Wettelijk samenwonen - groot verschil in vermogen

mysticwizard
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

Wettelijk samenwonen - groot verschil in vermogen

#1 , 12 apr 2016 16:52

Beste,

Momenteel ben ik 27 jaar oud, ben nu 4 jaar aan het werk en woon nog thuis. Ik ben sinds 1.5 jaar samen met mijn vriendin, welke 23 wordt en in juni zal afstuderen, en waar ik begin juli mee zal samenwonen.
Mijn ouders zijn vrij welstellend en ik heb reeds heel wat bagage meegekregen van hen (spaargeld, maar ook een stuk bouwgrond). Mijn ouders hebben ook een huis, welke ze tot kort verhuurd hebben en waar ik in zou gaan wonen met mijn vriendin. We hadden het idee om gewoon feitelijk samen te wonen en mijn ouders zouden enkel mij opnemen in het huircontract. Loopt er iets mis, is dit veruit de makkelijkste manier.
Echter heeft mijn vriendin minder geluk en heeft ze niks van bagage meegekregen van thuis uit. Aangezien ze in juni pas afgestudeerd is, is haar spaarrekening erg gering. We hadden het idee dat het geld dat zou vrijgkomen op haar 25e, wel vrij kon komen eens we samen zullen wonen. Hoe groot dit bedrag is weet ik niet juist. Gisteren liet ze mij weten dat we echter wettelijk zullen moeten samenwonen vooralleer het bedrag vrij kan komen... Ik weet nu al dat mijn ouders hier erg tegenop zullen zien omdat er heel wat gedocumenteerd moet worden en er een hele hoop "miserie" bij kan komen indien de relatie op de klippen gaat en ze het huis niet uit zou willen.. Haar rechten stijgen op alle vlak vermoed ik?

Het huis blijft op naam van mijn ouders. We zouden een gezamenlijke rekening openen waar we maandelijks €500 opstorten voor de dagelijkse kosten. Ik zal alle meubelen en dergelijke aankopen. Zij misschien een wasmachine en tv..

Kan iemand mij advies geven in mijn situatie en wat in mijn geval de nadelen kunnen zijn en wat de mogelijke opties zijn? Voordelen heeft wettelijk samenwonen niet in mijn geval denk ik... Ik durf er nog niet direct over beginnen tegen mijn ouders omdat ze erg doemdenkend zijn en alles zo veilig mogelijk willen stellen. Wettelijk samenwonen speelt pas in hun idee als we toch al een aaltal jaar samenwonen en dan nog is alles goed beschrijven een must. Ik vind het alvast allesbehalve een leuke situatie...

Alvast bedankt,
Laatst gewijzigd door mysticwizard op 12 apr 2016 17:08, 1 keer totaal gewijzigd.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Kali
Berichten: 762

#2 , 12 apr 2016 16:58

Waarom dient er een huurcontract opgesteld te worden tussen u en uw ouders?

U ouders kunnen gewoon beslissen dat u daar mag wonen? (of dient u huur te betalen aan uw ouders?)

Welke gelden zouden er vrijkomen op 25e? Gaat dit over voorhuwelijkssparen (dit komt pas vrij op 30e, tenzij wettelijk samenwonend of gehuwd).

U kan wachten met samenwonen tot u vriendin een aantal maanden gewerkt heeft ...

Overigens fiscaal kan wettelijk samenwonen mogelijk interessant zijn. Voordeel aan wettelijk samenwonen is dat je zowat alles kan regelen hoe je wilt ... Vruchtgebruik kan je beperken o.a. ...

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#3 , 12 apr 2016 17:00

Het lijkt er sterk op dat u eerder opzoek bent naar een goede businessdeal dan naar een harmonieuze samenlevensvorm (iwelke vorm dat ook moge zijn). Ik zou mijn dochter alleszins afraden om onder dergelijke koele voorwaarden een relatie te onderhouden.
Waar hebt u schrik van? Alles wat van u is blijft toch van u?
Raadpleeg voor het overwinnen van uw koudwatervrees een psycholoog, daar hebt u volgens mij meer nood aan dan aan een jurist.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Reclame

Kali
Berichten: 762

#4 , 12 apr 2016 17:04

Overigens even OT:

Ik woon in het huis van mijn ouders, ik betaal geen huur, mijn ouders betalen tevens alle lasten (water, elektriciteit enz); mijn man is na 1 jaar relatie bij mij komen wonen en gedomicilieerd, afspraak dat deze 1/4e van de lasten van de woning elke maand op spaarrekening betaald, overige kosten (boodschappen) bij helften verdeeld.

Na relatie van anderhalf jaar wettelijk gaan samenwonen, samenlevingscontract opgesteld met zelfde voorwaarden zoals overeengekomen bij feitelijke samenwoonst, en eveneens regeling voor moest de relatie spaak lopen wanneer hij de woning zou moeten verlaten, welke goederen van wie zijn enz.

