alimentatie opnieuw betalen ?

warpy
Topic Starter
Berichten: 1

alimentatie opnieuw betalen ?

#1 , 27 jul 2010 20:47

Na het altijd perfect betalen van onderhoudsgeld voor mijn zoon ging die werken en heb toen de alimentatie stopgezet , hij heeft 10 maanden gewerkt en nu beslist om terug gaan te studeren.
Ben ik nu verplicht terug alimentatie te betalen ? Hij gaat nu wel een studiebeurs krijgen

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8842

#2 , 27 jul 2010 22:18

complexe vraag waar verschillende antwoorden op mogelijk zijn.

A: voordat hij werkte: heeft hij toen een "volwaardig" diploma gehaald?
-> zo ja, zou je er redelijkerwijze van kunnen uitgaan dat hij gewoon verder kan gaan werken en jij niet echt verantwoordelijk bent om zich meer te vervolmaken
B: sluiten zijn volgende studies aan bij z'n vorige studie? Maakt het zijn opleiding nog completer?
-> Je zou anderzijds dan ook kunnen zeggen dat hij recht heeft om de best mogelijke kans te maken op de arbeidsmarkt en dat u eigenlijk moet betalen.

Maar wat is de reden dat hij eerst gaan werken is. Geen zin om verder te studeren?

Er zijn ook redenen van redelijkheid in deze materie: ouders moeten natuurlijk zorgen dat hun kind goed opgeleid de wereld instapt. Maar hoe hoogopgeleid moet je zijn om je boontjes te kunnen doppen... En wat is de financiele rekbaarheid van ouders, moeten ze voor de studies betalen van hun kinderen tot ze 30 zijn? Om een voorbeeld te geven: in eenvoudige arbeidersgezinnen zorgen langdurige studenten (studies langer dan 4 jaaar) gewoon zelf voor een weekendjob om hun ouders te ontzien. en dat lukt hun. Dat maakt zelfs straffe aanpakkers van hen.
De huidige studiemodules voor voortgezette studies nà een basisdiploma, zijn tegenwoordig héél soepel en de universiteiten en hogescholen zorgen voor formulers waar werkstudenten een studiemodule op een langere termijn kunnen afmaken.(systeem van studiepunten die spreidbaar zijn in de tijd)
En er zijn heel veel zelfs voltijds werkende studenten die zo een diploma halen.

Als je zoon bovendien zelf beslist heeft zijn studies stop te zetten om te gaan werken en dan tot het besef komt dat ie beter voortgestudeerd had, kan ie wel proberen zelf een groot deel van zijn vernatwoordelijkheid op te nemen. Immers, wat is dan het volgende? In december de conclusie dat het toch te zwaar is en dan maar weer wachten op een volgende job?
Zo blijft u wel aan de gang.

Bespreek dit met de andere ouder en je zoon.
Een formule die het welslagen van deze nieuwe uitdaging absoluut garandeert 8_) is het volgende:

Hij zoekt een deeltijdse job. (vb max 20 uur per week toch weer goed voor zo'n 160 euro)
Hij bekijkt of hij dit diploma in langere termijn kan afmaken (zie info studiepunten op langere termijn) .
U stelt een minimale bijdrage voor, aansluitend op zijn studietoelage én zijn eigen inkomen.
Hij moet het afgelopen jaar dat hij werkte, toch ook wel iets opzijgezet hebben?

Wel je meldt hem dat je hem een minimale bijdrage levert, waardoor hij voorlopig zelf investeert in zijn studies.
Elk jaar dat hij SLAAGT, krijgt hij de meerkosten die hij maakte terugbetaald.
Dit is een systeem dat altijd werkt. Hij moet een degelijke boekhoudig kunnen voorleggen en hij zal dat ook doen 8_) En Je hebt de garantie dat je betaalt voor iets waarvan je weet dat het in alle ernst wordt aangevat en dat het grote slaagkansen heeft.
En je zoon zal héél goed nadenken of hij er zin in heeft zich zo serieus te engageren :D

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 29 jul 2010 10:00

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(Burgerlijk Wetboek).

‘In het raam van een normale en evolutieve interpretatie moeten onderhouds- en opleidingskosten met betrekking tot een bijkomend universitair diploma of een doctoraatsopleiding tot de ouderlijke plicht van art.203 B.W. worden gerekend,zeker als die studie in het verlengde ligt van de reeds gevolgde opleiding‘[Vred.Antwerpen 25 januari 2005(W./W.),R.W.2004-05,1357].

Hoe UW vrederechter hierover zal oordelen valt hieruit niet met zekerheid af te leiden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”