Vlaams Fonds

Danny
Topic Starter
Berichten: 4

Vlaams Fonds

#1 , 17 dec 2005 10:27

Ik ben niet zeker waar ik mijn vraag moet onderbrengen, dus doe ik dit maar hier.
Het gaat hem over een geschil tussen het Vlaams Fonds en mijn echtgenote.
Mijn echtgenote is volgens een dossier van het Ministerie van sociale zaken , volksgezondheid en leefmilieu, erkend als getroffen door een vermindering van het verdienvermogen die overeenkomt met een ongeschiktheid van tenminste 66%.
Het gaat hem hier niet over het verdienvermogen, maar over de moeilijkheid zich zelfstandig te verplaatsen, maar dit wordt waarschijnlijk onder dezelfde noemer geplaatst.
Door een multi-disciplinair team werd een bijstandskorf opgesteld, en werd ons door het Vlaams Fonds een som toegekend als tussenkomst voor verbouwingen en plaatsen van verschillende hulpmiddelen (handgrepen, traplift, verbouwing sanitair, werk en bureaustoel, douchestoel).
Het nemen van een bad was voor mijn echtgenote niet meer mogelijk. Zelfs het in en uitstappen in de badkuip, was zonder erge pijnen niet meer mogelijk. Er werd dan ook uitgekeken naar een firma die de badkamer zou ombouwen tot een douchecel. Dit werd gevonden uit een annonce in een tijdsschrift voor gehandicapten. Er werd aan deze firma een offerte gevraagd. Groot was onze verwondering te moeten vaststellen dat voor het uitvoeren van de werken een som van 7.929,35? gevraagd werd, en dat er daarbij nog een gedeelte van de materialen zelf zouden moeten geleverd worden, en eveneens een gedeelte van de werken zelf zouden uitgevoerd moeten worden. Door het Vlaams Fonds werd ons bevestigd dat het zelf uitvoeren van werken mogelijk is. Daarom werd er besloten deze, met de hulp van onze twee zonen en onze schoonzoon, ter hand te nemen.
In de loop van het jaar 2004 werd er dan uitgekeken naar verschillende materialen en hulpmiddelen, en werden ook tentoonstellingen met specifiek materiaal bezocht.
Van verschillende gunstaanbiedingen werd ook gebruik gemaakt, teneinde aan gunstige voorwaarden in het bezit te geraken van de benodigde materialen. In de loop van de maanden oktober en november 2004 werden de werken dan uitgevoerd.
Op datum van 08/12/2004 werd dan een dossier ingediend bij het Vlaams Fonds, met de rechtvaardigende stukken van aankoop van materialen voor een totaal bedrag van 2.885,72?, waarin eveneens begrepen, de plaatsing van de trapleuning voor een bedrag van 553,97?
Groot was onze verwondering te vernemen van de sociaal assistente van het Vlaams Fonds dat verschillende facturen, o.a. voor de vervanging van de trapleuning, de aankoop van de vloer en muurtegels, de aankoop van het lavabomeubel alsook de aankoop van verschillende sanitaire onderdelen voor een totaal bedrag van 1.929,38? niet in aanmerking zouden genomen worden, gezien het feit dat deze meer dan 6 maand voor het indienen van het dossier gedateerd zijn. Deze verwijzing werd ons eveneens bevestigd door een schrijven van 9 mei 2005 van het Vlaams Fonds.
De termijn van 6 maanden is ons volledig ontgaan, en ook wegens financi?le problemen, werden de aankopen over een langere periode gespreid. Wij stellen ons hierbij de vraag of het indienen van de verschillende facturen voor materialen voor de verbouwing, zoals b.v. de vloertegels, en de muurtegels terugbetaald zouden geweest zijn, ook al staan deze nog in de verpakking? Voor wat betreft de trapleuning zijn wij er ons wel van bewust dat deze niets te maken heeft met de verbouwing van de badkamer, buiten de vastgestelde termijn van 6 maanden valt, en zodoende niet meer in aanmerking zou kunnen genomen worden.
Wij hebben bij de Arbeidsrechtbank een aanvraag ingediend om de beslissing te laten herzien.
Wij ontvangen nu een schrijven van een advocatenkantoor die optreden in naam van het Vlaams Fonds, waarin met geleerde woorden zoals concluante, verweerster, waarin te lezen valt dat het verzoekschrift ontvankelijk is. Verder lezen wij alles nog eens wat ons reeds door het Vlaams Fonds medegedeeld werd.
Wat moeten wij hiermee nu doen?
Graag enkele info, waarvoor dank
Danny
Ook opgemerkt dat een analoog uurwerk tweemaal daags het juiste uur aangeeft?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#2 , 17 dec 2005 11:10

