een domme vraag i.v.m. alimentatie

defoo
Topic Starter
Berichten: 171

een domme vraag i.v.m. alimentatie

#1 , 14 sep 2012 08:22

Een domme vraag : stel je betaalt aan de moeder alimentatie voor je kind via een vonnis. In datzelfde vonnis staat ook dat de buitengewone medische kosten voor de helft gedeeld moeten worden en dat je kind bij de moeder is gedomicilieerd.
Betekent dit dan dat alle andere kosten m.b.t. het kind die tijdens het verblijf bij de vader worden gemaakt (=verblijfsgebonden kosten....), door de moeder moeten worden betaald (bijv. gewone medische kosten) ? Of geldt dit slechts voor een aantal kosten (pampers ? kleding ? opvang ? schoenen ? jassen ?).....Doordat het kind bij de moeder gedomicilieerd is, zullen de meeste facturen omtrent het kind ook bij de moeder terechtkomen, ook die betreffende kosten die bij de vader gemaakt werden (bijvoorbeeld opvang, medische kosten, ...) : in hoeverre dient de vader hierin bij te dragen ?...

Enige inspiratie voor het antwoord kan gevonden worden in wat ik ooit gelezen heb: alimentatie is bedoeld opdat het kind dezelfde levensstandaard zou kunnen hebben bij de vader als de moeder, dus wordt alimentatie enkel betaald om de kosten van het kind bij de moeder te dekken niet die van het verblijf bij de vader....

Wie doet beter ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Moraelin
Berichten: 319

#2 , 14 sep 2012 11:25

Alle 'gewone' kosten bij moeder en vader, hun inkomensituatie en de tijdsregeling mbt het kind worden (of zouden moeten) in overweging genomen bij het bepalen van het alimentatiebedrag. Dus over de gewone kosten is het simpel: elk betaald de kosten van het kind terwijl het bij hem/haar is en de alimentatie dient om de ongelijkheid bij te passen (ook kindergeld gaat naar waar het kind gedomicilieerd is). De buitengewone kosten regel is er gewoon omdat er grote kosten (eenmalig, plots) kunnen optreden die dus niet in die berekening zijn opgenomen, vandaar.

Wat jij zegt dat er kosten gemaakt bij de vader zouden bij de moeder terechtkomen vind ik vreemd (als je naar de dokter gaat betaal je contant en facturen worden toch naar adres ouder gezonden dacht ik zo), als dat zo is dan moet de vader die in principe betalen ja.

saba
Berichten: 27

#3 , 15 sep 2012 13:32

Normaal als het kind bij de vader naar de dokter moet om een of andere reden , dan moet de moeder de rekening betalen.
Daarvoor krijgt zij de alimentatie en is het kind ingeschreven bij haar in de ziekenkas.

Reclame

eylis
Berichten: 8843

#4 , 15 sep 2012 18:32

goh, dat de moeder dan alles moet betalen, daar heb ik nu nog nooit van gehoord! In vonissen waar er een 80/20% verblijfsregeling is mét kinderalimentatie en delilng van de biezondere kosten, wordt door de band toch als volgt gerekend":
de ouder die enkel omgangsregeling heeft (en dus alimentatie betaalt aan de andere ouder, waar het kind verblijft) voorziet of bekostigt tijdens zijn/haar omgangstijd zelf de verzorging en voeding die op dat ogenblik modig is. Dus pampertjes voor het weekend, de maaltijden én ja als er naar de huisdokter gegaan moet worden dan betaalt die het remgeld. (Deze ouder kan perfect ook de terugbetalingsbewijzen inbrengen bij de ziekenkas, zelfs staat het kind daar niet op haar/zijn naam: men betaalt uit aan diegene die binnenbrengt!)
De andere ouder krijgt wel alimentatie en kindergeld, maar daarom moet die ouder niet het verblijf bij de andere ouder bekostigen héé. (heel de kindertijd gratis op bezoek bij de papa, je gaat de mama's hier op het forum nogal horen :-)
En je gaat de vaders hier op het forum nogal horen die hun kindjes al van héél jong in omgangsregeling hebben: Alsof ze niet zelf een pak pampers kunnen kiezen en kopen. Daarmee maak je de papa's ook weer afhankelijk van de moeders: ze krijgen "een valiesje" mee waar alles in zit... Zo kunnen vaders zich niet ontvoogden en zelf voor hun kinderen zorgen, zelfs al is het maar een omgangsregeling.
Als het over een specialist gaat, kiné, ortho etc...dat zijn inderdeed te delen biezonder kosten.
En heel belangrijk: als je in een vonnis "de biezondere kosten" gezamelijk te betalen - laat vermelden.
Vermeld dan ook wàt die biezondere kosten allemaal moet inhouden...voorkomt een heleboel gedoe :-)

