe basisakte op te maken voor de twee delen en deze tot één te herleiden maar dan moest er volgens de notaris volledige unanimiteit zijn en dit was niet haalbaar. Graag nog een antwoordje . Ik begrijp zowel uw antwoord als dit van basejumper volledig, maar zit toch nog met enkele onduidelijkheden betreffende mijn vraagstelling. Groetjes Leo.

lebragard
Berichten: 231
Juridisch actief: Nee

#6 , 27 aug 2023 14:18

Uw mening van "zijn het twee VME's daar er voor de twee delen jaarlijks een afzonderlijke AV wordt gehouden." kan u bevestigd zien als u de basisakte naleest en INDIEN beiden een aparte VME vormen , beiden met rechtspersoonlijkheid....blijft dat de overkoepelende vereniging bevoegd is en blijft voor de algemeen gemeenschappelijke delen........de hoofdvereniging kan bevoegd zijn om te zorgen dat er een "blokpolis" is voor beide VME's.De statuten van het gebouw geeft uitsluitsel.
Ook zal er jaarlijks een AV moeten plaatsvinden dit door de hoofdvereniging samen met de twee deelverenigingen.

wet mede eigendom art.3.84
...........

Indien het gebouw of de groep van gebouwen bestaat uit twintig kavels of meer, is het mogelijk dat de basisakte bepaalt dat er één of meer deelverenigingen worden opgericht voor de kavels van één of meer gebouwen van de groep van gebouwen en, indien in een gebouw een fysieke scheiding in duidelijk te onderscheiden onderdelen aanwezig is, voor de kavels van één of meer van die onderdelen. Deze deelverenigingen zijn enkel bevoegd voor de in de basisakte aangeduide particulier gemeenschappelijke delen met dien verstande dat de hoofdvereniging exclusief bevoegd blijft voor de algemeen gemeenschappelijke delen en de zaken die tot het gemeenschappelijk beheer van de mede-eigendom behoren. De artikelen 3.84 en volgende zijn van toepassing op deze deelverenigingen.

tekst CIB
Bij oprichting van de deelverenigingen moet in de basisakte worden vastgesteld over welke gemene
delen de deelvereniging bevoegd zal zijn, want de overige (algemene) gemene delen blijven
ressorteren onder de bevoegdheid van de hoofdvereniging. De deelverenigingen kunnen maar over
rechtspersoonlijkheid beschikken vanaf het ogenblik dat de hoofdvereniging waarvan zij afhangen, zelf over rechtspersoonlijkheid beschikt.
De belangrijkste gevolgen van de creatie van deelverenigingen met rechtspersoonlijkheid zijn dat voor
iedere vereniging statuten moeten worden opgesteld die worden overgeschreven op het
hypotheekkantoor en dat iedere deelvereniging de organen heeft die een hoofdvereniging moet
hebben, namelijk in ieder geval de algemene vergadering, de syndicus en de commissaris van de
rekeningen, en − naargelang de individuele situatie − een raad van mede-eigendom.
De deelvereniging is natuurlijk enkel bevoegd voor de in de basisakte aangeduide gemene delen. Ook hier kunnen de statuten uiteraard worden gewijzigd.

Leo peeters
Topic Starter
Berichten: 22
Juridisch actief: Nee

#7 , 28 aug 2023 14:34

Beste bedankt voor je antwoorden en bijvoegsels. Ik zal de basisaktes nog eens goed nalezen .Groetjes Leo.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”