Agressieve papa -> dochter naartoe sturen ?

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

Agressieve papa -> dochter naartoe sturen ?

#1 , 08 mei 2014 07:52

Weigering onderzoek dochter :
De papa van mijn dochter heeft mij (en zijn dochter, van toen 3 jaar, uit een vroegere relatie) tijdens de zwangerschap en daarna geslagen en emotioneel mishandeld. Het was voor mij een zware weg om dit te erkennen en toe te geven aan mezelf, dat iemand die ik graag zag, mij zo heeft behandeld. Onlangs ben ik opgenomen geweest in de psychiatrie en daar hebben ze mij meer inzicht gegeven over mijn problemen en hoe ik ermee kan leren omgaan.

Vroeger geloofde ik niet in psychiaters, tot nu dus. Ze hebben mij daar geholpen. Onze dochter heeft al van baby af aan geen gemakkelijk karaktertje en is opvallend druk. Familieleden willen ook niet op haar passen, op mijn ander kind (van andere partner) wel.

Nu ik dus geloof dat psychiaters (en mss ook anderen) toch wel kunnen helpen, heb ik mijn ex enkele weken geleden aangesproken om samen met onze dochter een specialist op te zoeken. Tot mijn verbazing weigert hij dit volledig en verbied hij mij zelfs alleen met onze dochter, naar een specialist te gaan. Ik had dan besloten om het onderwerp even te laten rusten.

Eergisteren echter, moest ik voor mezelf naar de huisarts en mijn dochter was er toevallig bij. Het was de eerste keer dat ze erbij was en de arts sprak mij zelf aan met volgende woorden : "Ze is wel opvallend druk. Heb je er al eens aan gedacht om haar eventueel te laten onderzoeken?"
Nu voel ik me niet alleen door mijn familie en vrienden, maar ook nog eens door de huisarts bevestigd. Mijn dochter heeft hulp nodig.

Ik begrijp dat iedereen daar verschillend over kan denken, maar ik vermoed toch dat de papa iets achterhoudt doordat hij blijft weigeren.

Overeenkomst
Om mijn dochter te beschermen hebben de papa en ik onderling een overeenkomst opgesteld waarin staat, dat ik akkoord ben met heen en weer regeling, zolang ik geen vermoedens heb dat hij agressie vertoont tegenover haar of dat hij opnieuw drinkt. Want dat laatste was ook wel een serieus probleem geworden.

Nu gaat onze dochter een jaar heen en weer en in begin wilde ze niet gaan, maar dat is wel gebeterd. Ik had er dus vertrouwen in dat de papa zijn leven aan het beteren was. Maar recent heb ik moeten ondervinden, dat dit toch niet waar is. Zo heeft hij bij één van de wissels bij mij thuis, onze dochter tegen de deurstijl "geschud". Hij trok en duwde haar zodanig heen en weer dat ze met een serieuze kracht tegen de deurstijl vloog en dan riep hij recht in haar oor. Ik kreeg gewoon schrik en durfde niks doen. Ik schaam mij hier enorm voor, maar alle emoties van tijdens onze relaties kwamen terug boven en ik was aan de grond genageld. Ik kreeg er geen woord meer uit.

Ik had besloten om dit ene voorval met hem te bespreken en hij vindt dat ik overdrijf. Die reactie doet mij inzien, dat hij zijn probleem opnieuw minimaliseert of zelfs niet wil inzien. Zo gaat het al jaren. Dan ontkent hij weer alles en plots ziet hij het dan toch weer in en voelt hij zich er slecht over.

Hij was niet voor rede vatbaar dus ik liet het zo. Maar tijdens de laatste wissel dat hij onze dochter naar mij bracht, was hij dronken. Hij had weer eens dronken gereden en ze zat niet in een autostoel. Als hij zat isn roept hij altijd tegen mij. Nu dus ook weer.