piepkuikentje
Berichten: 45

#5 , 15 sep 2012 19:23

(Deze ouder kan perfect ook de terugbetalingsbewijzen inbrengen bij de ziekenkas, zelfs staat het kind daar niet op haar/zijn naam: men betaalt uit aan diegene die binnenbrengt!)
Beste,
Dat is inderdaad zo maar de andere ouder moet wel een papier tekenen dat hij of zij dit toelaat en een kopie van de identiteitskaart.
Mijn ex weigert dit te doen dus zit ik hier al met meerdere ziekebriefjes die ik niet kan binnenbrengen.
Mijn huisdokter zet die wel op mijn naam maar specialisten doen dit bijna nooit.

eylis
Berichten: 8843

#6 , 15 sep 2012 20:22

dan stelt jouw mutualiteit een regel die algemeen NIET IN regel is... de andere ouder moet helemaal niets. Immers: de ouder die een doktersbetalingsbewijs inbrengt is redelijkerwijs ook degene die de kost gemaakt heeft en dus perfect uitbetaald kan worden (het moet dan wel manueel aan het loket). Zonder met naam te vermelden op dit publieke forum: is dit een eerder kleine mutualiteit? De 3 grote staan dit zonder meer wél toe. En wat zou de dokter de doktersbetalingsbewijzen op jouw naam zetten? Die moeten op naam van het kind staan. Je gaat gewoon naar de mutualiteit en je vraagt de gele klevers op naam van je kinderen. Ze MOETEN die je geven en als je de doktersbetalingbewijzen mét klever binnenbrengt en ze weigeren je te betalen: vraag hen dan maar eens namens welke wet zij vinden dat zij dat kunnen weigeren en refereer naar de grote mutualiteiten dat zij dat wél toepassen.
enne, meldt hen ook fijntjes dat ze zich wettelijk helemaal in fout zijn..
Ik had wel graag vernomen hoe dit afloopt, want dit klopt van geen k(l)anten :-)

piepkuikentje
Berichten: 45

#7 , 15 sep 2012 22:25

Het is trouwens één van de grote bonden hoor.
In dit kantoor betalen ze niet aan het loket uit, enkel via de rekening. Misschien daarom??
Ik ga allereerst is vragen om kleverkes en zien wat ze dan zeggen.
En ik laat onze huisdokter het op mijn naam zetten anders trek is niks weer.
Aan mijn ex moet ik da ni vragen want krijg toch resoluut nee.

kristin
Berichten: 204

#8 , 16 sep 2012 11:56

Hier zijn de stiefkinderen ook gedomicilieerd bij hun moeder. Als wij doktersbriefjes binnenbrengen, dan dienen wij een papier te tekenen dat het voor 1 keer op onze rekening gestort moet worden.
Dit wordt zonder problemen gedaan.

lucgescheiden
Berichten: 2810

#9 , 16 sep 2012 12:14

Mijn inziens zegt de wet dat beiden ouders moeten instaan voor de kosten van de kinderen naar gelang hun inkomsten, reserves en zelfs te verwachten gelden.
Iets wat rechter zou aldus de kosten moeten vaststellen en een eerlijke verdeelsleutel dienen te verantwoorden inzake alimentatie.

In praktijk gaat de rechtbank echter afwijken van deze evidentie. Met o.a. verblijfregelingen op te leggen die afwijken van een 50/50 regeling en dat zelfs wanneer geen der partijen hierom vroeg.
Met het instellen van bijzondere kosten die dan weer niet fiscaal aftrekbaar blijken te zijn, waardoor de evidentie nog meer uit het gelid wordt getrokken.
Het waarom; is in de meeste gevallen onverklaarbaar.

De gevolgen zijn maar al te goed gekend: de kinderen zullen de rest van hun jeugd als koevoet dienen, in de helle lange vete omtrent hun alimentatie.
De kosten voor rechtsgang en advocaten zullen in die mate oplopen dat ze hoger zullen blijken dan wat er aan één der beider kanten kan gewonnen worden.
De kinderen zijn in alle gevallen de dupe, van het ontbreken van een sluitende wetgeving.

