Echtscheiding

kristien100
Topic Starter
Berichten: 36

Echtscheiding

#1 , 29 okt 2010 06:28

Verwijderd
Laatst gewijzigd door kristien100 op 27 okt 2012 19:13, 1 keer totaal gewijzigd.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
willby
Berichten: 40

#2 , 29 okt 2010 07:02

Beste,
Uit eigen ervaring kan ik U volgende zeggen.
Je kan gerust vertrekken thuis, mits je langs het politiekantoor gaat en daar een pv laat opmaken waarin vermeld wordt dat ge de woonst verlaat omwille van niet leefbare en ontwrichte toestanden.
Dan ben je officieel weg uit de woonst en laat er ook in vermelden dat je weg gaat omwille van het overspel.
Het betrappen ed. is tegenwoordig van geen tel meer en kost alleen maar extra geld.
Maar met een afschrift van die pv. ben je gedekt.
Sterkte en nog veel geluk

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#3 , 29 okt 2010 08:25

Even corrigeren, overspel is zeker nog van tel doch niet meer strafbaar!
Dit is een duidelijk aantoonbare reden voor de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk.
Daarmee riskeert de overspelige echtgenoot 'persoonlijk onderhoudsgeld' aan de behoeftige echtgenoot te moeten betalen.


Als je van plan bent de echtelijke woonst te verlaten, passeer je best eens op het vredegerecht om voorlopige en dwingende maatregelen aan te vragen.
Zo ben jij in regel om op een ander adres te verblijven.

Reclame

eylis
Berichten: 8852

#4 , 29 okt 2010 10:54

@rebel...geef kristien nu ook niet teveel hoop hé...
Partneralimentatie eisen op basis van duurzame ontwrichting dmv overspel werd tot de jaren 80' nog toegekend én wordt in Nederland nog toegepast, maar niet in Belgie. Situatie is in Nederland ook anders, omdat veel vrouwen daar thuisblijven voor de kinderen en dus geen complete carriere uitgebouwd hebben.
Maar anno 2010 wordt dat hier echt niet meer standaard toegekend hoor. Waarom men het nog probeert? Advocaten gaan vaak mee in het beheersingsdrama van hun client en nemen deze eisen mee in derechtszaak, het spel wordt in het lang en het breed gespeeld: en dat brengt mooi op. Behalve niet voor de eiseres...
Bovendien kunnen we niet genoeg benadrukken dat overspel géén misdrijf meer is. "Duurzame ontwrichting van het huwelijk" is overigens de standaarduitdrukking die koppels gebruiken in een EOT en dat wordt nooit gelinkt aan een partner-alimentatie.

dus kristien: als je partneralimentatie wil eisen op basis van het feit dat je je carriere opgegeven hebt in funcite van het gezin en de kinderen, dan heeft dat kans om te lukken.
Maar ook in de tijd beperkt als je nog relatief jong bent zodat je je op 5 jaar tijd jezelf terug in de arbeidsmarkt kan orienteren en de alimentatie bijvoorbeeld jaarlijks zal verminderen tot niets.
Partneralimetnatie puur op basis van overspel bestaat niet meer. Het is verleden tijd dat een partner die een buitenechtelijke relatie onderhoudt daarvoor gestraft wordt met jarenlange bijdragen aan de x-partner...

Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#5 , 29 okt 2010 11:07

@rebel...geef kristien nu ook niet teveel hoop hé...
eylis, ik schrijf niet dat ze dat zal krijgen maar dat hij dit riskeert. Dit hangt natuurlijk af van de behoeftigheid van de partner.
Ik geef zeker geen valse hoop.

eylis
Berichten: 8852

#6 , 29 okt 2010 11:43

rebel, de formule "overspel als duurzame ontwrichting van het huwelijk" wordt niet eens gehanteerd in het belgisch recht,
enkel in Nederland wordt dat toegepast...Dus het is niet eens bruikbaar in de procedure...

kristien100
Topic Starter
Berichten: 36

#7 , 29 okt 2010 12:26

Verwijderd
Laatst gewijzigd door kristien100 op 27 okt 2012 19:22, 1 keer totaal gewijzigd.

eylis
Berichten: 8852

#8 , 29 okt 2010 12:58

Ha ,kristien dat is informatie waarmee we je meer tips kunnen geven die op je concrete situatie betrekking hebben:

