Legerdienst maar voor 8 maand geteld.

sloeberken
Topic Starter
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

Legerdienst maar voor 8 maand geteld.

#1 , 10 jul 2016 08:20

Heb in 1965 1 jaar legerdienst gedaan in Duitsland, doch op mijn loopbaan staan maar 8 maanden.
Klopt dit.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15927
Juridisch actief: Nee

#2 , 10 jul 2016 10:34

Dit is volgens de hoeveelheid werk dat je verricht heeft tijdens je dienst, bij mij staat er 12 maanden op maar heb wel voor 24 maanden gewerkt, was kok ! :lol:
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

sloeberken
Topic Starter
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#3 , 10 jul 2016 11:54

Was wapenmagazijnier en korporaal de laatste 6 maand.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

Reclame

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#4 , 10 jul 2016 12:25

Ik denk niet dat het een rol speelt wat je hebt gedaan tijdens legerdienst.
Het was alleszins enkel een kostelijke en nutteloze verspilling van tijd.
Ik heb absoluut niets verricht tijdens mijn legerdienst (was reeds 26 jaar en te oud om met mijn voeten te laten spelen).
Dat jaar telde wel voor mijn pensioenloopbaan maar werd afgeroomd omdat ik al "teveel" pensioenrechten had opgebouwd in niet-Belgische pensioenstelsels.
De staat passeerde dus tweemaal langs mijn kassa....(om er geld uit te halen).
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

jef007
Berichten: 1683

#5 , 10 jul 2016 12:28

:lol: 4 maanden na uw klas wegens onbehoorlijk gedrag?

jefke007
Berichten: 1812

#6 , 10 jul 2016 23:36

probeer dat jaar te laten registreren aan de hand van bewijsstukken ( bv een militair zakboekje of zo )

zibarrie
Berichten: 133

#7 , 11 jul 2016 00:06

probeer dat jaar te laten registreren aan de hand van bewijsstukken ( bv een militair zakboekje of zo )
Niet nodig, gewoon melden dat de legerdienst eventueel foutief is en dan zal de federale pensioendienst uw exacte periode opvragen aan het notariaat van defensie.

Mathieu Rutten

#8 , 11 jul 2016 05:28

Beste,

Als u geen 5 jaar overheidsdienst bewijst, moet de periode als "beroepsmilitair" geregulariseerd worden naar de privaatrechtelijke dienst. Is dit het geval en werden deze periode geregulariseerd?

Lager verwijs ik naar onderrichtingen, bron Federale Pensioendienst, en een arrest van het Grondwettelijk Hof, zie lager.

Artikel 10bis is echter ook van toepassing als de aanvrager recht heeft op een werknemerspensioen en een buitenlands pensioen van een land waarmee België geen overeenkomst heeft. Als België wel een overeenkomst heeft met het buitenland in kwestie, gelden de regels van de Europese verordeningen of de regels van de bilaterale overeenkomst en speelt 10bis niet.

Grondwettelijk Hof Rolnummer 5723 Arrest nr. 161/2014 van 6 november 2014
Artikel 10bis van het koninklijk besluit nr. 50 van 24 oktober 1967 betreffende het rust- en overlevingspensioen voor werknemers schendt niet de artikelen 10 en 11 van de Grondwet, in samenhang gelezen met artikel 1 van het Eerste Aanvullend Protocol bij het Europees Verdrag voor de rechten van de mens en met artikel 14 van dat Verdrag, in de interpretatie dat, voor de berekening van het pensioen, rekening moet worden gehouden met de loopbaanjaren waarvoor een werknemer een pensioenstelsel geniet met toepassing van de wet van 17 juli 1963 betreffende de overzeese sociale zekerheid. Aldus gewezen in het Frans en het Nederlands, overeenkomstig artikel 65 van de bijzondere wet van 6 januari 1989 op het Grondwettelijk Hof, op 6 november 2014.

Eenheid van loopbaan gedefinieerd in dagen
Bron Kluwer.