Art. 23. ? 1. Aankopen, leveringen of werken komen alleen in aanmerking voor tenlasteneming op voorwaarde dat ze ten vroegste plaatsvinden op de datum van de aanvraag (...). <BVR 2004-05-14/53, art. 8, 005; Inwerkingtreding : 01-07-2004>
(In afwijking van het bepaalde in het eerste lid, komen in het geval van een eerste aanvraag om individuele materi?le bijstand eveneens de aankopen, leveringen en werken, die plaatsvonden tot ??n jaar voorafgaand aan de datum van de aanvraag, in aanmerking voor tenlasteneming.) <BVR 2002-07-19/87, art. 4, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2002>
? 2. De facturen van de in ? 1 bedoelde aankopen, leveringen of werken moeten aan het Fonds bezorgd worden binnen een termijn van 6 maanden, te rekenen vanaf de factuurdatum. Indien op de datum van de factuur de beslissing nog niet is betekend, moet de factuur bezorgd worden binnen 6 maanden, te rekenen vanaf de datum van de beslissing.

(13 JULI 2001. - Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de criteria, voorwaarden en refertebedragen van de tussenkomsten in de individuele materi?le bijstand voor de sociale integratie van personen met een handicap.)

Ik vrees dat uw beroepsprocedure zinloos is!

Danny
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 17 dec 2005 16:06

Lex, bedankt voor je antwoord.
Toch eigenaardig dat ik daar kan lezen dat aankopen en werken tot 1 jaar voor de aanvraag in aanmerking worden genomen.
OK, volgens de letter staat er duidelijk dat het binnen de 6 maanden moet gebeuren, maar het gaat er hem hier toch duidelijk om bouwmateriaal dat aangekocht werd voor een bepaald uit te voeren werk.
Maar ja, "de letter" volgens een menselijke manier hanteren, is niet voor ons bedoeld zeker.
Beroepsprocedure zinloos! Kan of moet deze dan gestopt worden?
Danny
Ook opgemerkt dat een analoog uurwerk tweemaal daags het juiste uur aangeeft?

Reclame

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#4 , 17 dec 2005 21:10

OK, volgens de letter staat er duidelijk dat het binnen de 6 maanden moet gebeuren, maar het gaat er hem hier toch duidelijk om bouwmateriaal dat aangekocht werd voor een bepaald uit te voeren werk.
Maar ja, "de letter" volgens een menselijke manier hanteren, is niet voor ons bedoeld zeker.
Indien de bewoordingen van een wettekst duidelijk zijn, is er geen plaats meer voor interpretatie.(R.W. 1999-00,p 1020,I.VERHAERT.)
Beroepsprocedure zinloos! Kan of moet deze dan gestopt worden?
Danny
Atr. 1017. Behalve wanneer het geding roekeloos of tergend is, wordt de overheid of de instelling, belast met het toepassen van de wetten en verordeningen bedoeld in de artikelen 580 (1? tot 17?),581...ter zake van vorderingen ingesteld door of tegen de gerechtigden, steeds in de kosten verwezen. (Gerechtelijk wetboek)

Terug naar “Andere”