Na relatie van 2 jaar gehuwd, met huwelijkscontract met zelfde vermeldingen.

mysticwizard
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

#5 , 12 apr 2016 17:14

Sorry maar dit lijkt mij toch allesbehalve een rare vraag? Dit is toch het forum bij uitstek voor deze vragen? Waarom dan de verbitterde reacties? Na kort onderzoek op internet kom je zaken tegen dat als de relatie op de klippen loopt , de partner quasi evengoed het recht heeft in het huis te mogen blijven wonen etc.. Je hoort genoeg doemverhalen waarbij de ene partner een aderlating doet doordoet de partner er vandoorgaat en dergelijke. Ik schets dit gewoon koel zoals het is want dit is gewoon koele materie. Er is niks romantisch aan het opstellen van contracten etc. maar het is een bittere pil waar ik door wil. Liever even alles documenteren en weten wat de gevolgen kunnen zijn.. Onze relatie loopt momenteel trouwens super voor diegene die zicht vragen stellen :)

Kali
Berichten: 762

#6 , 12 apr 2016 17:39

Zucht blijkbaar kan ik de typfouten in mijn vorig bericht niet meer wijzigen...



U kan in een contract van wettelijke samenwoning deze dingen perfect vastleggen hoe u een einde van relatie wenst te regelen.

Kort gezegd: zelfs bij feitelijk samenwonen en u vriendin zet haar domicilie op die woning, dan kan u haar niet gewoon buitenzetten...

mysticwizard
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

#7 , 12 apr 2016 20:14

Ok bedankt voor de info. Kan iemand mij nog concrete tips geven voor als ik wettelijk zou samenwonen met scheiding v goederen. Wij gaan beiden het huis huren van mijn ouders. Wat als we uit elkaar gaan, heeft ze recht om erin te blijven wonen? Wat als ik een ongeluk krijg? Wat als mijn vriendin schulden zou maken? Ik had graag geweten wat de gevolgen zijn.

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#8 , 12 apr 2016 20:22

Wettelijk samenwonen is altijd met scheiding van goederen.
Het recht om blijven te wonen heeft niets te maken met huwelijk, wettelijk samenwonen of feitelijk samenwonen.
Dat hangt gewoon af van de huurwetgeving.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

Franciscus
Berichten: 38599

#9 , 12 apr 2016 20:28

Uiteraard ... gezien ze er woont en een woning onschendbaar is het wordt dus ook haar woning.
Trouwens zelf met feitelijk samenwonen wordt na ik dacht één jaar dit een wettelijk feit.
Ongeacht van al of niet huurcontract.
Hier een interessante tekst
http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/4 ... 001_AC.pdf
en ook nog
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... 9771,d.d24
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... eeindigen/
http://www.belgium.be/nl/familie/koppel ... amenwonen/
http://financien.belgium.be/nl/particul ... amenwonen/

PS zijn zelf gehuwd en gezien indertijd het wettig stelsel anders was met huwelijkscontract met volstrekte scheiding van goederen en aanwinsten we hebben een gezamenlijke spaarrekening.
In het huwelijkscontact staat zelfs vermeld welke goederen ( ook de toekomstige vb communicatie - keuken - badkamer zelfs boeken :D ) bij scheiding aan wie zouden toebehoren vb keuken voor partner X en TV (bruin goed) voor partner Y.
Notaris verklaarde ons voor gek met zo'n contract trouwt men toch niet... jaren later begon partner X een eigen zaak en die notaris vond het een zeer goed contract want alles was al voorzien.

En juist alles op voorhand goed op papier zetten zal veel zorgen later bij scheiding ( waar we niet op hopen) makkelijker laten lopen want alles staat al op papier en dit op een ogenblik dat men niet emotioneel is.

mysticwizard
Topic Starter
Berichten: 21
Juridisch actief: Nee

#10 , 22 okt 2016 17:28

Is het mogelijk dit topic te verwijderen a.u.b.?

Bedankt,

Vigdis
Berichten: 15
Juridisch actief: Nee

#11 , 25 okt 2016 09:30

Bij welke mutualiteit zit uw vriendin? Ik ben onlangs bij die van mij gaan horen of ik mijn voorhuwelijkssparen vrij kon krijgen bij wettelijke samenwoonst, en toen zeiden ze dat feitelijke samenwoning nu voldoende was - ik moest dan gewoon een attest van gezinssamenstelling presenteren. Dit was bij de socialistische mutualiteit (de voorzorg).

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#12 , 25 okt 2016 09:36

Is het mogelijk dit topic te verwijderen a.u.b.?

Bedankt,
? Waarom moet dit topic verwijderd worden? Kan interessante info bevatten voor anderen ook...
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”