Een praktisch voorbeeldje opent hier wellicht enkele ogen:
Werkloze vader wordt veroordeeld om van zijn werkloosheidssteun (geen 1000 euro) 200 euro op te hosten als alimentatie.
Dit exclusief de 'Bijzondere kosten'
Waar moeder jaren beweerde dat het kindergeld volstaat om de kinderen te voorzien in hun dagelijkse behoeften,
wordt tegen vader een 12/2 verblijfsregeling opgeleg voor de kinderen en dient hij hierdoor jaarlijks 2400 euro op te hoesten.
Moeder geeft vervolgens te kennen dat de bijzondere kosten opliepen tot een jaar totaal van 2800 euro.
Waardoor vader eigelijk 2400 + 2800/2 = 3800 euro dient bij te dragen.
Waar de wet zegt dat slechts een alimentatie mag worden opgelegd van maximaal 1/3 van het inkomen,
gaat dit linke vonnis deze wet rustig omzeilen via het gegeven 'Bijzondere Kosten'...

Belangrijk hierbij te vermelden dat in het zelfde vonnis staat vermeld dat
er voorafgaandelijk overleg dient te gebeuren tussen beide co-ouders inzake deze uitgaven.
Echter wanneer hiernaar verwezen wordt, blijkt er uiteraard een andere rechter in te moeten oordelen...

Mijn inziens kan u als co-ouders beter elkaar overhalen om ter zake met elkaar overleg te plegen,
zoniet: veel geluk gewenst met jullie vete!
beide co-ouders?
Handige documenten voor Personenrecht

Moraelin
Berichten: 319

#10 , 17 sep 2012 11:31

Vermeld dan ook wàt die biezondere kosten allemaal moet inhouden...voorkomt een heleboel gedoe :-)
Ik heb daar sterk op aangedrongen en we hebben dat ook zo gezet in conclusie tov rechtbank maar het is uiteindelijk aan de rechter om dit te definiëren, wil hij/zij dit niet doen dan sta je daar toch nog. Het is wel zo dat er onlangs nu beslist is dat bijzonder kosten "eenmalig" en "plots" moeten zijn. Maw je komt niet "plots" af met een rekening van een jeugdvereniging of een abonnement op een muziekschool is niet "eenmalig" noch "plots". Dus die 2 woorden voorkomen al heel wat discussies (hopeliok. Voor mij is het belangrijkste dat deze kosten zo goed mogelijk op voorhand moeten besproken worden en overeengekomen, gebeurt dit niet dan zie ik ook geen verbintenis om tussen te komen.

eylis
Berichten: 8843

#11 , 17 sep 2012 11:46

moraelin, om even op je gekozen voorbeelden in te zoomen: de items jeugdverenging en muziekschool zijn an sich strikt genomen géén biezondere noodzakelijke kosten...
de ouders overleggen vooraf of ze vrijetijdsbesteding (en welke dan) samen gaan bekostigen.

Moraelin
Berichten: 319

#12 , 17 sep 2012 16:18

Eylis, daar ben ik me heel goed van bewust. Maar ik hoor ook van situaties waar deze zaken dus als bijzondere kosten worden aangewend om de andere partner geld uit zijn zak te kloppen. Afin, het waren maar voorbeelden, mss niet de beste om duidelijk te maken wat ik bedoelde. Mss zou ik het voorbeeld van een doktersbezoek moeten aanhalen, daar bestaat soms ook snel discussie rond. Maar dit is dus ook geen "bijzondere kost".

En wat je zegt over overleggen en overeenkomen dat is idd het model wat ik zou willen nastreven maar is niet mogelijk, er wordt zonder mij beslist welke school, hoe lang hij in welke graad blijft, etc... dus ik verwacht me al aan gelijkaardige zaken met allerlei verenigingen. Papa heeft gewoon niets te zeggen, stiefvader daarentegen... zucht

leeuwke1969
Berichten: 311

#13 , 20 sep 2012 10:37

Mijn man krijgt geregeld a4 cursusbladen mee met daarop de extra schoolkosten, zoals gommen, potloden enz, maar hij betaalt dit NIET (ze kan namelijk eender wat op die cursusbladen zetten). Mama moet kunnen aantonen dat ze een studiebeurs heeft aangevraagd, wat het bedrag was dat ze heeft ontvangen en moet de papa de originele fakturen en/of rekeningen zien en daarvan kopies kunnen nemen. Mama heeft nog niets van dat alles kunnen aantonen, dus betaalt de papa niets, buiten de maandelijkse alimentatie. Mama heeft het zoontje zonder overleg ingeschreven in de muziek -en tekenschool, papa betaalt geen bijdrage daarvoor. En zij kan daar niets aan veranderen.

