Pagina 1 van 1

Gemeenschappelijke kosten in een appartementsblok

Geplaatst: 09 apr 2006 15:57
door janvierle
Hallo,

Wij hebben bijna een jaar geleden een appartementje aangekocht dat deel uitmaakt van een blok waarin er in totaal 6 appartementen zijn. 4 van de 6 appartementen worden bewoond door de eigenaars. De andere twee appartementen worden verhuurd. De appartementen zijn echter niet allemaal even groot. Twee appartementen zijn +- 100 m?, twee zijn +- 87m? en de laatste twee zijn +- 50m?.
Ik heb nu een vraag ivm de gemeenschappelijke kosten: wij hebben onlangs de gemeenschappelijke hal geschilderd en zijn van plan onze voordeur/brievenbussen/parlofonie helemaal te laten vervangen. Hoe moeten deze kosten verdeeld worden? Bestaat er in de Belgische wetgeving ergens een artikel dat vermeldt dat deze kosten bepaald worden aan de hand van de grootte van de eigendom? Dus moeten de grootste appartementen het meeste betalen? Wat eigenlijk onlogisch is, want iedereen gebruikt de gang en de voordeur in principe even veel. Of wordt dit bedrag gewoon gedeeld door het aantal appartementen?

Ik hoop dat iemand hierop snel een antwoord kan geven.

Op voorhand bedankt!

J.L.

Geplaatst: 09 apr 2006 16:49
door Anke
Volgens vaststelling der kwotiteiten dewelke vervat dienen te zijn in de basisakte van betreffend gebouw.

Geplaatst: 09 apr 2006 18:07
door janvierle
Bedankt voor de snelle reactie!

Wij hebben net ons contract nagekeken en daarin staat wel vermeld hoeveel duizendste wij van de hele blok bezitten, maar er staat niets in over gemeenschappelijke kosten.
Het lijkt ons niet logisch dat wij meer voor de voordeur moeten betalen dan de eigenaar van het appartementje naast ons; zij wonen daar met z'n 5en, wij hier maar met z'n 2en, dus in principe gebruiken wij de deur minder. Maar dat maakt ons niet uit; iedereen gebruikt de deur en de parlofonie even veel, dus vinden wij dat iedereen evenveel moet betalen. Ons contract zegt niets over ons aandeel in de gemeenschappelijke hal. Het zegt enkel iets over de ruimte die wij in de blok hebben.

Of trekken we hier de verkeerde conclusie?

Mvg

J.L.

Geplaatst: 09 apr 2006 18:08
door scorpioen
Volgens vaststelling der kwotiteiten dewelke vervat dienen te zijn in de basisakte van betreffend gebouw.
De wijze van verdeling van de lasten moet inderdaad vastgesteld worden in de basisakte of het reglement van mede-eigendom (art. 577-4, ? 1, Burgerlijk Wetboek).

Dit moet echter niet noodzakelijk zijn in verhouding tot het aandeel in de gemeenschappelijke delen. Zo kan de basisakte bijvoorbeeld bepalen dat de eigenaars van het gelijkvloers niet moeten meebetalen in de kosten van de lift.

Verder geldt ook:
Iedere mede?igenaar kan aan de rechter vragen :
2? de wijze van verdeling van de lasten te wijzigen, indien deze een persoonlijk nadeel veroorzaakt, evenals de berekening ervan te wijzigen, indien deze onjuist is of onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen.

scorpioen

Geplaatst: 09 apr 2006 18:35
door janvierle
Bedankt voor het antwoord!

De wijze van verdeling van de laste, staat die altijd vermeld in een contract? Of staat deze gelijk aan het percentage eigendom dat je bezit in de hele blok? Dus staat de verdeling van de laste dan gelijk aan het X-aantal duizendste dat je bezit?

Mvg

Geplaatst: 09 apr 2006 19:16
door scorpioen
Het moet niet zijn X - duizendste in de gemene delen dus X -duizendste van de gemeenschappelijke lasten. Het kan wel zo zijn. Dit moet in de basisakte of het reglement van mede-eigendom staan. Kijk dit na in uw aankoopakte of wend u tot de notaris die de verkoopakte verleden heeft.

scorpioen

Geplaatst: 09 apr 2006 19:37
door janvierle
Ok?, hartelijk bedankt!

J.L.