Volgens onze overeenkomst zijn dit redenen om mijn dochter volledig bij mij te houden, maar ik zit met het dilemma dat zij zelf wel wil gaan. Dit heb ik haar niet gevraagd, want ze is maar 3 jaar dus dat zou vrij nutteloos zijn, maar ik merk het omdat ze naar haar papa uitkijkt.

Er is ook nog een voorval waarvan ik niet weet waar het gebeurd is en hoe, maar nu heb ik wel allerlei vermoedens en vertrouw ik de papa niet meer met onze dochters.

Wat is dus het probleem ? Dat ik de papa niet vertrouw en dus opnieuw zou willen vertrouwen en dus bemiddeling wil, maar dat wil hij niet.
En dat ik niet weet wat het echte belang van mijn dochter is. Puur op basis van wat de feiten zijn en wat ik zelf gezien heb, moet ik als moeder zeggen dat ze beter bij mij blijft, tot hij bewezen heeft dat hij iets doet aan zijn probleem, maar ik wil haar haar papa niet afpakken. Er is geen vonnis, enkel een onderlinge overeenkomst.

Welke stappen kan ik nu ondernemen?

Morgen is de wissel naar de papa en ik zit vol twijfels of ik haar wel wil/kan laten gaan...

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38669

#2 , 08 mei 2014 11:30

Ga om te beginnen eens praten met de dienst SLAchtoffer ZOrg van uw lokale politie.
Die zullen u doorverwijzen naar een gespecialiseerde dienst en of naar de sociale dienst van de jeugdpolitie.
Ook al eens lezen.
http://www.juridischforum.be/forum/view ... 89&t=46358" onclick="window.open(this.href);return false;.

Zo kan er worden ingegrepen op een juridisch correcte wijze.
Zeker inzake kindermishandeling moet men snel ingrijpen.
Waarom politie niet verwittigd toen hij dronken en zonder kinderstoel bij u stond. Geen kinderstoel wel dan gaat kind gewoon niet mee met vader.
Wel meegeven kan gevolg hebben dat bij een vb ongeval u nog mee aansprakelijk gesteld wordt wat de gevolgen naar het kind betreft.

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#3 , 08 mei 2014 11:44

Lees : toen hij onze dochter naar mij BRACHT zat ze niet in de kinderstoel

Waarom ik de politie niet verwittigd heb... in het belang van de band tussen mijn dochter en mij. Hij is voorwaardelijk vrij voor slagen en verwondingen en ik wil zeker niet de persoon zijn die ervoor zorgt dat hij zijn straf daadwerkelijk moet uitzitten. Ik ben zelf kind van gescheiden ouders, ik zou mijn moeder zoiets nooit vergeven. Ik zal wel eens contact opnemen met slachtofferzorg. Bedankt voor de tip.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38669

#4 , 08 mei 2014 11:50

Mogelijk staat zelfs in zijn voorwaarden ( geen drankgebruik).
Op voorhand de gegevens van persoon auto kleur nummerplaat doorgeven zodat ze kunnen opgenomen worden in politiesysteem voor briefing. Interventieverantwoordelijke/dispatch kan daarvoor steeds gezien briefingorder al een interventie-eenheid aansturen. Zodat deze al in de omgeving zijn.
Zo kan politie 'in de buurt' zijn en betrokkene iets verder laten stoppen en de nodige vaststellingen doen. Ook bij een agressieve escalatie kan politie dan snel ter plaatse zijn.
Dit samen met schenden voorwaarden enz enz kan leiden tot nieuwe voorwaarden en begeleiding....