- je mag verhuizen naar een woning die je huurt: breng idd. even een bezoekje bij het politiekantoor en laat een verklaring acteren dat je de echtelijke woonst nu reeds verlaat omwille van het feit de de echtscheidingsprocedure is ingezet via EOT en de buitenechtelijke activiteiten van je partner.
- je wijzigt bij de gemeente ook je domicilie.
- probeer zoveel mogelijk alle persoonlijke spullen en persoonlijke aankopen nu al mee te nemen, als je (ex)partner dat toestaat.
-voor zover ik weet wordt overspel niet (meer) gebruikt om snel te scheiden, is ook niet nodig want:.
- met EOT wordt het snelst gescheiden: tussen de 3 en 5 maanden...
- probeer een goed (uitgebreid) model voor alimentatieregeling mbt jullie dochter te vinden: hoe completer, hoe minder toestanden achteraf...
- vraag aan de advocaat ook de woonstvergoeding te verrekenen: dwz: als je (ex)man in jullie' woonst blijft heeft hij het genot daarvan en jij niet: daar kan je vergoeding voor krijgen (meestal de helft van een mogelijke huurwaarde vh huis, als het minstens afbetaald is)
- om een correcte alimetnatie voor je dochter te berekenen googel je best eens de "methode Renard": dat is een uitgebreide formule die met veel factoren rekening houdt: uit mijn ervaring blijkt die berekining heel goed te kloppen.
courage!

Franciscus
Berichten: 38723

#9 , 30 okt 2010 10:55

art 223 BW is het tot hiertoe nog altijd de vrederechter die dit toestaat anders geef je uw ex een wapen in handen.
Politie is er om strafrechtelijke feiten.. die zijn er niet zo

MAAAAARRR
Col 4 en
geven wel aan psychisch geweld ... en dat valt zo wie zo onder Intra-Familiaal-Geweld. en dat KAN het wel zijn. Dus hevige druk, pesterijen enz 'kunnen' daar zeker ondervallen.
Niemand belet u ergens anders te gaan 'verblijven.
Opletten vanaf het ogenblik dat u daar niet meer woont mag u ook niet meer in de echtelijke woning binnen zonder zijn toestemming of machtiging van de rechter

Het melden dat je ergens anders gaat wonen bij de politie kan maar beperkt u later in uw mogelijkheden ( uw Kwartierinspecteur uw gsm nr geven en zeggen waar je 'voorlopig verblijft' kan natuurlijk wel).
Luister naar wat uw advocaat zegt zodat uw taktiek en strategie geen naargeestige gevolgen hebben later.

NB ik weet 'redelijk' goed wat ik vertel gezien ik al iets teveel geconfronteerd ben geweest met problemen wegens ondoordacht handelen.

j.demoor
Berichten: 10360

#10 , 30 okt 2010 11:50

“Art.213.Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.223.Indien een der echtgenoten grovelijk zijn plicht verzuimt,beveelt de vrederechter, op verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen. Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten, indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.”(B.W.).

De vrederechter kan onder meer de samenwoningsplicht opschorten en het gebruik van huis en inboedel regelen. Die voorlopige maatregelen staan noch verzoening noch echtscheiding door onderlinge toestemming in de weg. Zij doen de termijn lopen vereist voor echtscheiding door onherstelbare ontwrichting.

“Art.301...§ 2. Bij gebrek aan overeenkomst zoals bedoeld in § 1, kan de rechtbank in het vonnis dat de echtscheiding uitspreekt of bij een latere beslissing, op verzoek van de behoeftige echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toestaan ten laste van de andere echtgenoot. De rechtbank kan het verzoek om een uitkering weigeren indien de verweerder bewijst dat verzoeker een zware fout heeft begaan die de voortzetting van de samenleving onmogelijk heeft gemaakt...“(B.W.).

Overspel schendt de getrouwheidsplicht en kan zulke zware fout zijn.

“Art.1016bis.Het bewijs van overspel kan worden geleverd door vaststelling bij gerechtsdeurwaarder. Te dien einde richt de echtgenoot zich bij verzoekschrift, door hem of door zijn advokaat ondertekend, tot de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg.”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Echtscheiding”