Het beginsel van eenheid van loopbaan wordt hervormd binnen het pensioenstelsel voor werknemers. Men rekent voortaan in dagen. De meest voordelige 14.040 dagen worden toegekend, ongeacht het aantal jaren waarover deze gespreid zijn.
Eenheid van loopbaan
Bij de pensioenberekening wordt de maximale loopbaanduur beperkt tot de eenheid. Dit impliceert dat de optelling van alle jaren — gepresteerde en gelijkgestelde perioden — niet meer mag bedragen dan het aantal jaren van een volledige loopbaan. Dat is 45 jaar.
Dit principe van eenheid van loopbaan zorgt ervoor dat voor de berekening van het pensioen voor werknemers op dit moment nooit meer dan 45 jaren in rekening worden gebracht, zelfs niet als de werknemer langer gewerkt heeft. De meest voordelige 45 jaren worden in rekening gebracht bij een langere loopbaan. Dat is ook het geval bij gemengde loopbanen.
Daarom benadeelt het bestaande systeem de meer uitgestrekte carrières die onvolledige jaren bevatten. Iemand kan bijvoorbeeld 48 jaar gewerkt hebben maar altijd halftijds …
Dagequivalenten
De wet van 19 april 2014 behoudt het principe van eenheid van loopbaan. Maar onder een aangepaste vorm. Men rekent voortaan namelijk in voltijdse dagequivalenten, in plaats van in jaren. Voor een loopbaan bekijkt men maximum 14.040 voltijdse dagequivalenten, namelijk: 45 jaar x 312 dagen.
Voor een overlevingspensioen kan het maximum aantal dagen lager zijn omdat de loopbaan korter is bij een vroegtijdig overlijden. Bij een cumulatie van overlevingspensioenen of van overgangsuitkering wordt het maximumaantal voltijdse dagequivalenten bepaald door 312 te vermenigvuldigen met de noemer van de breuk die gebruikt werd voor de berekening van het overlevingspensioen of de overgangsuitkering als werknemer.
Let op! De wetgever houdt ook rekening met bijzondere gevallen waarbij men preferentiële breuken gebruikt, zoals bijvoorbeeld in de burgerluchtvaart. En men houdt ook rekening met de loopbaan die in aanmerking wordt genomen voor de toekenning van het pensioen van de uit de echt gescheiden echtgenoot.
Een voltijds dagequivalent in een bijzonder pensioenstelsel stemt niet overeen met een voltijds dagequivalent in het algemeen stelsel. Zo worden, wanneer het pensioen wordt berekend op basis van meerdere noemers lager dan 45, de voltijdse dagequivalenten voor elk van die noemers vermenigvuldigd met de verhouding tussen 45 en de desbetreffende noemer.
Geplafonneerd
Men bekijkt dus de meest voordelige 14.040 dagen. Die nieuwe aanpak zal ervoor zorgen dat voor meer jaren pensioen toegekend kan worden. Want men kijkt niet meer naar het volledige jaar, maar naar de afzonderlijke dagen. Die worden in rekening gebracht voor de eenheid van loopbaan.
Denk bijvoorbeeld aan deeltijdse arbeid. Werknemers die deeltijds werken zullen veel minder snel aan de eenheid van loopbaan komen. Als in een bepaald jaar maar 1 dag gewerkt werd en er voor die dag bijdragen werden betaald, dan werd toch het hele jaar in aanmerking genomen. Maar in de toekomst zal slechts die ene dag in aanmerking komen voor de berekening van de eenheid van loopbaan.
Men houdt dus rekening met alle prestaties, geplafonneerd op het voltijdse dagequivalent van 45 volledige jaren. Enkel de overtollige voltijdse dagequivalenten worden verwijderd. Er worden dus geen jaren meer geschrapt maar dagen, namelijk die dagen die het plafond van 14.040 dagen overschrijden. Per jaar wordt de gemiddelde dagopbrengst berekend, en de dagen met de laagste opbrengst worden geschrapt.
Bij een overschrijding zullen nooit meer dan 1.560 voltijdse dagequivalenten in het werknemersstelsel worden geëlimineerd. Die 1.560 voltijdse dagequivalenten stemmen overeen met 15 jaar van elk 104 voltijdse dagequivalenten, zijnde 1/3 van een voltijdse arbeidsregeling. Dit criterium wordt overigens al gebruikt in het pensioenstelsel voor werknemers voor de toekenning van het minimumrecht per loopbaanjaar.
In werking
De nieuwe regels zullen gelden voor werknemerspensioenen die voor de eerste maal op 1 januari 2015 ingaan. Globaal genomen, treedt de wet van 19 april 2014 op dat moment in werking.
De Parlementaire Stukken bevatten een paar voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een persoon die begint te werken op 18-jarige leeftijd, ten belope van 156 voltijdse dagequivalenten gedurende 7 jaar, gevolgd door 40 jaar voltijdse arbeid. De loopbaan bedraagt dus 47 jaar.
Op basis van de huidige wetgeving zal de berekening van het pensioen gebeuren op basis van de 45 meest voordelige loopbaanjaren. Maar de gepresteerde voltijdse dagequivalenten bedragen 13.572 dagen - onder de grens van 14.040 dagen dus. Het pensioen zal onder de nieuwe regeling dus wel berekend worden op de totaliteit van de beroepsactiviteit!
Bron: Wet van 19 april 2014 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende het pensioenstelsel voor werknemers rekening houdend met het principe van de eenheid van loopbaan, BS 7 mei 2014

Thieu Rutten
pensioendeskundige.

Terug naar “Pensioenen”