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#5 , 12 mei 2014 07:45

Onze dochter zit in een nieuwe school, zij zat van half november tot april in haar vroegere school. Ze heeft zich goed aangepast in de nieuwe school. Ik heb van de papa een schriftelijke overeenkomst dat ik onze dochter van school mag veranderen en dat ik hem enkel moet meedelen naar waar ze dan gaat. Door hem ondertekend. Nu ik ben voor de betere communicatie dus ik stuur hem twee maanden geleden een mail met de info van de school en de vraag om mij binnen een bepaalde tijd een seintje te geven bij geen akkoord. Bij geen antwoord, ging ik uitgaan van zijn akkoord stond er. Ik kreeg geen reactie. Met deze feiten sta ik recht in mijn schoenen als ik ze van school verander denk je dan. Op haar nieuwe school gaat het zeer goed. De wissel naar de papa verloopt goed, hij haalt haar van de nieuwe school. Nu open ik vanmorgen mijn mail en zie ik een mail van laatste vrijdag, ja ja, 3 dagen geleden dus, van zijn advocaat, waarin die mij meedeelt, dat onze dochter vanaf maandag (vandaag dus) naar haar oude school terug keert. Dit kan zomaar, zonder enige vorm van communicatie vooraf ? Fijn dat mijn dochter naar twee scholen kan gaan -> niet dus. Fijn dat de papa zijn eigen overeenkomsten niet naleeft -> niet dus en vooral fijn dat ik communiceer en hij niet/amper of enkel met kwetsende of scheldende opmerkingen. Nu staat mij een zaak in kortgeding te wachten omtrent de school. Hij laat me dan eerst verhuizen en ze van school veranderen en nu alles achter de rug is... Onbegrijpelijk. Ik heb de school de nodige documenten doorgemaild zodat ze een nieuwe inschrijving in de oude school kunnen weigeren en aan de telefoon zeggen ze net : "Mevrouw, wij mogen ons niet bemoeien met scheidingen dus wij kunnen uw dochter niet weigeren".

MAG DIT ?

duma
Berichten: 2871

#6 , 12 mei 2014 08:41

Neen, de ouder school MOET uw dochter weigeren in te schrijven, zodra ze weet hebben dat een van de ouders MOGELIJKS niet akkoord gaat.
Meld ook op de huidige school dat uw kind absoluut neit mag uitgeschreven worden.

Stuur de ouder school aangetekend een korte duidelijke brief waarin u verwijst naar uw mail, hun reactie en naar de omzendbrief van 14/04/2005 over ouderlijk gezag in onderwijsaangelegenheden, specifiek naar puntje 2.1, waarin het volgende staat:
"In principe zijn de beide ouders van een minderjarige gezamenlijk verantwoordelijk voor de opvoeding van hun kind (co-ouders). Zij hoeven daarvoor niet gehuwd te zijn of samen te wonen, maar dat zal in de regel wel het geval zijn. Zij nemen solidair de beslissingen betreffende het onderwijs aan hun kind. Eén van de ouders (vader of moeder) kan namens beide ouders optreden tegenover derden die “te goeder trouw” zijn, op basis van een vermoeden van akkoord 1. Welke personen “te goeder trouw” zijn, is een feitenkwestie die per individueel geval beoordeeld moet worden, desnoods door een rechtbank. De school mag dus de beslissingen (zoals de inschrijving) van één van de ouders uitvoeren, tenzij de school weet dat de andere ouder het er niet mee eens is. In het laatste geval moet de school weigeren de beslissing uit te voeren, zonder uitdrukkelijk akkoord van de andere ouder."

Best ook via mail, verwijs zowel in mail als AS naar elkaar.

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#7 , 12 mei 2014 10:23

Het is in orde gekomen met beide scholen, maar in de mail van de advocaat dat ik nu gedagvaard wordt in fallissement. Mijn moeder wil tussen ons bemiddelen ... nu vind ik dat wel een goed idee om te bemiddelen, maar moet dat een erkend bemiddelaar zijn ? Zoja, hoe regel ik dat ?

duma
Berichten: 2871

#8 , 12 mei 2014 10:58

Als u wil dat het later door de rechtbank erkend wordt als bemiddeling, ga je best bij een erkend bemiddelaar.
De rechter durft namelijk ouders wel eens op bemiddeling sturen: als je er zelf uitkomt, is dat altijd beter dan dat een ander de beslissing voor jou moet nemen.
Als het dan ooit zo ver komt en je kan aantonen dat je bemiddeling al geprobeerd hebt, kan dat de rechtsgang doen versnellen. Anders stuurt de rechter je misschien nog eens op bemiddeling en ben je weer een paar maanden kwijt.

