Verblijfsregeling voor kinderen

Leila
Topic Starter
Berichten: 19

Verblijfsregeling voor kinderen

#1 , 21 okt 2006 16:10

Mijn partner en ik hebben besloten te scheiden, maar weten niet goed welke regelingen er allemaal omtrent onze kinderen (2) bestaan. Kan iemand me hierbij helpen en welke moeilijkheden kunnen zich hierbij voordoen?

Hartelijk dank

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
bemiddelaar
Berichten: 297
Locatie: West-Vlaanderen

#2 , 21 okt 2006 21:42

Als ouders beslissen om apart te gaan wonen, dienen ze m.b.t. hun minderjarige kinderen afspraken te maken inzake de gezags-, verblijfs- en kostenregeling voor de kinderen.

De gezagsregeling bepaalt wie het recht heeft om belangrijke beslissingen te nemen over de persoon en de goederen van de kinderen. Sinds de wet van 13 april 1995 spreken we niet meer van bezoekrecht en hoederecht. Deze wet bepaalt dat ouders na de ontbinding van het huwelijk door echtscheiding gezamenlijk het ouderlijk gezag uitoefenen ten aanzien van hun kinderen (= gezagsco-ouderschap). Hoewel gezagsco-ouderschap de wettelijke voorkeursregeling is, mogen jullie ook voor een andere gezagsregeling kiezen, nl. exclusief ouderlijk gezag door ??n ouder of gezagsregeling op maat (= sommige beslissingen worden genomen door beide ouders, sommige beslissingen worden genomen door ??n ouder).
Om conflicten in de toekomst te vermijden is het aangewezen om afspraken te maken omtrent de wijze waarop jullie als ouders zullen overleggen, beslissingen zullen nemen en beslissingen zullen uitvoeren.

De verblijfsregeling mogen jullie kiezen. Jullie dienen af te spreken bij wie de kinderen wanneer verblijven.

Tot slot dienen jullie m.b.t. de kinderen ook afspraken te maken m.b.t. de kostenregeling. Dit omvat het beheer van de kosten (= wie betaalt wat met welk geld?) en de administratieve afspraken (wat is de regeling voor de belastingen? Wat is de regeling inzake de kinderbijslag? Waar is het offici?le adres van de kinderen? ...)

Zowel inzake de verblijfs- als inzake de kostenregeling zijn er heel veel varianten mogelijk, bijgevolg is het onbegonnen werk om alle mogelijke regelingen hier op te sommen. Als jullie als ouders zelf op een constructieve wijze afspraken wensen te maken - rekening houdend met wat ieder van jullie belangrijk vinden - kunnen jullie zich hiervoor altijd laten bijstaan door een bemiddelaar in familiezaken. Deze onafhankelijke deskundige helpt jullie om afspraken op zo'n manier te maken dat zowel vader, moeder als de kinderen de afspraken als gepast ervaren en dit nadat ze volledig ge?nformeerd werden omtrent wat kan / niet kan. Als afspraken door iedereen als gepast ervaren worden, maken ze meer kans om ook in de toekomst nageleefd te worden. Eventuele moeilijkheden worden tijdens de bemiddeling zo aangepakt dat ze op een constructieve manier opgelost worden waardoor ze niet kunnen escaleren...

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#3 , 27 nov 2006 20:37

Leila, hier vind je zeker al een antwoord op de meest voorkomende vragen.

Reclame

Terug naar “Andere”