Is hetzelfde bij mij. Mijn ex-man betaalt de helft in de bijzondere kosten, maar na aftrek van het geld dat is ontvangen voor een studiebeurs (als ik die krijg voor de kinderen :wink: ). Soms betaalt de papa al vooraleer ik de studiebeurs heb ontvangen (opleiding zoon is nogal duur in aanschaf materiaal) en de het wordt dan achteraf allemaal verrekend. Hij krijgt van mij netjes een kopie van de rekeningen en dat loopt zonder problemen.

Veel hangt af hoe de verstandhouding is tussen de beide ouders..... Bij mij probleemloos en bij mijn man...tja.... :?

Wat betreft de dokterskosten. Als het zoontje van mijn man bij ons is en wij moeten naar de dokter, dan betaalt mij man de dokter en brengt hij dit briefje binnen bij zijn ziekenfonds met vermelding van zijn rekeningnummer en dat wordt dan netjes daarop gestort.

leeuwke1969
Berichten: 311

#14 , 20 sep 2012 10:38

Mijn man krijgt geregeld a4 cursusbladen mee met daarop de extra schoolkosten, zoals gommen, potloden enz, maar hij betaalt dit NIET (ze kan namelijk eender wat op die cursusbladen zetten). Mama moet kunnen aantonen dat ze een studiebeurs heeft aangevraagd, wat het bedrag was dat ze heeft ontvangen en moet de papa de originele fakturen en/of rekeningen zien en daarvan kopies kunnen nemen. Mama heeft nog niets van dat alles kunnen aantonen, dus betaalt de papa niets, buiten de maandelijkse alimentatie. Mama heeft het zoontje zonder overleg ingeschreven in de muziek -en tekenschool, papa betaalt geen bijdrage daarvoor. En zij kan daar niets aan veranderen.

Is hetzelfde bij mij. Mijn ex-man betaalt de helft in de bijzondere kosten, maar na aftrek van het geld dat is ontvangen voor een studiebeurs (als ik die krijg voor de kinderen :wink: ). Soms betaalt de papa al vooraleer ik de studiebeurs heb ontvangen (opleiding zoon is nogal duur in aanschaf materiaal) en het wordt dan achteraf allemaal verrekend. Hij krijgt van mij netjes een kopie van de rekeningen en dat loopt zonder problemen.

Veel hangt af hoe de verstandhouding is tussen de beide ouders..... Bij mij probleemloos en bij mijn man...tja.... :?

Wat betreft de dokterskosten. Als het zoontje van mijn man bij ons is en wij moeten naar de dokter, dan betaalt mij man de dokter en brengt hij dit briefje binnen bij zijn ziekenfonds met vermelding van zijn rekeningnummer en dat wordt dan netjes daarop gestort.

eylis
Berichten: 8843

#15 , 20 sep 2012 13:48

vooruit, ik zal ook maar eens een voorbeeldje uit de praktijk geven mbt "biezondere kosten":
de ex van mijn echtgenoot wil dat de kinderen 2 X per week biezondere bijlessen volgen bij een orthopedagoog voor Engels, Wetenschappen en Wiskunde. Ze wilde dus ook de kosten daarvoor delen én de kinderen tijdens onze verblijfstijd ook inplannen bij de ortho. De kinderen verblijven nl. in bi-locatie (week/week) Mijn echtgenoot heeft haar medegedeeld dat ze de pedagogische ondersteuning binnen haar verblijfstijd zelf mag en kan beslissen: dus als ze de kinderen dan naar een orthopedagoog wil sturen ze dat best mag en kan doen, ze ként géén engels en is niet beslagen in wetenschappen of wiskunde.
In ons Nieuw samengesteld gezin zijn er nog 2 jongvolwassenen (vlot engelstalig en opleding wetenschappen). Ik heb een pedagosch diploma en vlot in talen en menswetenschappen. Mijn echtgenoot vlot in wiskunde en wetenschappen. Hij heeft aan de moeder laten weten dat dankzij de bilocatie de kinderen om de week gedompeld worden in een kennis en cultuurbad wat ze anders nooit zouden meemaken. Bij ons wordt elke donderdag Engels gesproken :-) en de papa spijkert elke woesndag zelf de vakken bij waar nodig.
De moeder was héél verontwaardigd, maar moet langzamerhand toch leren dat elk huishouden zich volgens ZIJN standaard en regels kan en mag organiseren!

Terug naar “Echtscheiding”