Heb je een advocaat? Laat die dan een bemiddelaar voorstellen waar hij goede resultaten mee boekt.
Heb je er geen? Dan kan je hier eentje zoeken: http://www.juridat.be/bemiddeling/" onclick="window.open(this.href);return false;


Wat heeft het faillessement hier mee te maken?

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#9 , 12 mei 2014 11:37

Wat heeft het faillessement hier mee te maken?
Vermoedelijk niks, maar ik denk dat ze willen bedoelen dat dit de laatste "kans" was vooraleer over te gaan tot de rechtbank.

Erkende bemiddeling is duur, ben net gaan kijken. Circa 180 euro per uur Dat kan ik niet betalen met mijn loon van 900 euro per maand. Dat is wel heel jammer, want ik weet zeker dat het zou helpen, eens hij akkoord zou geweest zijn met bemiddeling.

duma
Berichten: 2871

#10 , 12 mei 2014 12:32

Als je effectief denkt dat het zou helpen, kan je ook proberen om voor een niet-erkende te gaan. Probeer wel een objectief persoon te nemen.

Bij ons was het op voorhand geweten dat die bemiddeling op niets zou uitdraaien, dus moest het wel erkend zijn, want anders konden we het nog eens doen omdat het zou worden opgelegd door de rechtbank. Goedkoop is het zéker niet, dat is een feit.

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#11 , 19 mei 2014 03:56

Hij eist nu het volledige kindergeld en dat onze dochter een weekend om de veertien dagen bij mij verblijft. De overige dagen "bij hem". Officieel bij hem, maar hij wil eigenlijk dat ze bij zijn moeder woont omdat hij geen alimentatie meer aan mij wil betalen, maar zelf heeft hij te weinig tijd voor haar. Nu is hij echt helemaal ...

duma
Berichten: 2871

#12 , 19 mei 2014 10:01

Zoals steeds: eisen en vragen staat vrij, of hij dat zal krijgen, is natuurlijk iets anders.

Franciscus
Berichten: 38669

#13 , 19 mei 2014 20:54

Onderlinge regelingen zijn niet afdwinbaar tgo derden dus ik hoop dat er een vonnis is over co-ouderschap en verblijf co-ouderschap.
Wat de school betreft:
Volgende omzendbrieven zijn wel handig

http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/dat ... ocid=13584" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/dat ... ocid=13824" onclick="window.open(this.href);return false;

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#14 , 20 mei 2014 09:49

Niet afdwingbaar, maar wel bindend.

Er is nog geen vonnis, maar dat zal er heel gauw zijn. Ik ben alleen benieuwd welke regeling het wordt, want hij is gevaarlijk, maar ze heeft wel recht op haar papa. Ik heb daarom een regeling gevraagd waarin ik wel instem met een verblijfsco-ouderschap, mits er voldoende veiligheid bij de papa is. Dus als hij niet meer dronken rondrijdt met haar en iets aan zijn agressie doet, ben ik akkoord met een gelijk verdeeld verblijf, maar ik vraag om ze zolang bij mij te laten, voltijds dan, tot de papa ook bewezen heeft, dat onze dochter daar veilig is. Want nu is dat zeker niet het geval en ik moet ze wel meegeven. Dat vind ik echt een nachtmerrie.

Bijtje
Topic Starter
Berichten: 755

#15 , 07 jun 2014 12:04

Er komt een maatschappelijk onderzoek. Weet er iemand wat dit inhoudt ?

Terug naar “Andere”