Geen domicilie adres

reinhilde
Topic Starter
Berichten: 2

Geen domicilie adres

#1 , 09 sep 2013 15:29

Vriendin van me, is door haar vriend uit app gezet, omdat het uit was tussen hun. Het app stond op zijn naam. Haar domicilie adres was daar. Ze logeert nu al meer dan een jaar, zowat bij vrienden en kennissen. Sinds een paar maand bij mij. In feite is ze dan landloopster. Haar post komt wel op mijn adres. Ze heeft werk, maar vindt geen betaalbare woonst voor zich. Ik wil niet dat ze haar domicilie adres bij me zet. Want ik heb zo een vermoeden, dat ze schulden heeft. Hoe wettelijk of onwettelijk is dit voor mij en voor haar?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Angel87
Berichten: 84

#2 , 09 sep 2013 15:57

Wat is een ‘officieel adres’ of ‘domicilie adres’?

Wanneer we spreken over het ‘officieel adres’ van iemand, gaat dit over de inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente waar je verblijft. Wettelijk is iedereen verplicht om zich in te schrijven in het bevolkingsregister. Deze inschrijving gebeurt op basis van de hoofdverblijfplaats van de betrokken persoon.

De hoofdverblijfplaats is de plaats waar iemand het grootste gedeelte van het jaar verblijft. De vaststelling van de hoofdverblijfplaats gebeurt op basis van enkele feitelijke elementen, zoals de plaats waarheen de persoon gaat na zijn werk, het gewone verblijf van de echtgenoot of van de andere leden van het huishouden, het energieverbruik, de telefoonkosten, enz. Iedereen die van hoofdverblijfplaats wil veranderen, moet dit aangeven bij de gemeente waar hij komt wonen. De aangifte moet binnen acht dagen na verandering van hoofdverblijfplaats gebeuren bij de (nieuwe) gemeente.

Na aangifte voert de gemeente een onderzoek uit om na te gaan of de persoon daadwerkelijk op de opgegeven verblijfplaats woont. Dit gebeurt aan de hand van een huisbezoek van de wijkagent. Na deze vaststelling kan de gemeente overgaan tot aanvaarding van de inschrijving.

De gemeente kan de inschrijving niet weigeren omwille van een ongezonde of onveilige woning, zonevreemde woning, kraakpand,… Wel kan de gemeente in zulke situaties overgaan tot een ‘voorlopige inschrijving’. Bij een ‘voorlopige inschrijving’ heeft de gemeente gedurende drie maanden de tijd om de wettige onregelmatigheid, bijvoorbeeld een hoofdverblijfplaats in een weekendhuisje, aan te geven en een andere administratieve of gerechtelijke procedure op te starten. Doet de gemeente dit niet binnen de drie maanden, dan is de inschrijving definitief. Een voorlopige inschrijving kan maximaal drie jaar duren.

Wanneer de gemeente de inschrijving toch weigert, is er beroep mogelijk bij de Minister van Binnenlandse Zaken.

Wat is een referentieadres?

Als iemand geen hoofdverblijfplaats heeft, voorziet de wet de mogelijkheid om door middel van een referentieadres toch ingeschreven te zijn in het bevolkingsregister. Hierdoor blijft de persoon administratief bereikbaar voor officiële instanties zoals bijvoorbeeld mutualiteit, RVA, kinderbijslagfonds,…

Voor wie?
De mogelijkheid tot inschrijving op een referentieadres is strikt beperkt tot onderstaande categorieën:

•de personen die in een mobiele woning verblijven;
•de personen die minder dan een jaar afwezig zijn uit de gemeente voor studie- of zakenreizen;
•de leden van het burgerpersoneel en militair personeel van de Krijgsmacht, in garnizoen in het buitenland, en hun gezin;
•de personeelsleden van de rijkswacht die de Krijgsmacht vergezellen of een andere opdracht uitvoeren in het buitenland;
•de leden van het diplomatiek of consulair personeel en hun gezin;
•de leden van het personeel van de ontwikkelingssamenwerking en hun gezin;
•de daklozen.

Wie is dakloos? Een mogelijke definitie van een ‘dakloze’: “Iemand die niet over een eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om daar op eigen kracht voor te zorgen en daardoor geen verblijfplaats heeft of tijdelijk in een tehuis verblijft, in afwachting dat hem een eigen woongelegenheid ter beschikking wordt gesteld.” (parl. doc Kamer, B.Z. 1991-1992;, nr 630/5 p. 34)

Een referentieadres zetten bij een andere private persoon die wel een ‘officieel adres’ (= ingeschreven in het bevolkingsregister) heeft. De private persoon loopt hierbij geen financieel risico. Het geven van een referentieadres heeft geen invloed op de gezinssituatie. Sociaal-administratief zal er voor de ‘referentieadres gever’ dus niets veranderen.

Toch is enige voorzichtigheid wenselijk, bijvoorbeeld, wanneer er bij de ‘referentieadres gever’ een deurwaarder aanklopt voor schulden die gemaakt zijn door de ‘referentieadres nemer’, dan zal de ‘referentieadres gever' zelf moeten aantonen dat het gaat om een referentieadres. Het is dus raadzaam om tussen beide personen een schriftelijk akkoord af te sluiten. Dit contract moet onder meer duidelijk vermelden dat het wel degelijk gaat om een referentieadres en dat de persoon zonder vaste verblijfplaats er niet woont. In dit contract moet men ook afspraken over het bijhouden van de post opnemen

Aan de hand van het formulier ‘aanvraag tot inschrijving met referentieadres’ (en identiteitskaarten van beide personen) kan de persoon zonder verblijfplaats zich laten inschrijven in het bevolkingsregister. In de praktijk wordt hier niet veel gebruik van gemaakt.

Wanneer de gemeente vaststelt dat iemand gedurende meer dan zes maanden ononderbroken afwezig is op zijn hoofdverblijfplaats verblijft én niet meer op te sporen is, kan het college van burgemeester en schepenen deze persoon uit het bevolkingsregister schrappen. Het gevolg is dat deze persoon niet langer in orde is met eender welke administratieve regel.

Wanneer de gemeente wel weet heeft van een mogelijke nieuwe verblijfplaats, moet ze het nodige doen om ervoor te zorgen dat deze persoon ingeschreven wordt in het bevolkingsregister van de nieuwe gemeente of op het nieuwe adres van dezelfde gemeente.

In de dagdagelijkse praktijk betekent dit vaak dat de wijkagent langs gaat om vast te stellen of iemand al dan niet op een bepaald adres verblijft.
Alis Volat Propriis

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 09 sep 2013 16:18

@angel87: tracht steeds de bron bij je bericht te plaatsen wanneer je post gebruik maakt van het werk van een derde (Niet zeker dat het zo is maar er wordt hier tegenwoordig teveel gedachteloos geplakt zonder bronvermelding gepost).

Reclame

Terug naar “Andere”