een domme vraag i.v.m. alimentatie

Moraelin
Berichten: 319

Re: een domme vraag i.v.m. alimentatie

#16 , 21 sep 2012 13:59

Wat betreft de dokterskosten. Als het zoontje van mijn man bij ons is en wij moeten naar de dokter, dan betaalt mij man de dokter en brengt hij dit briefje binnen bij zijn ziekenfonds met vermelding van zijn rekeningnummer en dat wordt dan netjes daarop gestort.
Idd, zo hoort het dus, want dat zijn geen bijzondere kosten.

Eylis, het voorbeeld wat jij aanhaalt is dan weer redelijk specifiek en uniek.

Stel nu dat het inderdaad om een eenmalige en plotse en nodige ingreep gaat die je niet zelf kan invullen (bv. na een ongeluk een operatiekost) dan zou daar wel de helft in moeten betaalt worden. Dat vind ik ook een correct toepassing van het begrip "bijzondere kost". Wat al de rest betreft (allerlei jeugdverenigingen, opleidingen, huisdokter,........) valt daar niet onder. Je KAN natuurlijk wel overeenkomen en samen beslissen om die kosten te delen maar men zou geen beroep mogen doen op het begrip "bijzondere kosten" om die bedragen op te vorderen bij de andere ouder.

Het voorbeeld hierboven met het A4 blad met gommen en andere kosten....daar krijg ik echt huiveringen van. Da's duidelijk met kwade bedoeling ofwel zonder enige kennis van volwassen gedrag.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8847

#17 , 21 sep 2012 14:38

wel moraelin: eigenlijk benadruk je weer welke norm zou moeten gehanteerd worden bij "biezonder kosten":die van het gezond verstand.
een ongeluk en operatie is een biezondere omstandigheid die je niet wekelijks meemaakt en wél levensnoodzakelijk is. Bij een ongeluk is het overigens ook wel de bedoeling (en dat is het wettelijk co-ouderschap dat voor iedereen telt :-) dat meteen de andere ouder op de hoogte wordt gesteld van de status quo en de gevolgen. Dus weten beide ouders dat er een factuur zal volgen die samen betaald moet worden.
De huisdokter is iets dat bij het gewone leven hoort. Doorverwijzen naar de specialist is dan weer een biezondere kost.

Het voorbeeld met de A4-lijst met gommen en ander gerief : daar heb ik een héél practisch én nuttige remedie tegen. Want het is inderdaad een vorm van echtscheidingspuberen :-)
- voorzie in je huishouden een schoolwinkeltje met een voorraadje ringmappen, plastic mapjes, schrijfblokken, wat schriftjes, inktcartridges, potloden, tintenkillers etc... (wij kopen elk jaar een flinke voorraad in september in de gekende goekopere supermakt.) Heeft het kind iets nodig; geef het regelmatig ook eens wat nieuw gerief mee.
- een lastige ouder die hiermee ook niet redelijker wordt en er zijn 2 kinderen? Stel de andere ouder voor dat jij alle schoolgerief voor het ene kind verzorgt en de andere ouder voor het andere kind :-)

lucgescheiden
Berichten: 2810

#18 , 21 sep 2012 18:12

Volledig akkord met Eylis, maar
wat doe je wanneer je ex-partner je financiêel heeft uitgekleed?

Inderdaad, je kinderen van je wegjagen door hen al deze zaken te moeten ontzeggen.
Juridisch heb je geen enkel verweer, in tegendeel
je zal zelfs niet over de middelen beschikken om je tegen behoorlijk te laten verdedigen.

Het is net door bijzondere kosten toe te kennen dat rechters dergelijke situaties in de hand werken, en
vetes voor het leven aanwakkeren. Laat het ons een oproep heten tot haat.
Handige documenten voor Personenrecht

Reclame

defoo
Topic Starter
Berichten: 171

#19 , 24 sep 2012 09:34

Wat de schoolkosten betreft : ter info : heel wat schoolkosten (papier, materiaal, ...) worden door de school gedekt. Zie http://www.klasse.be/ouders/8891/wat-ko ... r-je-kind/" onclick="window.open(this.href);return false;

Franciscus
Berichten: 38643

#20 , 24 sep 2012 10:31

De zogenaamde basiskosten gelden alleen in het basisonderwijs.
Daar zou het onderwijs gratis moeten zijn...

Terug naar “Echtscheiding”