verkoop van huis

kiwi 997
Topic Starter

verkoop van huis

#1 , 29 nov 2005 09:16

dag, een familielid en haar vriend zijn met onderlinge overeenkomst uiteen gegaan en hebben 2 kinderen.nu gaan zij hun huis verkopen via een makelaar;de ex( mannelijk) is ook met een makelaar bezig te verkopen aan een andere prijs , zodanig ondergeschatte prijs dat hij dit goedkoper terug kan kopen misschien.stel dat hij dit verkocht krijgt aan de mindere prijs en later het verder verkoopt aan een m??rprijs zo dat hij een heleboel geld opstrijkt,
vraag; is dit wettelijk ?moet de notaris de 2 partijen (man,vrouw) op de hoogte houden van de kandidaten kopers en de verkoopsprijzen klanten
is het aangeraden om er een advocaat op te zetten en om de zaak te regelen.het koppel heeft het huis toen ( aankoop) samen ondertekend.
andere vraag nog eventjes
de vrouw heeft indertijd ook nog klappen gekregen van de ex ( onder invloed van drank)maar er is nooit een aangifte gedaan, WEL heeft ze het toen aan haar werk collega 's anderendaags verteld, kan deze als getuige opgeroepen worden indien de zaak te ver zou gaan.
graag een antwoord hierop, aub

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Gast
Topic Starter

#2 , 03 dec 2005 12:33

het huis:

de ene partner kan de andere niet verwijten stiekem afspraken te maken met een makelaar, als hij/zij het zelf ook doet. Zeg dat ze beiden die contacten per direct moeten stopzetten, desnoods via een wederzijdse aangetekende brief, en dan ??n gezamenlijke notaris moeten aanstellen. Die komt dan het huis schatten, en d?t is de referentie. Beiden kunnen dan oordelen of die schatting in orde is, en dan kan de ene partner de andere uitkopen. Voordeel: slechts 1% registratierechten op het bedrag van de uitkoopsom.

als ??n van beiden de schatting te laag vindt kan hij de schatting van de notaris betwisten = dan wordt het een rechtszaak = dan is het huis volgend jaar nog niet verkocht.

als ??n van beiden de schatting te hoog vindt: tja, dan kan hij de andere partner proberen te overtuigen om minder te aanvaarden, maar die is niet verplicht om daarop in te gaan. Dan wordt het een gedwongen verkoop.

oei: niet-gehuwden kopen vaak in tontieme = dan moet de andere partner er eigenlijk mee akkoord gaan.

Besluit: met alle respect voor dit forum: dit is een vraag voor de notaris = stuur ze naar de notaris die de aankoopakte verleden heeft.

Als een makelaar commissie of contractbreuk eist kan men dat weigeren omdat hij, als makelaar, wist dat het over een scheiding ging, en hij er dan van moest uitgaan dat er achterbakse zaken zouden kunnen gebeuren (de makelaar had dus beide handtekeningen moeten vragen).


het (vermeend) geweld:

tja, en heeft zij misschien een paar jaar geleden niets iets heel beledigends tegen hem gezegd? Of heeft zij nooit eens te veel zout op zijn eten gedaan? Of de spinazie drie keer opnieuw opgewarmd?

feit is dat er toen geen (straf)klacht is ingediend zodat het nu niet meer bruikbaar is. Ten eerste waren ze niet gehuwd (= dan zijn er geen juridische gevolgen, want het burgerlijk wetboek spreekt over "de echtgenoot"). En ten tweede is er nadien verzoening geweest = het feit dat ze na dat (vermeend) geweld samen zijn gebleven.

blijkbaar is die opmerking of dat (vermeend) geweld van een paar jaar geleden een gevolg van de vele persberichten, krantenadvertenties, mails en wet ik veel die pers, politie en vrouwenbewegingen deze dagen verspreiden. Spijtig genoeg blijft het daarbij = komen ze met geen enkele concrete oplossing voor de dag. De reden waarom ze het dan doen? Volgens Artikel 223 ?3 kan een gehuwde man het huis uitgezet worden als de vrouw zegt dat hij wel eens gewelddadig zou kunnen worden = hoe meer men erin slaagt om mannen als gewelddadig af te schilderen, hoe meer rechters dat artikel gaan toepassen. Ook al is het fundamenteel oneerlijk, want er wordt een man gestraft zonder dat hij schuldig is gevonden.

en tenslotte: voor je vriendin is 223.3 niet bruikbaar, want er staat "de echtgenoot/echtgenote", en niet partners of ouders.

Wesley
Berichten: 294

#3 , 03 dec 2005 18:19

Man en vrouw zijn beiden voor de helft eigenaar.

Woning kan niet worden verkocht zonder dat de andere parij meetekent. Compromis moet dus worden getekend door beiden, anders ongeldig.

Hoe dan ook moet een verkoop notarieel worden verleden, hetgeen de notaris NOOIT zal doen zonder de handtekening van beide.

Concreet: noodzakelijk dat beide partijen gezamenlijk akkord komen over de verkoop.

Andere mogelijkheid is inderdaad uitonverdeeldheidtreding: kan aan 1% registratie en met een opleg die de waarde van 1/2de woning vertegenwoordig/of door overname lening en kleinere opleg...

Man kan dan doorverkopen wat hij wil en vrouw heeft de objectieve waarde van haar aandeel in de woning.

Ivm geweld: gezien beiden moeten overeenkomen - in hun eigen financieel belang - is dit aanhalen nogal zinloos.

Ergste geval: openbare verkoop opgelegd door de rechtbank. Is nooit aan te raden gezien de prijs lelijk kan tegenvallen.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”